A Dél fekete, zsíros földjén

2023. augusztus 10. 05:49

2023. augusztus 10. 05:49
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Pár éve költöztem egy budai társasházba, az egyik szomszéddal kölcsönösen megkedveltük egymást. Icu néni szívesen mesél a lakótársakról, az épület állapotáról, de leginkább a gyönyörű virágokról, amelyeket imád: tavasztól őszig a kertben van, pedig már bőven nyolcvan felett jár. Egyszer szóba hozta a politikát. 2019 őszén, az önkormányzati választás után azt mondta, nem elégedett a kerületben született eredménnyel, de az megnyugtatja, hogy a szülővárosában jól szavaztak az emberek. A szerb határ mentén. „Hol tetszett születni?” – kérdeztem tőle. „Valószínűleg nem tud sokat róla – válaszolta –, Bácsalmásnak hívják.”

A Bácska ma kezd magára találni, egyre öntudatosabbak az itt élők”

Hirtelen elakadt a szavam. Nehezen tudtam kinyögni: én is ott. Erre ő nem kapott levegőt pár másodpercig, alig hitte el, hogy ilyen van. Ezután hosszan beszélgettünk a városról, amely akkoriban még falu volt, a szép templomról, a hatalmas parkról, a kúriaszerű épületekről, a temetőről, a dolgos emberekről. Szégyenkezve állapítottam meg, hogy ő sokkal többet tud ezekről és az ott élőkről, mint én, pedig sokkal régebben eljött onnan.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!