Politikai földrengés Németországban – körkép választás után

2021. október 03. 06:52

Több mint fél évszázadon keresztül adtak eddig kancellárt a kereszténydemokraták, ám a most minden korábbinál színesebbé váló német politikában kicsavarhatják kezükből a kormányrudat.

2021. október 03. 06:52
null

Bauer Bence és Szalai Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Vasárnap tartották meg a huszadik szövetségi parlamenti választást Német­országban. Az eddig Angela Merkel kancellárral kormányzó Keresztény­demokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) pártszövetség történelmi vereséget szenvedett Armin Laschet kancellárjelölttel, a sokáig hanyatló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Olaf Scholz vezetésével pedig magához tért. A német pártpolitikai rendszer tovább fragmentálódott, s gyakorlatilag már csak hármas koalíciók lehetségesek. Sem a jobboldal, sem a baloldal nem tudott többséget szerezni, így valakinek engednie kell.

A szövetségi köztársaság eddigi hetvenkét éves történelmében a CDU ötvenkét évig birtokolta a kancellári széket, és olyan nagy formátumú vezetőkkel állt ki, mint Konrad Adenauer, Helmut Kohl és Angela Merkel. Most viszont kiszorulhat a hatalomból: a CDU–CSU politikai szövetsége, amely eddig három ciklus kivételével mindig a legerősebb politikai alakulat volt, és a legnagyobb frakcióval rendelkezett, a második helyen végzett. Az SPD esélyes a kormányalakításra – mégis van elméleti lehetősége egy CDU–CSU vezette kormánynak.

Még van elméleti lehetősége egy CDU–CSU vezette kormánynak”

Németországban arányos választási rendszer van, azaz kizárólag a második szavazattal leadott listás voksok relevánsak a pártok erejére nézve. Az egyéni választókörzetekben elért eredmények csakis a frakciók összetételét határozzák meg, nem a Bundes­tagban képviselt pártok arányát.

Christian Lindner és Annalena Baerbock pártvezérek: liberális és zöld királycsinálók. <br> Fotó: AFP / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / Gregor Fischer
Christian Lindner és Annalena Baerbock pártvezérek: liberális és zöld királycsinálók.
Fotó: AFP / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / Gregor Fischer

A szociáldemokraták 25,7 százalékot (a 2017-es választáshoz képest +5,2 szá­zalék) szereztek, a kereszténydemokraták pártszövetsége 24,1 százalékot (–8,9). A két nagy pártot követi a Zöldek 14,8 százalékos voksaránnyal (+5,9) és a polgári-liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 11,5 százalékos eredménnyel (+0,7). Az Alternatíva Németországért (AfD) 10,3 százalékot ért el (–2,3). Az 5 százalékos küszöb alatt végzett a Baloldal (Die Linke) a maga 4,9 százalékával (–4,3) – az úgynevezett alapmandátum-kitétel miatt (lásd keretes írásunkat) mivel három egyéni győzelmet elért, a listás eredmény arányaival mégis küldhet képviselőket a Bundestagba. Az SPD jelentősen tudott javítani a négy évvel ezelőtti történelmi mélyponthoz képest, a CDU–CSU pedig pont most érte el a historikusan legalacsonyabb választási eredményét. A Zöldek és az FDP egyaránt javítani tudott, a Baloldal erős, az AfD pedig enyhe lejtmenetben van, mindketten túl a zenitjükön.

A mandátumkiosztásban érvényesül a szakértők által már korábban megjósolt, rekordnagyságú Bundestag 735 parlamenti képviselővel. Az SPD 206 széket (+53) szerzett, a CDU–CSU 196-ot (–50). Őket követi a Zöldek 118 hellyel (+51), valamint az FDP 92-vel (+12). Az AfD 83-at szerzett (–11), a Baloldal 39-et (–30), a dán kisebbség pártja, a Dél-schleswigi Választók Szövetsége (SSW) pedig egy képviselői helyhez (+1) jutott.

A Zöldek és az FDP bejelentették, hogy először egymással tárgyalnak”

Fontos megjegyezni, hogy ezen a na­pon Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartományi parlamenti választást is tarottak: a berlini balos többség újabb mandátumhoz jutott, az északkeleti tartományban pedig a régóta kormányzó szocdem párt leválthatja koalíciós társát, a CDU-t a Baloldalra, vagy az SPD, a Zöldek és az FDP részvételével létrejön a jelzőlámpa-koalíció.

