Magyar lett a Vodafone – minden, amit az ügyletről tudni kell

2023. január 18. 09:48

A rendszerváltozás óta eltelt évtizedek legnagyobb vállalati felvásárlását hajtotta végre az állam és a 4iG párosa a Vodafone Magyarország megvételével. Íme a részletek!

2023. január 18. 09:48
null

Helmeczi Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Jócskán felkavarta a gazdaság nyár végén szokásos állóvizét tavaly augusztusban a 4iG bejelentése, mely szerint az informatikai-telekommunikációs óriás a magyar állammal karöltve szőröstül-bőröstül felvásárolja a második legnagyobb hazai távközlési vállalatot, a Vodafone Magyarországot. Bár akkor még csak előzetes, nem kötelező érvényű megállapodásról szóltak a hírek, borítékolható volt, hogy záros határidőn belül nyélbe ütik az üzletet. A tranzakció aláírására nem is kellett sokat várni, az új év egyik első vezető gazdasági híre volt, hogy a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt., valamint az állam nevében a Corvinus Nemzet­közi Befektetési Zrt. 51:49 százalékos tulajdonarányban megveszi a Vodafone-t.

Nemzeti bajnokká válnának <br> Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László
Nemzeti bajnokká válnának
Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Mennyi az annyi?

A megállapodás hírét bejelentő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elsősorban szuverenitási szempontból méltatta a tranzakciót, mondván: a kormánynak a bank-, az energia- és a médiaszektorban elért eredmények után is kiemelt célja maradt a többségi hazai tulajdon kialakítása a nemzetstratégiai jelentőségűnek tekintett ágazatokban, köztük a távközlésben. Vagy éppen a biztosítási piacon – tette hozzá –, ami már előrevetíti, hogy ebben a szegmensben is várhatók a közeljövőben „állami mozgolódások”.

A Digi megvásárlása után várható volt, hogy folytatódni fog a piac konszolidációja”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!