A Szabad Nép ellenségei – így támadt a vidék erőire a kommunista propaganda

2023. április 02. 17:12

A megszálló Szovjetunió támogatását élvező Magyar Kommunista Párt (MKP) 1945-től lépésről lépésre sajátította ki az ország irányítását – a sajtóban is. Módszeresen véghez vitt szalámitaktikájukkal leszámoltak az egyházi és paraszti vezetőkkel is.

2023. április 02. 17:12
null
Gali Máté

Írta: Gali Máté, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi iskolájának kutatótanára

 

A második világháború végével a megszálló Szovjetunió támogatását élvező Magyar Kommunista Párt (MKP) lépésről lépésre sajátította ki az ország irányítását. 1945-től az 1948–49-es nyílt hatalomátvételig kulcspozíciókra tett szert a politikai és gazdasági életben, pártújságja, a Szabad Nép pedig fokozatosan a legbefolyásosabb lapok egyikévé vált.

A sajtóorgánum hasábjain hol tervezetten, hol pedig esetlegesen folytatott propagandáról az előző év decemberében Vidéki ellenségképek a Szabad Népben címmel jelentetett meg könyvet Németh László, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, a Szabad Föld hetilap szerkesztő-újságírója.

Témája feldolgozásához a történész szerző a napilapban közölt cikkek alapos elemzésén túl a kommunista pártiratokat – pártbizottságok, szervezetek és osztályok anyagait –, elméleti munkákat és pártoktatási dokumentumokat, illetve kortárs történelmi személyiségek visszaemlékezéseit is felhasználta.

Művében a Szabad Népet „mint hatalmi eszközt és harci fegyvert” határozta meg a radikális változásokat sürgető MKP kezében, melynek legfőbb feladata a vidék vonatkozásában az iskolák államosítására, az egyházak ellehetetlenítésére, valamint a termelőszövetkezetek szervezésére irányuló kommunista törekvések támogatása volt a nyilvánosságban.

Németh ismertetése szerint a Szabad Népben az 1947 és 1949 közötti időszak első felében jellemzően az egyházzal, a másodikban már a jómódú parasztsággal, azaz a kuláksággal szembeni fellépés volt erőteljes. A sajtó jelentős támogatást és meggyőzőerőt adott a kommunistáknak, hogy az ellenségeik megosztását, meggyengítését és részenkénti megsemmisítését előirányzó, módszeresen véghez vitt szalámitaktikájukkal

leszámoljanak az egyházi és paraszti vezetőkkel.

A „klerikális reakciónak” hadat üzenő MKP egyházellenes agitációját eszmei- ideológiai síkon támogatta a pártlap, többek között antidemokratikusnak állítva be az egyházakat, elmaradottnak a felekezeti tanintézményeket, melyek sokrétű problémáira az államosítás a megoldás.

A parasztság kapcsán célként jelent meg a kuláknak minősített gazdák lejáratása, szemben az úgynevezett dolgozó parasztok dicséretével. Folyamatosan közöltek olyan cikkeket, amelyek a gazdag parasztságra egyenlőtlenül súlyosabb terheket rovó beszolgáltatást méltatták, a Rákosi Mátyás pártfőtitkár és államminiszter által 1947-ben meghirdetett „Fizessenek a gazdagok!” jelszó jegyében.

A kommunisták az ellenségnek tekintett csoportokkal szemben a propaganda minden eszközét bevetették.

Ellenség pedig bárkiből lehetett, akiről azt gyanították, hogy az útjukban áll.

Az érvek helyett a határozott állítások jóval nagyobb súllyal estek a latba, s nem hiányzott az eszköztárból az érzelmek felszítása, a hazugságok és álhírek terjesztése, mindez állandóan sulykolva.

Ahogyan Németh László e hiánypótló monográfiájában összefoglalóan megállapította: a Szabad Nép és a sajtó nem egyszerűen csak pártirányítás alatt állt, hanem maga is a hatalmi szerkezet szerves részét képezte, és túl azon, hogy követte, alakította is a kommunista politikát.

 

Németh László: Vidéki ellenségképek a Szabad Népben, Károli Gáspár Református Egyetem – L’Harmattan Kiadó, 2022

Fotó: Libri Könyvkiadó Kft.
Fotó: Libri Könyvkiadó Kft.

Nyitóképen: korabeli kommunista propaganda (forrás: Múlt-kor)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aquila
2023. április 03. 13:06
Eset az '50-es évek elejéről: Tanfelügyelő - egyébként egy református pap meghasonlott lánya - a szomszédos falu iskolában tett látogatást. Az igazgatóval folytatott "épületes" társalgása közben tudakolta, hogy a klerikális reakció hogy' működik a faluban. - Az előbb néztem ki az ablakon, - válaszolta az igazgató - s ha jól láttam, éppen szekérrel ganyét hord...
Vakfolt
2023. április 03. 08:13
ÉS a libernyákok a mai napig pontosan ugyanitt tartanak, most az LGHDTV+ "ellenségeire" kell lecsapni, éberség elvtársak!
kiss.istvan770
2023. április 02. 19:34
A porontyaik még mindig itt rontják a levegőt a dk-ban és a momentumban, pedig Recsken lenne a helyük, vagy uránbányában.
Osztap Bender
2023. április 02. 19:32
No most ezzel szemben a valóság: Erre, amit itt összehord az elvtárs, Sztálin és Roosevelt adott felhatalmazást magának Sztálinnak, Churchill szándéka ellenére. Churchill a balkáni partraszállás erőltetésével igyekezett volna megállítani a bolsevik előretörést, a németek és az oroszok közé ékelődő szövetséges haderővel. Ennek óriási jelentőségét Roosevelt nem fogta fel, így Sztálin Berlinig vihette a bolsevizmust. Roosevelt egyetlen tábonoka, Patton látta ezt előre, ő még az oroszok ellen is hadba szállt volna katonáival. Az amerikai és az orosz titkosszolgálat megrendezte "véletlen" halálát. Mindez, ami a cikkben szerepel ennek a következménye. Rákosi és cinkosai csak a bábszínház szereplői voltak. Még ha akartak is volna tenni valamit a magyar függetlenségért, az oroszok mindent megakadályoztak, drákói szabályokkal. A szabályokat viszont Sztálin csapata írta és érvényesíttette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!