Tizenkét év a föld körül

2022. november 30. 12:45

India és Japán után végül az utolsó operás kultúrdeszantos is épségben hazatért.

2022. november 30. 12:45
null
Ókovács Szilveszter

De mit is meséljünk néhány hasábon? Mesélek hát – kicsit, rövidet. Úgyis a minap megkaptam olyan helyen, ahol nem vagyok jelen – magyarán az ember védekezni sem tud –, hogy a mi Operánk „külföldön nincs beágyazódva”. Nosza, elővettem az adatokat: tizenhat országból ötven karmester járt nálunk, hat sztárrendező, nyolc sztárkoreográfus, csaknem száz nemzetközi élvonalbeli énekes, több operatársulattal valósítottunk meg közös projektet – de alighanem még érdekesebb, mi merre bóklásztunk a nagyvilágban 2011 óta.

A számok nagyok és nagyon unalmasak: három kontinens huszonhárom országának ötvenöt városában vendégszerepeltünk vagy turnéztunk az elmúló tizenkét esztendőben, közülük New Yorkban, Teguban, Tokióban vagy Bécsben többször is. Több mint ötvenféle produkciót reptettünk-hajóztunk-gurítottunk célállomásra. Kicsit is, nagyot is, de hát a mi fogalmaink szerinti kicsi is elég nagy, a nagy meg egyenesen óriási: Dél-Korea vagy India száz fő alatti csapatokat kért és kapott, míg az USA-ban több mint háromszáz kollégánk tüsténkedett, a magyar határt kívülről körbejáró Kárpát-Haza OperaTúrán pedig négyszáz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
... az oláhokat
2022. december 01. 06:51
Nagyon szeretem ezeket a beszámolókat és visszaemlékezéseket. https://tinyurl.hu/HPT6 Büszkék lehettek, hogy ufi szerezőként magatok között tudhatjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!