Ki marad a végén?

2023. május 25. 13:39

Gyurcsány Ferencék az élen, a Momentum lemaradóban, a többiek a túlélésért küzdenek – röviden így foglalható össze az ellenzéki pártok helyzete egy évvel az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. Megvizsgáljuk mindezt közelebbről is.

2023. május 25. 13:39
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Egy évvel az országgyűlési választás után stabilizálódni látszanak az erőviszonyok a pártpolitikában. A Fidesz az eltelt évben veszített valamennyit a népszerűségéből, de mostanra a válság ellenére is korrigálni tudott, és ha nem érte is el a tavalyi szintet, biztosan megnyerne egy most rendezett voksolást. Az ellenzéki térfélen nagyobb változás tapasztalható, a folyamatok látszólag épp ellentétesek azzal, ami négy évvel korábban történt. 2018-ban – leginkább a győzelem lehetőségét reálisnak gondoló Jobbik miatt – nem tudtak összefogni a pártok, ám másfél évvel később, a 2019-es önkormányzati választásra szövetséget kötöttek, és viszonylagos sikereket értek el. Ezzel szemben a minden addiginál nagyobb 2022-es vereség után azonnal, már a voksolás estéjén szétesett az alkalmi szövetség, és ez mindent megváltoztatott.

Úgy néz ki, a Momentum mindent feltesz a kordonbontásra”

A vereségből a leggyorsabban a Demokratikus Koalíció állt talpra. Gyurcsány Ferenc kimondta, hogy az összefogásnak vége, és új irányba fordította a pártot. Nyár elején marketingkampányba kezdtek a „törvénytelen a kormány” és a „készülünk” jelszavakkal beharangozott árnyékkabinet felállításával, és ennél is fontosabb, hogy folytatni tudták a fejvadász-politikát, újabb és újabb politikusokat csábítottak át a többi ellenzéki pártból. A DK nemcsak nem csinált titkot a dologból, de trófeaként mutogatta új szerzeményeit, ezzel erősítve domináns szerepének látszatát. A recept bevált, érvényesült az erősebbhez húzás szabálya, s a folyamat szinte öngerjesztővé vált, ami a szavazókra is hatással volt. A legtöbb mérés szerint messze a DK a legerősebb ellenzéki párt: a biztos szavazóknál 20, a teljes választókorú népességnél 12 százalék körül mérik.

Fotó: MTI / Illyés Tibor
Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Momentum mintha kissé megilletődött volna attól, hogy bekerült a parlamentbe, eleinte nem sok aktivitást mutatott, le is maradt a DK mögött. Gelencsér Ferenc elnök-frakcióvezető nem túl karizmatikus karakterével és suta megnyilvánulásaival finoman szólva nem tudta megerősíteni a pártot. A vezetőség először az EP-képviselő, volt pártelnök Donáth Anna reaktiválásában bízott, aki gyermeke születése után februárban egy nagy marketingkampánnyal beharangozott beszéddel tért vissza a politikába, ám ez nem szólt akkorát, mint tervezték. Hiába ő a formáció valódi vezetője, az utóbbi hetekben inkább a háttérben maradt, nem vesz részt például a Hadházy Ákos által indított kordonbontási akciókban sem. Több momentumos országgyűlési képviselő viszont mintha egymással versengve próbálná kihozni a legtöbbet a kezdeményezésből – nemcsak pártja, hanem saját maga részére is. Úgy néz ki, a Momentum mindent feltesz a kordonbontásra, így próbálja felvenni a versenyt a DK-val. A háttéralkuk megkötésében biztosan gyengébb, de az utcai politizálásban van tapasztalata. Hogy mindez mennyit hoz a konyhára, valószínűleg csak később derül ki, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a támogatottsága jó ideje nem változott érdemben. A Závecz Research legfrissebb mérése szerint a biztos pártválasztók 6, a teljes választókorú lakosság 5 százaléka szavazna a Momentumra.