Olaf Scholzcal ünnepelhetnek a szocdemek. <br> Fotó: AFP / Christof Stache
Olaf Scholzcal ünnepelhetnek a szocdemek.
Fotó: AFP / Christof Stache

Koalíciós aritmetika
Jelenleg a tizenhat német tartományban tízféle kormánykoalíció létezik, s ezek – a pártok egymás közti erőssége alapján – összesen tizenötféle fenn­állásban alkotják a helyi kormányokat. A német politikai rendszerbe beköltözött a szivárvány, s ez nemcsak egyes politikai nézetekre vonatkozik, de az egész rendszer karakterológiájára is. Jellemző, hogy pont a tartományok felében van hármas koalíció, s ez a politikai kényszer most a szövetségi parlament összetételében is jelentkezik. Mit jelent mindez az eredmények ismeretében?

Bár van matematikai lehetősége a jelenlegi CDU–SPD-nagykoalíció folytatásának, gyakorlatilag kizárható ez a forgatókönyv. Az SPD eddig tizenkét évet volt a CDU–CSU kisebbik partnere, és ebből elegük lett az elvtársaknak. A fordított felállásnak kicsi a valószínűsége: a kereszténydemokratáknak nehezen képzelhető el a junior partner szerepe, és a szocik is már többször jelezték, hogy a CDU–CSU menjen szépen ellenzékbe.

Valószínű, hogy a sokáig nem kormányzó FDP és Zöldek bekerül a kabinetbe, már csak az kérdéses, hogy SPD vagy CDU–CSU által irányított kormányban, azaz jelzőlámpa- vagy Jamaika­koalícióban. Mindkettőre van példa: Schleswig-Holsteinban 2017 óta működik a karibi ország zászlajának színeire hajazó, történelmileg első ilyen koalíció. A jelzőlámpa pedig régi képződmény: Rajna-vidék-Pfalzban 2016 óta létezik, és máshol is voltak ilyen konstellációk, főleg a kilencvenes években.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Zöld és liberális királycsinálók
A választást követő harminc napon belül, október 26-áig össze kell ülnie az új összetételű Bundestagnak. Ott megválasztják a parlamenti elnököt, a tisztségviselőket, valamint felállnak a frakciók. De innen még hosszú az út egy működőképes koalíció összekovácsolásáig. Mint ismeretes, az utolsó ilyen kormányalakítási kísérletek 2017 végén a Jamaika-opció kútba esése miatt fiaskóban végződtek: csak fél évvel a választás után alakult meg a negyedik Merkel-kabinet. Most sincs kizárva, hogy hosszadalmas és keserves tárgyalások lesznek, hiszen három politikai formációnak kellene dűlőre jutnia.

Mind a Jamaika-, mind a jelzőlámpa­koalíció megvalósulása előtt bőven van­nak akadályok. A politikai és tartalmi kérdéseket félretéve épp az egyes pártok szavahihetősége jelenthet problémát. A Jamaika-­szövetség történelmi esélye négy éve volt: mára a CDU–CSU meggyengült, és kérdéses, hogy egy sármos jelzőlámpa-­alternatívával szemben a zöldek ebbe miért is mennének bele, hatalmon tartva a kereszténydemokratákat. Az év elején még minden egy CDU–CSU és Zöldek alkotta formáció irányába mutatott, e két alakulatnak ma már nincs többsége, kellene az FDP is. A másik lehetőség, a jelzőlámpa pedig pont az FDP miatt lenne nehéz szülés. A balos kooperációba beletunkolt polgári­-liberális FDP aligha élné túl maradandó károsodás nélkül ezt a kísérletet. A szavazói általában jobboldali, polgári háttérrel rendelkeznek, sokan pont a balra tolódó CDU–CSU-tól menekültek a szabadelvűekhez. S a párt­vezetés is tudja, hogy a szavazói sokkal inkább CDU-s kancellárt akarnak, mint SPD-set. S itt nemcsak a zöldekkel, de a szocdemekkel is sokat kellene sakkozni.

