Nem adjuk fel a Liget Budapestet!

2019. december 10. 18:17

Ha az emberek pontos képet kapnak a Városliget megújuló épületeiről, a fővárosiak túlnyomó része támogatja a Liget-projektet – mondja Baán László miniszteri biztos. A Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint a vita még megnyerhető, csak határozottan fel kell lépni a hamis démonizálással szemben.

2019. december 10. 18:17
null
Rajcsányi Gellért

Nem fognak olyan fejlesztéseket végrehajtani, amilyeneket a főváros felelős vezetői nem akarnak – mondta Orbán Viktor az önkormányzati választás után, a minap mégis úgy fogalmazott: a Liget-projektet megakasztották, de derékba még nem törték. Újragondolják a döntéshozók a Liget Budapestet?

Nyolc éve zajlik a projekt, az évek során a különböző vélemények és javaslatok hatására sok minden átalakult, a döntéshozók már többször újragondolták a terveket. A lényeg azonban mindvégig változatlan maradt: a Városligetet – a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztéseként – a saját hagyományaira építve újítjuk meg. Hármas célunk az értékes régi épületeket felújítani, a park zöld felületét megnövelni és a lepusztult állagú, gyatra minőségű épületek helyén új, 21. századi, a magyar kultúrát gazdagító intézményeket emelni. Ez utóbbit úgy, hogy a liget tradíciójába szervesen illeszkedjenek. Az önkormányzati választás után új helyzet állt elő.

Az elmúlt száz év magyar történetében egyedülálló léptékű, a Városligetet kulturális kínálatában és zöld felületei nagyságában egyaránt bővítő, világszínvonalú városfejlesztési programot az új városvezetés, úgy tűnik, fel akarja áldozni a saját zöldre festett identitáspillérének felépítésére. Ehhez a törekvéséhez annak ellenére ragaszkodik, hogy a ligeti zöld felületek tervezett bővülése valós tény. Az új városházi stratégák a Liget teljes körű megújítása elleni fellépést a könnyen manipulálható látszatok egyszerű győzelmet hozó csataterének tekintik. Ebben szerintem tévednek. Az emberek számára előbb-utóbb világos lesz, hogy a „zöld vagy beton” szlogenre épített politikai álláspont a Liget Budapest projekt hamis démonizálásával csak terepet és ürügyet keres saját mindenekfeletti „zöld” mivoltának bizonyítására. A kérdésre visszatérve, a folytatást illetően a miniszterelnök szavait érdemes szó szerint érteni: a projektet megakasztották, de derékba még nem törték.

A Városligetet – a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztéseként – a saját hagyományaira építve újítjuk meg
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!