Testképzavaros lányok az amerikai hegemóniáért

2021. október 13. 13:09

2021. október 13. 13:09
Koltay András

A Facebook folyamatosan témát szolgáltat a demokrácia állapota iránt aggódóknak, évről évre újabb botrányokkal szembesül. Legutóbb egy Frances Haugen nevű volt alkalmazottja szivárogtatott ki belső dokumentumokat, amelyek alapot adnak a korábban is pedzegetett vádak alátámasztására. Kiderült például, hogy a platform egy befolyásos elitnek lehetővé tette a többi felhasználóra vonatkozó korlátozások kikerülését, ők szabadon posztolhattak bármit, mert jelenlétük odavonzotta a felhasználók tömegeit. Így tette közzé a brazil futballista, Neymar az őt nemi erőszakkal vádoló nő meztelen fotóit. Idézzük fel ezzel összefüggésben az év eleji ügyet, amikor a Facebook egy számára kedvezőtlen jogszabálytervezet megjelenésekor megtiltotta az ausztrál hírszolgáltatóknak és médiavállalkozásoknak, hogy új tartalmat posztoljanak, illetve felhasználóiknak, hogy ilyen vállalkozások tartalmait megosszák. A nyilvánosság befolyásolására a platform számára rendelkezésre álló eszközök rémisztők, tekintettel arra, hogy sok felhasználónak a közösségimédia-platformok váltak az elsődleges vagy az egyetlen hírforrássá.

Kiderült az is, hogy az amerikai elnökválasztá­s után a Facebook módosított a felhasználók által látható tartalmakról döntő algoritmus beállításain,és így újra a megosztó, gyűlöletkeltő, valótlan hírek kerültek előtérbe a platformon. Azért tett így, mert ezek a tartalmak több felhasználói interakciót, hosszabb, a felületen töltött időt, és így magasabb reklámbevételt eredményeznek. Persze a választás előtti hetekben a platform – másokkal egyetemben – még elhallgatni törekedett Hunter Bidennek, a később megválasztott elnök fiának korrupciógyanús üzelmeit.

A Facebook az amerikai hegemónia őrzésének stratégiai fontosságú eszköze”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!