A budai megoldóember csatája a diplomaügybe belegabalyodó fiatal momentumossal

2022. március 23. 19:31

A Hegyvidéket és a II. kerület egy kis belvárosi részét magában foglaló budapesti 3. számú választókerületben a tapasztalt fideszes várospolitikus, az ismert új hullámos momentumos és a legkutyább kutyapárti akaszt bajszot egymással.

2022. március 23. 19:31
null

Almási B. Csaba írása a Mandiner különszámában.

| BUDAPESTI 3. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET |

A Hegyvidéket és a II. kerület egy kis belvárosi részét magában foglaló budapesti 3. számú választókerületben a tapasztalt fideszes várospolitikus, az ismert új hullámos momentumos és a legkutyább kutyapárti akaszt bajszot egymással.

Négy évvel ezelőtt a körzetben a fideszes Gulyás Gergely 42,71 százalékkal nyert, második lett a DK-s (egykori SZDSZ-es) Bauer Tamás 39,03 százalékkal. Viszonylag jól szerepelt 6,98 százalékkal az LMP-s Hajdu Mária, negyedik lett az azóta az Európai Parlamentben vitézkedő jobbikos Gyöngyösi Márton 5,79 százalékkal. Itt indult a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely, akkor azonban nem sok vizet zavart a 2,82 százalékával, de még így is megelőzte a 2,67 százalékot gyűjtő momentumost, Kádár Barnabás Áront.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A régi csapatból az áprilisi megméretésen csak az azóta az LMP-ből viharos körülmények között távozó Hajdu Mária indul újra, valamint Kovács Gergely, aki 2019-ben bekerült a hegyvidéki önkormányzat képviselő-testületébe, így napi politikai rutint is szerzett. Gulyás Gergelyből az egyik legfontosabb – a Miniszterelnökséget vezető – miniszter lett, így nem küldik csatába áprilisban, helyette Fürjes Balázs száll ringbe, aki a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Ellenzéki ellenfele a momentumos Hajnal Miklós lesz (beállt még mögé a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az Új Kezdet is), aki az előválasztáson némi meglepetésre 45,98-41,04 százalék arányban legyőzte a DK agilis, sokat szereplő egészségpolitikusát, Komáromi Zoltánt, pedig őt még az LMP és a Liberálisok is támogatta. Érdekesség, hogy meglehetősen sok, 12,99 százaléknyi szavazatot kapott az ismeretlen Visi Piroska, ő az Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult.

Ha a fővárosban valahol győzhet fideszes jelölt, akkor ebben a választókerületben. A Hegyvidék ugyanis Buda és talán az egész főváros legpolgárosodottabb része, a jobboldali, konzervatív szavazók száma itt továbbra is jelentős. Mindezt jelzi az is, hogy a Fidesz–KDNP-nek többsége van a képviselő-testületben, Pokorni Zoltán simán győzött a legutóbbi polgár­mester-választáson, csaknem 20 százalékpontot vert rá az összellenzéki Élő Norbertre. A XII. kerületiek ráadásul 1990 óta mindig jobboldali országgyűlési képviselőt választottak. Fürjes Balázs esélyeit az is javítja, hogy Budapest fejlesztésével foglalkozik, számos jól sikerült, világszínvonalú állami projekt kitervelője, megvalósítója (ilyen például a Puskás Aréna és a Duna Aréna). Emellett tapasztalt, régi motorosnak számít a politikában, és mindenben támaszkodhat Pokorniékra. Egyébként épp a polgármester felkérésére indul a választáson.

Ellenfele szintén ismert, a Momentum meghatározó arca, de neki még nincs meg a szükséges politikai rutinja, ráadásul az utóbbi hetekben állandó védekezésre, magyarázkodásra kényszerül, miután diploma nélkül hivatkozott arra, hogy ő közgazdász. 
Az sem válik Hajnal Miklós javára, hogy lemondott hegyvidéki önkormányzati mandátumáról, azaz azzal is támadható, hogy cserben hagyta az itt élőket, ráadásul városatyaként sem volt túlságosan aktív. Magas labda ez a helyi Fidesznek, nem is hagyja ki, azt mondja Hajnalról, hogy a helyiek képviseletét a Gyurcsány­-listára cserélte.