Hasonló erőt képvisel a tavaly 6 százalék feletti eredményével sötét lóként befutó Mi Hazánk Mozgalom. A radikálisok az utóbbi években stabil tábort építettek, négy év alatt 1 százalékról erősödtek idáig, s a mérések alapján kevésbé a Fidesz-tábor jobbszéléről, mint inkább a Jobbiktól elfordulók és a bizonytalanok közül szereztek szavazókat. A Mi Hazánk kis költségvetésből nagy elérésű kommunikációs csatornákat épített ki – részben kényszerűségből, hiszen a Facebook karanténba zárta a pártot –, hozzá köthető a több tízezres nézettségű Magyar Jelen videócsatorna is.A párt elnöke pedig mára a legnagyobb YouTube-követő­tábort vezető magyar politikus lett. Mindezek ellenére a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából ugyanakkora, mint a választások idején volt, támogatottságuk a legfrissebb adatok szerint 6-7 százalék.

A Mi Hazánk népszerűsége a választás óta stagnál”

Az „anyapárt”, a Jobbik viszont eltűnni látszik, a parlamentbe kerülés határán mozog a népszerűsége, és az utóbbi fél évből az egyetlen esemény, amely elérte a média ingerküszöbét, Gyöngyösi Márton elnök széderesti vacsorája volt az amerikai nagykövettel. A szocialisták szintén 5 százalék körül billegnek, és szintén nem sokat hallani róluk, leginkább akkor, amikor egy régi motoros kilép. A bejutási szint alatt mérik a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, amely biztos bázist épített a csalódott baloldali szavazókból, de tavaly óta szintén nem erősödött. Benne azonban aktív utcai jelenléte miatt az önkormányzati választáson mindenképp van potenciál. Az LMP és a Párbeszéd 1-2 százalékon áll, ez lehet az aránya az önálló pártként való túlélésüknek is.

Az egy év múlva rendezendő két választás legalább annyira meghatározza a pártpolitikát, mint a tavalyi. Érdekes helyzetet teremtett, hogy egy időpontra tették az EP- és az önkormányzati voksolást. Az előbbin szinte biztos, hogy nem lesz közös ellenzéki lista, az utóbbin számos helyen kénytelenek lesznek együttműködni a pártok – sokszor elfogadni a domináns szerepet megszerző DK ajánlatát. Még a Gyurcsány Ferencékkel való együttműködést a visszatérésekor kizáró Donáth Anna pártja is veszítene azon, ha nem egyezkedne velük, a kis és mikropártok pedig egyértelműen „rászorulnak” a DK szövetségére, hisz önállóan gyakorlatilag semmi esélyük. Ezért aztán hamarosan ismét füstös szobákban folytatott tárgyalásokra számíthatunk.

***

Csak Gyurcsánynak van stratégiája

– Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád
Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

A 2022-es választást követően a 2018 után létrejött ellenzéki összefogás megszűnt, és újra egyfajta aszimmetrikus centrális erőtér működik. Egy „most vasárnapi” választáson a Fidesz legalább 50, a baloldal legfeljebb 40, a Mi Hazánk maximum 10 százalékos eredményt érne el, ez a kormánypártok újabb határozott győzelmét jelentené. A baloldalon zavaros a helyzet. Az eltelt egy év aknamunkájával, a politikai fejvadászattal a kínálatot sikerült szűkítenie a Gyurcsány-pártnak, a keresletet azonban nem volt képes növelni. A baloldali szavazók nagyjából fele a DK-ra szavazna, a maradékon a harmadakkora Momentum, a küszöb környékén ingázó Jobbik, néhány „frakciópárt” és a „baloldalkritikus baloldal”, az MKKP osztozik. A legnagyobb átjárás ebben a körben van, mert egyik pártnak sincs országos szervezete, elkötelezett tábora, így a szavazók az aktuálisan legszimpatikusabbat választják.

A 2022-es vereség megsemmisítő hatású volt az addig is gyenge szervezettségű, mondanivaló és vezető nélküli baloldal számára. A legtöbb párt ettől letargiába esett, a DK viszont építkezésbe kezdett a romokon. Stratégiája csak Gyurcsánynak van, a párt a 2024-es EP-voksoláson akarja kőbe vésni vezető szerepét a baloldalon, hogy a 2026-os választási felkészülésnek ő legyen az irányítója. 2019-ben 16 százalékot ért el, ma legfeljebb 20 százalékot kapna, de a következő évben még ehhez is gyűjthet „gazdátlan” protestszavazókat. A baloldali pártok kilátástalansága a DK erőforrása. A Momentum Gyurcsány-ellenes pólusépítése hamar elbukott, Donáth Anna visszatérése nem váltotta be a reményeket. A kordonbontás meséje a Momentum tanácstalanságának tükre, a cselekvés látszata, a potenciális szavazótábornak előadott műsor. Ha a párt az EP-választáson 10 százalék alatt marad, kiújulhatnak a belső harcok, és a szavazótábor olvadásnak indulhat.