Nagy meglepetésre a választási estén a Zöldek és az FDP bejelentették, hogy először egymással tárgyalnak, és közösen döntik el, kivel akarnak kormányozni. Tisztában vannak királycsináló szerepükkel, s nagy önbizalommal vágnak neki a nehéz tárgyalásos időszaknak. Az is meglepő, hogy átvették a kezdeményezőszerepet, a CDU–CSU-t és a győztes SPD-t is statikus szerepbe visszaszorítva.Mindkét reális forgatókönyvben a kulcskérdés, hogy ki enged előbb, és ki hogyan tudja minimalizálni az arcvesztést. A Zöldek és az FDP kölcsönösen nem szívelik a másik párt elsődleges koalíciós opcióját, mégis bejelentették, hogy ezt a kérdést egymással óhajtják tisztázni. Innentől a németek legendásan híres kompromisszumkeresése, tárgyalása és a kivárásos politizálás fog érvényesülni. Angela Merkel a karácsony előtti napokban hozza be hivatali idő tekintetében Helmut Kohl kancellárt. A tárgyalások nehézségét elképzelve nem zárható ki, hogy Merkel lesz a legtovább regnáló német kancellár.

AfD-aktivista a választás estéjén: nincs ok az örömre. <br> Fotó: AFP / DPA / Julian Stratenschulte
AfD-aktivista a választás estéjén: nincs ok az örömre.
Fotó: AFP / DPA / Julian Stratenschulte

Szivárványos paletta
Az erősen szétzilált politikai mezőny arra enged következtetni, hogy még nehezebben és keservesebben lehet csak kormányozni a legnépesebb nyugat­-európai országot. De nemcsak a sokszínű politikai paletta, hanem a bizonytalanság és a hullámzás is jellemző most a német viszonyokra. Ez korábban alig volt elképzelhető, a pártok népszerűségi mutatói az év folyamán hullámvasútra emlékeztetnek. A választási év alaphangulata a gyengülő CDU-val kiteljesedni látszik, a jelzőlámpáról a Mandiner már márciusban cikkezett.

Angela Merkel nem tudott időben sikeres utódot felépíteni. Az általa fémjelzett balratolódás során a párt elhanyagolta saját konzervatív márkáját, utat engedett a balos formációk megerősödésének, valamint megerősítette a szélsőjobbot. A törzsközönséget magára haragította, a „laufkundschaft” pedig szépen visszapártolt az SPD-hez. Ezt bizonyítja a CDU–CSU négymillió elveszített szavazata. Még ha Armin Laschet győztesként kerül is ki a tárgyalási csatákból, egy meg­gyengült, identitásától megfosztott, balra tolódott pártot vezet, instabil partnerekkel. Mindig a feje fölött lóghat majd Damoklész kardja mind egy esetleg megvalósítható másik koalí­ciót, mind a bajor testvérpárttól induló szurkálódásokat, mind a saját CDU-ja lojalitását illetően. Nehéz feladat lenne így kormányozni. A kereszténydemokratáknak megújulásra lenne szükségük.

A kontinens addig is figyelemmel kíséri a németországi folyamatokat, és onnan vár stabilitást, esetleg iránymutatást. Ez viszont egy darabig – leg­a­lábbis a kormánykoalíció felállásáig – biztosan elmarad. Európa erős német vezetés nélkül marad, s ezt a helyzetet kihasználhatják a franciák, a déliek, illetve más érdekek is. Az is bizonyos: hazánkra nézve a CDU meggyengülése, illetve a hatalomból való kiszorítása semmi jót nem jelent.

Nyitótóképen: Merre tovább, CDU? Armin Laschet és Angela Merkel a választás estéjén. Fotó: AFP / John Macdougall 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. október 04. 03:48
jól látom? a libistákat nem lehet kipöckölni... csakis a "nagy-koalcióval" .. és, ez a ződekre is igaz .... brrrr ..
llnnhegyi
2021. október 03. 15:11
Merkel kancellár elqrta a CDU CSU pártokat, Németországot! 2015-2021 közötti ámokfutása súlyos belső defekt miatt. Beteg, skizofrén irányította Németországot. Legvégén sikerült az energia termelést is földre fektetnie! Ostoba atom ellenességevel. Milyen titkos féreg foga rágta szét? Marxista lett újra?!
istvanpeter
2021. október 03. 10:17
A németek gyakorlatilag mindenkit elküldtek a francba és egy anarchista jellegű képet festettek magukról. A pártokat pedig nem is lehet minősíteni, a választópolgárok mindegyiket erősen leértékelték.
terra
2021. október 03. 10:07
A német politika sokszínűen egyszínű. Akárhogy variálják a részeit, az irány mindig ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!