Őskori grillparti nyomaira bukkantak

2011. július 01. 15:57

A 7700 évvel ezelőtti szabadtéri lakomáról a Journal of Archaeological Science júliusi számában jelenik meg tanulmány.

2011. július 01. 15:57

Amatőr régész fedezett fel félszáz állati csontot, valamint egy megperzselődött kőpengét Hollandiában a Tjonger-folyó völgyében. A csontokról bebizonyosodott, hogy egyetlen őstuloktehéntől származnak, amelyet a radiokarbonos vizsgálatok tanúsága szerint Kr.e. 5701-5530 táján, azaz a mezolitikumban (középső kőkorban) öltek le. Wietske Prummel archeozoológus, a Groningeni Egyetem docense, és kollégájával, Marcel Niekusz apránként összerakta a csontok és a kőpenge majd nyolcezer évvel ezelőtti történetét.

A tanulmány szerint a vadászok, miután megölték az állatot, levágták a végtagjait és kiszívták a csontvelőt. A zsákmányt megnyúzták, majd a tetemet széttrancsírozták, a bőrt és a nagyobb húsdarabokat félretették, hogy a közeli településre vigyék. A bordákat a vadászok a helyszínen megsütötték, mintegy megjutalmazva magukat a sikeres zsákmányszerzésért. A lakoma helyszínén hátrahagyott kőpenge kicsorbult, ezért eldobták, és kissé megperzselődött a tűzben - vélekednek a tudósok.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. július 04. 14:41
Amatőr régész fedezett fel félszáz állati csontot, valamint megtalálta a mustáros flakont, amiből rájött, hogy húst sütöttek, már 7700 évvel ezelőtt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!