Az összes többi „frakciópárt” nagy dilemmában van: egyedül indulva biztos a bukásuk, összefogva is csak egy helyet szereznének, ami azt jelenti, el kellene dönteniük, ki a domináns. A Momentum pólusképzése azért sem működik, mert hiányoznak a párt gesztusai a többiek felé. Sőt, a rendőrökkel vállalt konfliktusok erőszakos jellege el is riaszthatja lehetséges szövetségeseit. Az EP-választás előtt és után a DK-nak van a legnagyobb lehetősége a baloldal újjáépítésére, a mikropártok beolvasztására. Ebbe az MDF útját választó Jobbik vagy a valódi politikai munka nélkül profitálni akaró MKKP sem szólhat bele. Az egykor Bokros Lajost MDF-esnek álmodó kampánycsapat most Gyöngyösi Márton imázsváltásán dolgozik, de az 5 százalékos EP-eredmény sem jelentené azt, hogy 2024 után egyáltalán túlélő erővé válhat a Jobbik. Az MKKP sem tűnik komoly tényezőnek, a többi baloldali párttal szembeni elégedetlenségből próbál profitálni, egyfajta inverz hatással. Ez azonban csak a baloldalon belüli hatalmi harc eldöntéséig működőképes modell. A DK várható erősödése beleharaphat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt virtuális táborába is.

