Navracsics egyesítő erejétől várják a körzet megtartását

2022. február 19. 20:51

Nagy politikai teljesítményre van szükség Navracsics Tibortól ahhoz, hogy a Fidesz megtartsa a tapolcai választókerületet. Az ellenfél a jobbikos közös jelölt, Rig Lajos, aki 2015-ben időközi választáson nyert már a körzetben.

2022. február 19. 20:51
null

Joó István írása a Mandiner különszámában.

| VESZPRÉM MEGYEI 3. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET |

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Sokarcú választókerület a tapolcai, ahol Fenyvesi Zoltán jelenlegi képviselő helyett Navracsics Tibort indítja az új ciklusra a Fidesz. Navracsics Tibor 2010-ben egy forduló alatt válhatott a veszprémi körzet egyéni országgyűlési képviselőjévé; volt miniszter, uniós biztos, jelenleg pedig „kétszeres” kormánybiztos az Európa kulturális fővárosa nyertes pályázata megvalósítása, valamint az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztése ügyében.

A térség három meghatározó városa részben eltérő politikai színezetű. Tapolca alapvetően jobboldali, 1998-tól Lasztovicza Jenő fideszes egyéni országgyűlési képviselő volt a „sztárja” egészen 2015-ig, amikor elhunyt. De már 2014-ben megtört valami a kormánypárt tapolcai dominanciájában, ugyanis a parlamenti választási győzelem után a helyi kórházat központilag járóbeteg-ellátásra szakosodott kórházzá alakították át. A lakosok felháborodtak ezen, a kórházon belüli szakszervezeti ellenállás egyik vezéralakja az a Rig Lajos mentőápoló volt, aki most áprilisban Navracsics Tibor ellenfele lesz. A kórházmizéria nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz 2014 őszén elveszítette a helyhatósági választást, és a jobbikos Dobó Zoltán lett a polgármester, Rig Lajos pedig alpolgármester.

A korábban a szkinhedkultúrában megmerítkező Rig Lajos 2015-ös időközin aratott győzelmével megfosztotta egy időre a Fideszt az országgyűlési kétharmadtól. A csonka ciklus végéig, 2018-ig lehetett egyéni országgyűlési képviselő, akkor vereséget szenvedett Fenyvesi Zoltántól. Utóbb listáról, Vona Gábor lemondásával jutott be a parlamentbe.

Az ajkai választókerülettel 2011-ben egybeszerkesztett körzet másik legjelentősebb települése a szocialista iparvárosi múltú, baloldalinak számító Ajka. Az MSZP-s Schwartz Béla 2002 óta vezeti a várost, 1984-től 1990-ig pedig tanácselnök volt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!