Orángutánbébi született!

2010. április 10. 08:50

A kölyök ideje nagy részét pihenéssel, táplálkozással tölti. Folyamatosan anyjába kapaszkodik, ezért a látogatóknak nagy szerencse kell ahhoz, hogy megfigyelhessék.

2010. április 10. 08:50

Jambi, az anyaállat a Chesteri Állatkertben született, és 2007-ben érkezett Budapestre, a kölyök apja, Chuij  még 2004-ben érkezett az Állatkertbe. A kicsi világra jövetele azért is fontos, mert orángutánjainknál utoljára tíz éve volt szaporulat. A kölyök ideje nagy részét pihenéssel, illetve táplálkozással tölti, és folyamatosan anyjába kapaszkodik. Így aztán alig látni belőle valamit, rendkívül nagy szerencse kell ahhoz, hogy a cseperedő utódot a látogatók már most megfigyelhessék. Szombattól nyitva lesz az Emberszabású Majmok Házának azon része is, ahol az orangutánok élnek, ám az első napokban szinte bizonyos, hogy a közönség nagy része nem fogja látni az apróságot. Az állatkerti munkatársaknak is több napjukba került fotót készíteni az állatról.

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) kritikusan veszélyeztetett emberszabásúak. A trópusi erdőségek lakói 400 és 1500 méter közötti tengerszint feletti magasságban. Táplálékuk nagyrészt gyümölcsökből, levelekből, fák kérgéből, illetve apróbb állatokból áll. A természetben rendszerint magányosan élnek. A nőstények 270-280 napos vemhesség elteltével hozzák világra utódjukat, ellésenként rendszerint csak egyet. A kölyök két évig vesznek magukhoz anyatejet, és általában 8-9 évesen válnak teljesen önállóvá. Élettartamuk az 50 évet is meghaladhatja. A világ állatkertjeiben mintegy 240 szumátrai orangután él, kevesebb tehát, mint a közeli rokonnak számító, ugyancsak kritikusan veszélyeztetett borneói fajból.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. április 10. 15:03
Ez most melyik párt kritikája?
otvospeter
2010. április 10. 10:16
Órákig tudok dühöngeni ha havonta egyszer megnézem az RTLKlub híradót és olyan hírekkel van tele, hogy az egyik pandát átszállították Sanghajból Los Angelesbe párzani, meg hogy teve született Nyíregyházán. A Mandiner ne lépjen erre az útra, ne basszatok fel ezzel még kampánycsendben sem!!! :D
WonderCsabo
2010. április 10. 10:11
Hehe, már szavazni is lehet rá: http://galeria.index.hu/belfold/2010/04/08/plakatkampany_5/?current_image_num=9&image_size=l
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!