A világon senki és semmi nem a miénk – Vásáry Tamás a Mandinernek

2023. május 10. 11:45

Egyre biztosabb vagyok benne, hogy az az igazi szabadság és kiteljesedés, ha az ember elfogadja a sorsát úgy, ahogy van, és elengedi minden vágyát – mondja Vásáry Tamás. Az augusztusban kilencvenedik évét betöltő zongoraművész-karmestert a kodályi örökség ma sem engedi ellustulni, ősztől négy koncertet vezényel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, mindennap felsétál a Gellért-hegyre, és hamarosan elkészül önéletregény-folyamának következő részével is.

2023. május 10. 11:45
null

Farkas Anita interjúja a Mandiner hetilapban.

Nemrég láttam a Cziffra György-portréfilmet, amelyben sokat mesél egykori barátjáról. Áldás volt, vagy átok, hogy csodagyereknek számítottak?
Csodagyereknek lenni abból a szempontból mindenképpen furcsa állapot, hogy az ember korán megtapasztalja a kívülállóság, a viszonylagos idegenség érzetét: a kortársainak nem elég gyerek, a felnőtteknek meg, hiába próbálják akként kezelni, nem elég felnőtt. Ez a furcsa, kicsit magányos, depresszív érzés: két világ határán létezni, egy életre elkísér. Az igazi mesterek, mint amilyen számomra Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán volt, ezért nagy súlyt fektettek arra, hogy a tanítványaiknak, bármilyen tehetségesek is, legyen igazi gyerek- és fiatalkoruk. Nyolcéves voltam, amikor bemutattak Dohnányinak Debrecenben. Kérdezte, mennyit gyakorolok. Mondom, napi három órát. Mire ő: „Az túl sok. Elég egy óra, a másik kettőben menjél futballozni!”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!