Kaotikus iszonyok – Egymást nyírják az MZP miatt is csalódott baloldali pártok

2022. február 23. 00:09

Elmérgesedő viták az elhúzódó listaállítás körül, belső elégedetlenség Márki-Zay Péter botrányos szereplései miatt és amatőrre sikeredett államfőjelölt-állítás – ezekkel a nehézségekkel fordult rá a hivatalos kampányidőszakra a baloldal. Helyzetkép a konfliktusokkal terhelt, Gyurcsány Ferenc által dominált térfélről.

2022. február 23. 00:09
null

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban

„Nem foglalkozom ezekkel a kérdésekkel, tudtommal különösebb vita nem volt. Nekem az a fontos, hogy helyben meg tudjam nyugtatni a szimpatizánsainkat, amiért a lista első helyén Márki-Zay Péter s nem Dobrev Klára lesz. El kell nekik magyarázni, hogy ez tulajdonképpen csak formaság” – mondja DK-s forrásunk, akit a baloldal közös államfőjelölése és a lapzártánkkor még mindig hiányzó közös lista körüli belső konfliktusokról kérdezünk. Az egységesség látszatát mutató ellenzék megosztottsága ugyanis mindkét problémakör kapcsán erősen felsejlett, noha információink szerint a legnagyobb problémát mégiscsak Márki-Zay kommunikációs ámokfutása okozza. Legutóbb a következő mondat vágta ki a biztosítékot a balos hátországban: „De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.”

A miniszterelnök-jelölt erről a jobbikos egyéni képviselő­jelölt, Steinmetz Ádám fonyódi fórumán beszélt, igaz, később jelezte, „nem úgy értette”. Márpedig korrekcióra gyakran volt szüksége az elmúlt hónapokban, ezért, úgy tudjuk, a tavalyi előválasztáson kiválasztott, illetve kialkudott helyi jelöltek különösebben nem is szorgalmazzák, hogy MZP az ő rendezvényeiken is tiszteletét tegye. Sőt.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Nem fogja vissza magát

Csakhogy a hódmezővásárhelyi polgármestert nem lehet visszafogni, ami már nemcsak a benne korábban az Orbán Viktort leváltani képes újabb reménységet látó holdudvarban, hanem a pártvezetők körében is egyre nagyobb aggodalmat és frusztrációt kelt. Elemzők szerint ennek következménye az is, hogy a minapi országértékelő beszéd programján sem volt demonstratív kiállás mögötte, Jakab Péter Jobbik-elnök egyenesen megalázásnak is beillő, kétmondatos felvezetőt mondott csupán a rendezvényen. Úgy tudjuk, Jakab személyesen is ki van borulva a listavezető szereplésén, ezért ahol lehet, betart neki. És erre akad is lehetősége.

Gyurcsány Ferenc legfőbb szövetségese, Jakab Péter volt a főszereplője a köztársaságielnök-jelölés körüli mizériának. A hivatalosan Márki-Zay által ajánlott, a többi öt párt támogatását maga mögött tudó Iványi Gábor lelkész megvétózásával – a Telex értelmezése s lapunk információi szerint is – a Jobbik elnöke valójában a kormányfőjelöltnek akart üzenni, befolyását demonstratív módon gyengíteni. A korántsem kormánypárti portál szerint „Gyurcsányék elsősorban a közös miniszterelnök-jelölttel szembeni pártfölényt akarták ezzel a lépéssel is megerősíteni”. Sikerült is nekik, hiszen végül Róna Péter lett a befutó, igaz, a fordulat előtti napokban a listavezető már belengette, személy szerint nem is tartja fontosnak benevezni az államfői posztért. „Nekem ez a kérdés huszadrangú” – fogalmazott napokkal a váratlan bejelentés előtt Márki-Zay a Partizán műsorában, kvázi előremenekülve a fiaskó miatt.

Kiújultak a lekottázott előválasztás idején némileg elcsendesedő konfliktusok”

A parlamenti erőviszonyok alapján bizonyosan a Fidesz által javasolt Novák Katalin lesz a befutó, a balos aspiránsnak csupán egy tizenöt perces szónoklat jut az Országgyűlésben március 10-én, a szavazás napján. Január elején még erre hivatkozva lényegében azt közölték az ellenzéki pártok, hogy nem is állítanak jelöltet. Volt más magyarázatuk is. „Az egységes ellenzék – a Közös alap programnak megfele­lően – elkötelezett amellett, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül, a nép által válasszák meg, és az áprilisi kormányváltás után meg is valósítja ezt” – szólt az akkori indoklás. Ebben is lett volna logika, a hetek múltával a pártok mégis arra jutottak, keresnek valakit, aki „ellenpontozza” Novákot. Ő lett volna Iványi, aki el is vállalta a megbízatást, sőt egyenesen készült a lehetőségre. Csakhogy a baloldal hatalmi harcai közbeszóltak.

Kapkodás és kármentés – összegezhető Török Gábor politológus véleménye a történtek kapcsán, ráadásul Róna jelölése magát az érintettet is meglepte kicsit, nem is beszélve az egyre elkeseredettebb balliberális holdudvarról. A volt LMP-s közgazdász fogadtatása finoman szólva sem volt pozitív ebben a körben, így az sem zárható ki, hogy az esélytelenség és az ellenállás hatására végül mégsem vállalja a feladatot. „Király Júlia, aki az egyesült ellenzék gazdaságpolitikai szakértője, nyilvános támogatója, valamint a közös program egyik kidolgozója egy MZP-nek és szakértő kollégáinak címzett levelében bejelentette, hogy a jövőben nem vállalja az egyesült ellenzék nyilvános támogatását – kivéve, ha Róna visszalép köztársasági elnöki jelölésétől” – mutatott rá az ugyancsak kritikus Békesi László volt MSZP-s pénzügyminiszter. (Róna Péter szakmai pályafutásáról és az őt ért ellenzéki kritikákról Makronóm rovatunkban olvashatnak bővebben.) Lapzártánkig nem született meg a döntés az esetleges visszalépésről, ám a nyomás fokozódik az érintetteken.

Indulatos poszt Gyurcsánytól

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!