Nyitókép: Mandiner-grafika

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. június 08. 13:01
"Pofátlanul csak hazudtunk reggel, délben, este, Vajon a ti szemetekben ez oly szépen fest-e? Gyurcsány vagyok nem tagadom, a magyarok veszte, Ki oly sok ember boldogságát komiszul elcseszte. Adjál mégis egy újabb esélyt a kókler Ferónak, Még akkor is, ha unokáid ezért jól megrónak. Nálam csak a mutyi számít, nincs helye melónak, Megtehetem, bőröm vastag, mint egy csatalónak. Bár jól tudom, kívánjátok, hogy hamar kimúljak, Adja Isten, hogy még egyszer rátok szabaduljak. Megoldom a problémátok, mint még soha senki, Úgy éltek majd mint egy csöves, éhenkórász jenki." Ilyen ez a lókötö, áruló, léha szélhámos ..... Dögevö Keselyük köröztek fölöttünk, Öszödön kiderült, hogy mindent felettünk. Velünk a Gyurcsány-párt iszonyúan elbánt, Lerobbant országunk, ezért hívtuk Orbánt. Dilettáns Katyvasszal hülyítenek ismét, Kanaánt ígérnek, söt szabadságot is még. Sátáni kísértés környékez meg kamaszt, Gyurcsány szájából folyvást döl a malaszt. Dúvadok Ketrecben, röpködnek a párnák, Úgy tünik, mintha a lókötök a diadalt várnák. Bár a libsik minden magyart hülyének néznek. Esélye soha nem lesz a gyurcsányista vésznek.
Palatin
2023. június 08. 12:57
Mindenkit óvnék attól, hogy Gyurcsányt és Dobrevet mint "politikust" értékelje, kritizálja, szidja, vagy kedvelje. Öket a pszichológus, - vagy inkább a pszichiáter -, szemével kell nézni. Gyurcsány ma a legjobban attól retteg, hogy ebben a rendkívül zürös, rizikós, bonyolut idöszakben Orbán helyébe kerüljön és az ország gondját-baját a nyakába vegye. Tudja, hogy ebben csúfosan megint megbukna, és végleg elúszna a politikával kapcsolatos minden esélye. Neki az nagyon jó, hogy Orbán stabilan tartja az országot, kihozza a helyzetekböl, amit lehet, eközben ö kényelmesen szivarozgathat, pezsgözhet, semmi felelössége nincs, de játszhatja az okoskodó forradalmárt. Ahhoz a gyáva, gyenge krokodilhoz hasonlítható, aki a másik krokodil által (unió, Soros stb.) elejtett vadból próbál falatozgatni, mert ö arra nem lenne képes, hogy öneröböl vadásszon. Gyurcsány és a szektája, valójában csak szórakozni, és nyerészkedni akar ezzel a "politizálgatással". Gyurcsány mint komoly politikus nem jön számításba, erre sem szakmailag, sem emberileg, sem morálisan nem alkalmas. Viszont az neki, - mint egy léha, könnyelmü szélhámosnak -, igen is lehet egy óriási móka, hogy Orbánt, - akit nyilván irigyel, gyülöl, mert öhozzá képest Fecó csak egy silány pancsernek érzeheti magát, hiába pózol rendszeresen Mussolini stílusában -, ahol tudja gáncsolja, idegesítse, pofátlanul rágalmazza, hecceljen ellene. És teszi mindezt óriási gázsiért. De nem szeretne és nem is akar Orbán helyében lenni. Talán majd akkor, ha az országnak megint jól megy... Orbán cipöjében Gyurcsány elveszne, azt hinné, hogy egy barlangba tévedt. Az ország gondját-baját, az óriási felelösséget dehogy akarja ö a nyakába venni. Ugyan már, megvan ö nagyon jól az ellenzéki, link szélhámos szerepben, jó fizetéssel, csak pofázni, nagyot mondani, hazudozni, "szerepelni" kell, felelösség nélkül, és ez neki nagyon megy. Ezért örül a 10-15%-os támogatottságnak is, és az mindig meglesz neki, van annyi málé. Egy velejéig silány, álnok egyén... Mindig lesz annyi balgatag választó, - még a saját, hasonszörüek táborán kívül is -, hogy ö bejusson a parlamentbe, és ott szép nagy gázsiért szórakozzon, kiélje nárcisztikus ösztöneit és gond, felelösség nélkül lubickoljon, pancsikoljon a szektája réven megcsúfolt "demokrácia" egyre büdösödö, drága gázon melegített medencéjében. Szóval ez az én diagnózisom róla, így látom az ö politikai "nagyságát és jelentöségét".
Palatin
2023. június 08. 12:56
Egész Európában nincs ilyen aljas, szélsöbal, ellenzéknek csúfolt belsö ellenség, hazaáruló gyurcsányista ellentábor, mint Magyarországon. Tele vagyunk árulókkal. A moszkoviták leszármazottai a mai brüsszeliták. Más országokban az ellenzék is az ország érdekeiért dolgozik, Magyarországon viszon a gyurcsányisták mindent megtesznek a magyar érdekek ellen. Az ország fejlesztése, gazdagítása nemcsak a kormány feldata, hanem az ellenzéké is. Gyurcsány a kormányt és vele a magyarokat az ellenségének tartja. Az ö galád áskálódása sok-sok millárdba kerül az országnak. A DK tevékenységét illetöen igencsak elgondolkodtató, hogy a gyurcsányista ellenzék állandó támadásai, rágalmai, hazugságai nemcsak óriási gazdasági károkat okoznak az országnak, hanem -, amire nem gondolunk -, a DK hecchadjárata, lázítása, hazug áskálódásai JELENTÖS MÉRTÉKBEN RONTJÁK A KÖZHANGULATOT, FOKOZZÁK AZ ORSZÁGBAN AZ EMBEREK ÁLTALÁNOS BELSÖ NYUGTALANSÁGÁT ÉS EZZEL AZ AGRESSZÍV POTENCIÁLT IS. A DK ORSZÁGOS STRESSZ-ÁLLAPOTOT IDÉZ ELÖ. Ennek az az indirekt következménye, hogy statisztikailag több durvaság, több büntett, több aggresszó, több baleset és akár több gyikosság, söt rendörök ellen is több támadás fordul elö az országban, amit érzékelünk nap mint nap. A DK egy felforgató szervezet. A társadalmat meg kell védeni az ideológiai kártevöktöl, zavarkeltöktöl is. Gyurcsány egy fertözö góc, aki a gonoszság vírusait még korszakhatárokon is képes átcsempészni. Ez az ember egy idegen test a magyar társadalomban, olyan mint egy lenyelt méregkapszula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!