Elhunyt a soproni várúr

2010. február 23. 15:37

Nyolcvanöt éves korában meghalt id. Taródi István, akit XX. századi várúrként ismerhettünk. Több mint 50 éven át rakta egymásra a köveket.Taródi István vára Sopron egyik nevezetessége lett. Fiai most a felújítást tervezik.

2010. február 23. 15:37
A cingár embert sokan megszállottnak tartották, hiszen gyermekkori álmát akadályt nem ismerve váltotta valóra, s egy igazi várat épített a Lövérekben. A munka egy régi gyümölcsös helyén, még 1951-ben kezdődött.

Először csak egy kis faépületet húzott fel a telekre, aztán rakta a köveket mind magasabbra. Rengeteget munkálkodott, mire felépült a kővár, oldalkocsis motorján hordta ide az építőanyagot. Nem volt kis teljesítmény a dombra feljönni a roskadásig megrakott járgánnyal, de ő nem ismert akadályt. - meséli az egyik szomszéd.

A várúr legnagyobb fia, ifj. Taródi István elmondta: nem hagyják veszni az örökséget, apjuk emléke arra kötelezi őket, hogy tovább járják a megkezdett utat. Építeni már nem fognak, hiszen édesapjuk a sírba vitte a terveit, amik csak az ő fejében léteztek. Éppen ezért minden erejüket az állagmegóvásra fordítják. Rengeteg munka vár rájuk, amihez sok pénz is kell, így vállalkozást alapítottak, hogy pályázati forrásokkal biztosíthassák a rekonstrukció költségeit.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!