Nem biztos, hogy a baloldal ezt behúzza – összecsapás Zuglóban

2022. március 24. 06:22

2022. március 24. 06:22
null

Nagy Gábor írása a Mandiner különszámában.

| BUDAPESTI 13. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET | 

A Fidesz–KDNP jelöltje, a 2014-es és a 2018-as választást behúzó Szatmáry Kristóf fő kihívója, akárcsak négy éve, ezúttal is Vajda Zoltán lesz. Az ellenzéki közgazdász az előválasztáson önkormányzati képviselőtársait, a DK-s Nemes Gábort és a momentumos Hollai Gábort utasította maga mögé. Ha összejön a szükséges ajánlás, áprilisban rajthoz állhat még Bojti Bence, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, az exszocialista Szanyi Tibor, a Munkáspárttal együtt induló Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom kormányfőaspiránsa, Schaffer Viktor, a Civil16 Egyesület elnöke, továbbá a Megoldás Mozgalom jelöltje is.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A teljes XVI. kerületet és a XIV. kerület északkeleti részét lefedő választó­körzet Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része. Infrastrukturális, egészségügyi és oktatási fejlesztések valósulnak meg, lakóparkok és egyéb ingatlanok épülnek. Magas szintű a lakossági elégedettség. Április első vasárnapján e választókerületben közel 70 ezer ember mondhatja majd el a véleményét.

A helyhatósági voksolások eredménye rendre határozottan jobbra billen – a fidesz–KDNP-s Kovács Péter 2006 óta a XVI. kerület első embere –, a legutóbbi két parlamenti választáson viszont csupán 2-3 százalékpontnyi különbség döntött. Korábban Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester is elindult a Párbeszéd színeiben. Bonyolíthatja a helyzetet Schaffer Viktor, Bojti Bence és Szanyi Tibor jelöltsége, mindhárman érdemi potenciállal bírnak a körzetben.

Kirívó pártpolitikai viták a közelmúltig nem jellemezték a választókerületet, szakpolitikai nézetkülönbségek annál inkább. Ezek jelentős része Budapest külső városrészeinek eltérő fejlesztési elképzeléseiből fakad.

2018-ban törés keletkezett, amit a tavalyi előválasztás során felmelegítettek: Vajda Zoltán ellen három éven át nyomozás folyt választási csalás miatt – írta a Propeller –, ugyanis a választási ívein más pártokra szavazók és elhunytak neve is szerepelt. A Fővárosi Főügyészség szerint a 2018-ban az Együtt színeiben induló Vajdát a helyi választási iroda nem vehette volna nyilvántartásba, mivel a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztályának nyomozása során kiderült, hogy a politikus ajánlásokat gyűjtő ívén annyi hamisított név szerepelt, hogy nélkülük nem lett volna meg az induláshoz szükséges ötszáz érvényes támogató szignó. Vajda úgy védekezett: olyan ismeretlen aktivisták szerezhették meg a hamis adatokat, akikről nem volt információja, ezért a nyomozást bizonyíték hiányában végül megszüntették, noha az ügyészség szerint a bűncselekmény tárgyi oldala megvalósult.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Nem sokkal később az MSZP-közeli Hírklikk jelentetett meg egy írást, amely szerint Vajda Zoltán momentumos riválisa utcára került családok ingatlanjainak banki árverésein próbált szerencsét. Hollai Gábor egy 33 millió forintra taksált lakáshoz úgy jutott hozzá, hogy kihasználhatta a portálnak nyilatkozó F. Judit kiszolgáltatott helyzetét. Az ekkor még csak az MSZP, a Pár­beszéd, az LMP, az Új Világ Néppárt, a Marég, illetve a Mindenki Magyar­országa Mozgalom támogatását élvező Vajda a Mandiner.hu korábbi megkeresésére jelezte, nincsenek információi az ügyről. Hollai nyilatkozatai, valamint egy, a portálunk birtokába került hangfelvétel viszont arról árulkodott, hogy szivárványkoalíción belüli leszámolás történhetett.

Márki-Zay Péter kormányfőaspiránshoz hasonlóan a képviselőjelölt megnyilvánulásai nem csupán a kormánypárti szavazók körében válthatnak ki nemtetszést. Egy 2020-as Facebook-bejegyzésében arra szólította fel a kerület lakóit, hogy vegyék számba, kik azok, akik az általa embertelen, fasiszta elnyomó rendszernek titulált Fidesz-kormány támogatói. Egy nemrég nagyobb publicitást kapó felvételen pedig arról beszélt, Magyarországon az a baj, hogy kevés a bevándorló.

