Jog és erkölcs spanyol- csizmában

2021. március 03. 12:48

Az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével Brüsszel nem kíván foglalkozni, egyéb kisebbségek érdekében viszont több stratégiai döntést is hozott 2020-ban az Európai Bizottság. A baloldal kísérleti terepeként működő Spanyolországban a helyi és nemzeti kötelékek felszámolása ma már realitás.

2021. március 03. 12:48

Gergi-Horgos Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Hideg zuhanyként érte Európát, hogy az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról a Minority SafePack polgári kezdeményezést. A brüsszeli testület az őshonos helyi közösségek fokozott védelmét nem tartja uniós hatáskörnek, ám több stratégiai dokumentumot is elfogadott tavaly egyéb kisebbségi csoportok érdekében.

Többek között kidolgozott rasszizmus elleni cselekvési tervet, nemi (gender-) esélyegyenlőségi stratégiát, az lmbtq-személyek egyenlőségéről szóló stratégiát, illetve a romák egyenlőségét szolgáló keretrendszert. Az őshonos nemzeti kisebbségek látványos mellőzése nem véletlen: a hagyományos kulturális értékek erodálása és a jogrendszernek az átértékelt közerkölcsök szerinti átalakítása tudatos folyamat. A cél az európai hálózati állam­filozófia megalapozása, amelynek első társadalompolitikai laboratóriuma Spanyolország. Az ibériai államban ezen eszmerendszer atyja, Manuel Castells januártól a baloldali kormány felsőoktatásért felelős minisztere. Ha megértjük az ott zajló jogi és politikai reformokat, azt is megsejthetjük, milyen jövő vár Európára.

A szociológusként tevékenykedő Castells Az identitás hatalma című könyvében kifejti, hogy az egyesült Európa létrejöttét két alapvető folyamat hátráltatja: a globalizáció és a lokalizáció. Előbbi a gazdasági fejlődést érinti negatívan, mivel a globális versenyben a kontinens versenyképessége folyamatosan csökken, az instabil gazdasági helyzet és a növekvő munkanélküliség ezzel a jóléti rendszer fenntarthatóságát is veszélyezteti. A lokalizmus és vele együtt a nacionalizmus pedig a multikulturalizmus ellensége, akadályozza az összeurópai identitás fejlődését. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!