„Magyar vagyok, semmi más”

2023. március 01. 18:40

Zsindely Ferenc a német megszállásig volt Horthy minisztere – most jelent meg naplója a világháborús évekről.

2023. március 01. 18:40
null

Veszprémy László Bernát írása a Mandiner hetilapban.

Ma már szinte elfeledett politikusa a Horthy-kornak Zsindely Ferenc, pedig akkoriban bizonyosan sokan ismerték a nevét. Jogászi végzettséget szerzett, volt minisztériumi titkár, kincstári főtanácsos, államtitkár, kormánypárti országgyűlési képviselő, legmagasabb posztja pedig 1943. március 29-étől 1944. március 22-éig a kereskedelmi és közlekedésügyi miniszteri tisztség volt a Kállay-kormányban. 1941–1946-os naplója, mely Szekér Nóra történész értő szerkesztésében, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Kronosz Könyvkiadó gondozásában jelent meg, korábban ismeretlen betekintést enged a Horthy-korszak elitjének gondolataiba a második világháború forgatagában.

E cikkben főleg a német megszállás környékére koncentrálunk. Zsindely már 1944. március 18-án értesítést kapott, hogy valószínűleg német megszállás közeleg – ezt egyébként vezetők vagy éppen jól értesült cionista aktivisták már valamivel korábban tudták, más forrásokból is világos. Érdekesség, hogy a megszállás napján Zsindely feljegyezte az ellenállás egy ma már ismert és bizonyított, sokáig legendaként kezelt példáját, hogy a Délvidéken magyar csapatok tüzet nyitottak egy német páncélozott vonatra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!