Az őshonos kisebbségek és a jogállamisági kritériumok

2020. november 25. 12:37

2020. november 25. 12:37
L. Simon László

Az Európai Unió költségvetése körül kialakult vitában számunkra elsősorban a belpolitikai narratívák az érdekesek. A baloldaliak, különösen a momentumos európai parlamenti képviselők azt akarják elhitetni, hogy az úgynevezett jogállamisági kritériumok érvényesítésével visszaszorítják a kormány gazdasági holdudvarának jutó megbízásokat, s megszüntetik a szerintük példátlan korrupciót. Donáth Anna azt szeretné, ha visszaállna a 2010 előtti rend: minél több külföldi tulajdonú és irányítású vállalat kapjon uniós támogatást vagy EU-s támogatásból megvalósuló beruházásban kivitelezői megbízást, szemben a magyar cégekkel.

A Věra Jourová bizottsági alelnök nevével fémjelzett, az Európai Bizottság által közzétett jogállamisági jelentés mind a huszonhét tagállam esetében a nemzeti igazságszolgáltatási rendszert, a korrupcióellenes intézkedéseket, a médiapluralizmust és a sajtószabadságot, illetve a demokratikus kormányzáshoz szükséges fékek és ellensúlyok meglétét vizsgálta. A jelentés szerint a független ellenőrzési mechanizmusok elégtelensége, valamint a politika és egyes nemzeti vállalkozások összefonódása előmozdítja a magyarországi korrupciót, továbbá az állam nem lép fel határozottan a magas rangú tisztviselőket vagy azok közvetlen környezetét érintő korrupciós ügyek kivizsgálásában és üldözésében. A németek javasolják, hogy az uniós források kifizetését lehessen felfüggeszteni, ha az uniós költségvetéshez kapcsolódó jogsértéseket egy-egy tagállamban nem megfelelően szankcionálják. Gondoljuk csak el, amikor a momentumos képviselők valamelyik német liberális szövetségesükkel együtt annak adnak hangot, hogy szerintük a független magyar bíróság nem ítélte el korrupcióért azokat, akiket kellett volna. S ebben az esetben ki fogja ezt eldönteni? Politikai ítéletet hoznak, mert szerintük aki az Orbán-kormányt támogatja, s tőle megbízást, forrást elfogad vagy elnyer, az automatikusan korrupt is? Ugye ismerős ez az érvelési módszer a kommunista koncepciós perek világából?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!