Ami túlmutat rajtunk

2021. szeptember 08. 13:08

A korszellem a pusztítás baljós csillagzata alatt áll.

2021. szeptember 08. 13:08
null
Győrffy Ákos

A szomszédban néhány évvel ezelőtt kivágtak két csertölgyet. A tulajdonos barátnője azzal indokolta a döntést, hogy a fákról lehulló levelek ősszel „teleszemetelik” a teraszt, ami őt roppant módon dühíti. A két fát annak rendje és módja szerint kivágták, a faanyagot minden jel szerint stikában eladták, majd kisvártatva el is költöztek. A fák hűlt helyét azóta mindennap látom.

Sokszor jut eszembe, hogy egy hatvan-hetven évig nődö­gélő fát néhány perc alatt ki lehet vágni. Vagy legfeljebb néhány óra alatt, ha szakszerűen, a lombkorona csúcsától lefelé haladva „bontják le” a fát. Van az a közhely, mely szerint rombolni jóval egyszerűbb, mint építeni. Vagy másképp megfogalmazva: létrehozni, megépíteni, megformálni, teremteni jóval nehezebb, mint elpusztítani valamit. Sok évtized csendes növényi munkáját az ostobaság és az önzés mély világa percek alatt teheti semmissé.

Talán épp egyszerűsége miatt olyan népszerű elfoglaltság a pusztítás és a rombolás sokaknak. Napokig tartana felsorolni, hogy életem elmúlt négy és fél évtizedében mi mindent láttam eltűnni, megsemmisülni vagy egyszerűen csak tönkremenni. A közvetlen környezetem drasztikus és végleges felszámolásának elemeit is órákig tudnám sorolni. Felszínesen szemlélve mindez sok esetben nem is tűnik rombolásnak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2021. szeptember 09. 21:39
Nem volt odaírva a szerző neve, csak a címlapképet, a címet és az egy mondatos összefoglalót láttam, amikor rákattintottam, amíg betöltötte a cikket, beugrott, hogy ez csakis Győrffy lehet. Tetszett a cikk. Ez is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!