Fel kell lépni a szabadságjogok csorbítása ellen – Koltay András a Mandinernek

2023. április 19. 13:35

Az Európai Parlament jelentése politikai dokumentum, ott szakmai érveknek nincs helyük – mondja Koltay András. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével irányított vizsgálódásról, az online platformokon torzuló nyilvánosságról és a hagyományos értékrend elleni támadásokról beszélgettünk.

2023. április 19. 13:35
null

Baranya Róbert interjúja a Mandiner hetilapban

Vihart kavart az a néhány hete a Népszavában megjelent hír, miszerint novemberben össze­veszett az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának delegációjával, és megkérte, hogy ne jöjjön újra Magyarországra. Ön ezt tagadta, egyúttal jelezte, hogy hivatalosan még meg sem kapták a jelentést.
Szívesen megismernénk a jelentés tartalmát, azonban mint érintett szerv nem kaptunk róla hivatalos értesítést, csak újságcikkekben meg­jelent információkat olvashattunk. Minden illúzió nélkül mondom, szívesen vennénk, ha a tények mentén párbeszéd alakulhatna ki a hozzánk látogató nemzetközi szervezetekkel. Ha majd hozzánk is eljut a jelentés, szívesen kifejtjük róla az álláspontunkat.

Mindig szoktak reagálni?
Tizenkettedik éve az a gyakorlatunk, hogy aki be­kopogtat hozzánk, azzal leülünk beszélgetni. Érdemi és értelmes vitáknak mindig teret adunk, szakmai konferenciákat is rendezünk ebből a célból. Azonban az Európai Parlament jelentése politikai dokumentum, ott szakmai érveknek nincs helyük. Mégsem adjuk fel. Ettől a delegációtól is úgy búcsúztunk el, hogy várjuk vissza. Azt szeretnénk, hogy a médiával kapcsolatos kérdésekről árnyaltabban, nem a szlogenek szintjén beszélgessünk. A sajtószabadság ugyanis elsősorban kulturális jelenség, minden nemzet más módon vívta ki magának. A média pluralizmusa és függetlensége nem sajátos közép-európai ügy, a nyugat-európai államok is hosszú évszázadok óta küzdenek érte.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

A Népszava írása szerint a küldöttség a magyar médiateret vizsgálva feszült, átpolitizált munkakörnyezetről számolt be, amelyben gyakori az öncenzúra.
Az ilyen jelentésekhez a vizsgálati módszer jellemzően sántít:

a jelentéstevők jól megválogatják, hogy kivel beszélnek.

Azt nyilván nem tehetik meg, hogy állami szereplőkhöz nem mennek el, de rajtuk kívül kizárólag a kormányzattal szemben álló médiumok vagy civil szervezetek képviselői a tárgyalópartnerek. Furcsa, hogy a médiapluralizmus vagy a média függetlenségének kérdését kívánják tárgyalni, ám széles körű véleményekre nem kíváncsiak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!