Nőként változtatni a világon

2022. május 25. 19:53

„Amikor megfogjuk egymás kezét, és a szoknyáink összeérnek, akkor tudjuk megváltoztatni a világot” – vallja Biró Rozália. Az RMDSZ politikusát kérdeztük pályájáról és a nők közéleti szerepvállalásáról.

2022. május 25. 19:53
null

Ádám Rebeka Nóra írása a Mandiner hetilapban.

Biró Rozália évtizedek óta meghatározó politikai és közéleti szereplő: 2001 és 2012 között Nagyvárad alpolgármestere volt, 2005-től az RMDSZ Bihar megyei választmányának elnökeként, 2008-tól pedig a párt nagyváradi elnökeként tevékenykedett. 2007-től a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, 2012 óta az RMDSZ Bihar megyei szenátora, majd képviselője, 2013-tól az RMDSZ Nőszervezetének vezetője, 2016-tól pedig az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöke.

„A sokrétű közösségi és politikai kihívások miatt szükségessé vált az RMDSZ Nőszervezetének megalapítása, amire 2013-ban került sor. Az indulás után szinte azonnal látszott, mi az az igény, amire a nőszervezetnek reagálnia kell. A fő cél az volt, hogy megmutassuk a szövetség mosolygósabb, emberibb arcát, túl az érdekképviseleten és az érdek­érvényesítésen. Azt mondanám: mi vagyunk a szövetség lelke” – vallja Biró Rozália. Egy idő után igény mutatkozott az RMDSZ-en belül, hogy a politikában felmerülő problémák megoldásában a női szemszöget is figyelembe véve hozzanak döntéseket; másrészt szükségessé vált, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a női gondolkodásmód a közösségépítő és -megtartó feladatkörök terén is. „Ebbe beletartozik a jótékonysági akcióktól kezdve a nők saját érdekeinek képviseletéig sok minden: az esélyegyenlőség építése, a családon belüli és nők elleni erőszak visszaszorítása, az iskolaelhagyás mértékének csökkentése vagy a bérkülönbségek mérséklésére irányuló kezdeményezések” – sorolja a képviselő.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!