Szatmáry Kristóf kampányában nagyobb hangsúly van a lokális elemeken: a már megvalósult és a jövőben tervezett fejlesztéseken”

A kampány hajrájára azonban mintha csitulna az adok-kapok. Vajda Zoltán inkább országos és budapesti témákkal kampányol, háttérbe szorultak a fideszes ellenfelével szemben felhozott, vállalkozói múltjával és kormányzati pozíciójával kapcsolatos vádak. A Mandinernek arról beszélt, hogy parlamenti képviselőként nem első számú feladata lenne a helyi problémák megoldása, „azokat egy normálisan működő önkormányzati rendszer kezelni tudja”, hanem a helyi demokrácia minél gyorsabb, nagyobb mértékű helyreállítása a célja. Úgy véli, „az önkormányzatnak nevezett szervezetek” jelenleg a Kádár­-rendszer tanácsaira hasonlítanak, a helyi közösségek problémáinak, kezde­ményezéseinek felmérése, kezelése helyett a fentről érkező utasítások végrehajtói, közvetítői szerepére vannak kárhoztatva. Azt viszont elismerte, hogy szűkebb pátriájában az utóbbi időben profitálhattak ebből a helyzetből, hiszen „a bűnös főváros kiéheztetése közben folytatódhatott az úthálózat fejlesztése, a szakrendelő és az oktatási intézmények kisebb-nagyobb felújítása”.

Szatmáry Kristóf kampányában nagyobb hangsúly van a lokális elemeken: a már megvalósult és a jövőben tervezett fejlesztéseken. Idetartozik egy idősotthon és az elé tervezett park létesítése, a hév és a metró összekötésének megvalósítása, a külső körvasút fejlesztése, a szakrendelő felújítása és bővítése, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola rekonstrukciója, illetve a kerületi útfelújítások folytatása. Az országgyűlési képviselő lapunknak jelezte, az a célja, hogy a XVI. kerület ne csak a legélhetőbb kerülete legyen Budapestnek, de egyben a legzöldebb is, ezért még több közösségi zöldfelületet szeretnének kialakítani. Ezt segíthetik az erdőtelepítések: annyi fát ültetnének, ahányan ott laknak. „Számunkra arról szól 2022 tavasza, hogy azokat a bástyákat, értékeket, amelyeket meg tudtunk itt, Budapesten és a XVI. kerületben őrizni, továbbra is megvédjük” – fogalmazott. Zuglóban a Bosnyák téri piac megmaradásáért, valamint az Alsórákosra jellemző túlzott beépítés ellen lépne fel.

Schaffer Viktor középutas krédót jelentetett meg a Civil16 Egyesület oldalán. Mint írta, nem ellensége egyik oldalnak se, de változásokat, valódi érdekképviseletet, egyensúlyt szeretne. „Amennyiben én nyerném a választást, biztosan kapna a kerület továbbra is támogatásokat. Még ha nem is annyit, amennyit egy »bandához« tartozó pártkatona, de annyit igen, amennyi a kerületet tisztességesen megilleti” – fogalmazott. Szanyi Tibor pedig az Igen, szocializmust! elnevezésű programmal száll ringbe.

„Vajda Zoltán szerint Magyarországon az a baj, hogy kevés a bevándorló” <br> 2016 októbere, Vajda Zoltán a baloldali pártok kormányellenes tüntetésén szónokol <br> Fotó: MTI / Balogh Zoltán
„Vajda Zoltán szerint Magyarországon az a baj, hogy kevés a bevándorló”
2016 októbere, Vajda Zoltán a baloldali pártok kormányellenes tüntetésén szónokol
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Nyitóképen:  A BVSC-Zugló elnöki tisztségét is betöltő Szatmáry Kristóf a klub felújított székházának átadásán 2020 júliusában. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
habocska
2022. március 25. 00:58
Hajrá FIDESZ ! Hajrá Szatmáry Kristóf !
nempolitizálok
2022. március 24. 13:07
Azt a részt Szatmári simán nyeri.
Reszelő Aladár
2022. március 24. 11:31
A Kertvárosban (XVI kerület) lakom 10 éve. Amúgy a Zuglóban (XIV kerület) nőttem fel. A Kertváros kerület folyamatosan szépül, éület egy csomó játszótér, nem lepattantak az óvodák iskolák, épült pár új rendelő és lassan minden utcát leaszfaltoztak, van uszodánk, több sport és fitness pályánk, jégpályánk is. Ha nakilátnak végre a HÉV felújításnak és metrósításnak (ami végre állami projekt lett), akkor igazán menő hely lesz. Amikor Zuglóban jártam legutóbb elfogott a nosztalgia, mert a régi kátyúk a gyerekkoromból még mindig megvannak. Ami ott épült, az magánberuházásban készült. Az egész egy tökéletes állatorvosi ló, hogy milyen egy kerület, ahol nincs politikai egyetértés.
Gyéressy Károly
2022. március 24. 10:19
Ez a Vajda egy igazi patkány-zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!