Csináld meg, fiacskám!

2021. március 24. 13:37

Új református templom épül Pesterzsébeten. Az Összetartozás-templomot Makovecz Imre vázlatainak felhasználásával tanítványa, Dósa Papp Tamás tervezte. A 2020-as Év háza pályázat egyik különdíját elnyerő építésszel beszélgettünk templomépítésről, Makovecz Imre szellemi örökségéről és arról, hogyan válhat a háztervezés önismereti folyamattá.

2021. március 24. 13:37
null

Ferenczi-Bónis Orsolya interjúja a Mandiner hetilapban.

Makovecz- vagy Dósa Papp-templom épül?
Úgy tartják, hogy a vázlatok felhasználásával én tervezem a templomot, a Makovecz Imre Alapítvány velem egyeztetve nyilatkozatot is adott ki arról, hogy nem tekintik tisztán Makovecz Imre által tervezett épületnek. Én magamnak mint mester és tanítvány közös munkáját fogalmazom meg. Természetesen a templom a közösségé, a szabótelepi református gyülekezeté, és csak pici részben az alkotóké.

Hogy áll most az építkezés?
2019-ben kezdődhetett el. Kívülről kész, a lelkészlakás belső kialakításával fog folytatódni.

Hogyan merült fel az új templom építésének ötlete?
A Pesterzsébet-szabótelepi Református Egyházközség már a második világháború óta szeretne saját templomot építeni. Több mint hetven éve egy családi házból átalakított épületet használnak, amely egyre romló műszaki és statikai állapota miatt hosszú távon alkalmatlan erre a funkcióra. Az új templom tervezésére Makovecz Imrét kérték fel, aki a helyszín megtekintése után – még megbízás nélkül – elkészítette első vázlatait.

Fotó: Dósa Papp Tamás
Fotó: Dósa Papp Tamás
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!