Aggódnak az ügyvédek az eskü szövege miatt

2012. február 29. 13:58

Mélységes aggodalommal fogadta a Magyar Ügyvédi Kamara az ügyvédi eskü szövegének megváltoztatását, és emiatt másfél hónapja levélben fordult Navracsics Tibor igazságügyi miniszterhez, ám választ mindeddig nem kapott.

2012. február 29. 13:58

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: az eskü szövegéből kikerült a titoktartásra vonatkozó rész, viszont bekerült többek között a „nemzet javára” fordulat. Bánáti szerint a változtatás rendkívül aggályos, mivel a kétmondatos új szövegben több olyan pont is van, amely ellentétes az ügyvédi hivatás évszázadok óta kialakult európai normáival és magyar hagyományaival. Az eskü szövegét ráadásul a kamara megkérdezése, illetve mindenfajta egyeztetés nélkül változtatták meg.

A kamara elnöke szerint a titoktartási kötelezettség továbbra is köti az ügyvédeket, de visszás ennek kikerülése az eskü szövegéből. A „nemzet javára” fordulat is nehezen értelmezhető, ha egy ügyvéd valakit a magyar állammal vagy állami szervvel szembeni eljárásban képvisel, mint például az adóperek, a közigazgatási perek, sőt a büntetőeljárások többségének esetében. A köztisztviselői eskü szövegének részben mechanikus átvétele miatt megjelenik az ügyvédi esküben a „tisztség” szó is, holott az ügyvéd nyilvánvalóan nem tisztséget tölt be, és még inkább kifogásolható a „megtartat” megfogalmazás, hiszen az ügyvéd nem hatósági személy, így szabályok megtartására másokat nem kötelezhet.

Az ügyvédi törvény eskü szövegével kapcsolatos módosítása januárban lépett hatályba.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2012. február 29. 20:43
ettől az esküszövegtől még tarthat titkot a sok balfasz ügyvéd.
Szedlacsek
2012. február 29. 19:10
Ne felejtsük el: az ügyvédekre vonatkozó jogszabály(ok) és így az titoktartási kötelezettség sem változott. Egy ügyvéd akkor szolgálja a nemzet javát, ha tisztességesen, felkészülten, az ügyfél érdekében a trövényeket betartva látja el feladatait. Mondjuk nem dögevők módjára, mint némely esetben láttuk, mondjuk Kolontáron. Esetleg kábítószer-elrejtésben közreműködve - mint ahogy ilyet is láttunk, mondjuk HírTv ügyben. Vagy hogy nem politizálnak, mint ahogy ezt (nem) látjuk a Bárándy testvérek esetében. Az Ügyvédi Kamarával szembeni minden aggályom dacára viszont be kell látni, ez az észrevétel (sajnos) alapos. Hiába szabályozza jogszabály, az eskünek is ki kell térnie rá. Mint ahogy az MNB elnökének is fel kell(ene) esküdnie. Sok a baj ezekkel az eskükkel...
nahát-nahát
2012. február 29. 15:34
Mondjuk a lakásmaffia ügyvédei is lojálisak a megbízójukhoz, és megtartják a titkot.... talán nem árt, ha valamennyire megfoghatóak lesznek.
peninsulavaldes
2012. február 29. 14:36
Ez ciki. A jogászkormány az ügyvédek ellen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!