A fideszes képviselőjelöltnek az sem jön rosszul, hogy ebben a választó­kerületben indul a kutyapárt elnöke. Politológiai közhely ugyanis, hogy a viccpártiak az összellenzéki jelölteknek jelentenek gondot, mert döntően tőlük vesznek el szavazatokat. Kovács Gergely pártelnök pedig különösen ismert – valójában one man show-t alakít a magyar belpolitikában –, nagy valószínűséggel ő kapja a legtöbb szavazatot a kutyapárti indulók közül, így sok voksot vehet el Hajnaltól. Ezt ugyan Kovács cáfolja, szerinte azok szavaznak rájuk, akik sem a kormánypártokra, sem az összellenzékiekre nem hajlandók.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Az immár csak volt LMP-s Hajdu Mária azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megtámadta Hajnalt a diplomaügy kapcsán. Az önkormányzati képviselőként dolgozó Hajdu közösségi oldalán tette fel a kérdést: „Vajon vezet-e a közös ellenzéki út egy, a végzettségéről hosszú hónapokig hazudozó jelölttel, Hajnal Miklóssal felfelé?” Pártja erre reagálva azonnal felfüggesztette a tagságát. A zöldpolitikus válaszul kilépett az LMP-ből, majd bejelentette: függetlenként indul a Hegyvidéken április 3-án.

A választókerületben élőket az országos politika mellett természetesen érdeklik a helyi ügyek is, akik ezekben vonzóbb programot kínálnak, azok sok szavazatra számíthatnak. Mivel ez a legzöldebb kerület, a környezet- és természetvédelem kiemelt jelentőséget kap. A Városmajor megújításának nagyszabású és konkrét tervével kampányoló Fürjes ezen a téren előnyben van, bár tény, a fiatalokat az átlagosnál jobban érdeklik a zöldügyek, ők viszont döntően inkább a Momentum képviselőjének adják a voksukat; vagy a zöldpolitikusként ismert Hajdura, vagy persze Kovácsra, aki – bár olykor elpoénkodva – szintén beleállt ezekbe.

A kampányban biztosan fontos téma lesz az egészségügy helyzete is, hiszen hiába gazdag kerület a XII. és a II., az állami kórházak (Szent János, Kútvölgyi), az önkormányzati rendelő­intézetek (különösen a Kapás utcai) kritikán aluli állapotban vannak. A közlekedés helyzete, az állandósult dugók, a belvárosi parkolási gondok szintén olyan kérdések, amelyekkel foglalkoznia kell egy mandátumért küzdő politikusnak, hiszen az ezekkel kapcsolatos, megvalósítható tervek, elképzelések sokat hozhatnak a konyhára. A jelöltek ezzel tisztában vannak, és meg is fog jelenni a kampányukban, kérdés, hogy a választók kinek fognak majd leginkább hinni.

Fürjes Balázs
„Budán születtem, ma is a második kerületben élek a családommal. Jogász és városfejlesztési szakember vagyok, több mint másfél évtizede dolgozom a városért. A polgárokkal való közös gondolkodás első lépése volt a Budai kérdések kérdőív. Ennek eredményeképpen született meg a Budai vállalások: egy 7+1 pontos javaslatcsomag közös céljainkról. Ezek közé tartozik a budai zöldterületek megóvása és növelése, a Városmajor felújítása, a Szent János kórház teljes megújítása, a Kútvölgyi kórház rendbetétele, a közösségi közlekedés fejlesztése, akadálymentesítése, a parkolás nehézségeinek enyhítése. Ezenkívül küzdök az adócsökkentésért, a családtámogatási rendszer kiterjesztéséért, a nyugdíjak védelméért. A mottóm: Budai megoldások, polgári Magyarország.”

Fotó: MTI / Mónus Márton
Fotó: MTI / Mónus Márton

Hajnal Miklós

„A szeptemberi előválasztás megnyerését követően az ellenzék közös jelöltjeként indulok. 2017-ben költöztem haza és kezdtem közügyekkel foglalkozni: először a Nolimpia, aztán az önkormányzati összefogás és az előválasztás megszervezéséből vettem ki a részem.

Országgyűlési képviselőként egy olyan Magyarországért fogok dolgozni, ahol a kórházak felújítása fontosabb, mint százmilliárdok elköltése felesleges stadionok építésére. Ahol a zöldfelületeinket nem lebetonozzuk, hanem védjük és gyarapítjuk. És ahol az állam végre nem szervezi, hanem üldözi a korrupciót. Ehhez viszont az kell, hogy április 3-án Budán is kormányt váltsunk!” 

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Nyitókép: MTI / Mónus Márton 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!