Élet egy nemzet szolgálatában – II. Erzsébet brit királynő (1926–2022)

2022. szeptember 14. 09:42

Az uralkodói tisztség szolgálat, egész életet kíván – II. Erzsébet a történelemben példátlan módon hetven évig hűségesen betöltötte a sors által rá szabott feladatot.

2022. szeptember 14. 09:42
null

Maráczi Tamás írása a Mandiner hetilapban.

A tradíció, az alapértékek állandósága és megőrzése olyan időszakokban értékelődik fel különösen, amikor biztosnak hitt világunk eresztékeiben kezd recsegni körülöttünk. A huszonegyedik század elején, ebben a posztmodern-­preapokaliptikus korszakban trend megválni avíttnak érzett szokásoktól, felülírni évszázadok bölcsessége által kialakított együttélési szabályokat, elmozdítani a kultúra levert határcölöpeit.

Első nyilvános rádióbeszédében 1947-ben azt ígérte, a nemzet szolgálatának szenteli az életét”

Hogy a brit uralkodóház történelmi és jelenkori szerepe ilyen megőrzendő tradíció-e, arról nehéz értékítéletet mondani nem britként, azt súlyának megfelelően maguk a britek tudják eldönteni. A királyi ház tekintélye mindenesetre töretlen, annak ellenére, hogy belső életét a bulvársajtó az utóbbi fél évszázadban intim részletekbe menően kérve-kéretlenül világgá kürtölte, és viszonyaiban egy kissé életszerűtlen, prűd és tarthatatlanul zárt nagycsalád képét ismerhettük meg. A britek kétharmada viszont a korszellem minden befolyása ellenére továbbra is monarchikus keretek között szeretne élni. Akkor is, ha megannyi botrány övezte a dinasztiát az utóbbi évtizedekben – a britek szeretnék látni a Buckingham-palota erkélyéről integető uralkodót, részt akarnak venni az országot bejáró királyi viziteken, örülni akarnak az uralkodóval együtt, ha kedvenc lova nyeri az ascoti derbit.

„Egy élet hitben és szolgálatban” – a királynő portréja az ausztráliai Melbourne-ben <br> Fotó: AFP / William West
„Egy élet hitben és szolgálatban” – a királynő portréja az ausztráliai Melbourne-ben
Fotó: AFP / William West

II. Erzsébet királynő kiemelkedő volt abban, hogy alattvalói rokonszenvét elnyerje. Joviális megjelenésével, visszafogott, udvari protokollt követő viselkedésével, az emberek számára fontos, kiemelt eseményeken való kiszámítható megjelenésével, magával a jelenlétével jelezte, hogy az állam figyel rájuk. Ugyanakkor aurájával, távolságtartásával, állandó biztonsági kíséretével félreérthetetlenül jelezte azt is, hogy nem egy volt közülük. De éppen ez volt a varázsa: brit uralkodóból csak egy van, neki nem személyisége, inkább státusa van, ahol megjelenik, megjeleníti a brit monarchia egységét, történelmi folytonosságát, évszázadokon átívelő identitását.

A kezdetek

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!