Momentum a román rengetegben

2019. november 12. 22:05

Egy korrupcióval vádolt román politikus, Dan Barna mellett állt ki a Momentum elnöke az ottani elnökválasztás kampányában. Vajon mennyire igazodnak el Fekete-Győr Andrásék a román politika útvesztőjében?

2019. november 12. 22:05
null
Sólyom István
FEKETE-GYŐR ANDRÁS A ROMÁN POLITIKUS TÁMOGATÁSÁRÓL
| SZILVAY GERGELY

Megkérdeztük a Momentum elnökét arról, miért Dan Barnát támogatták az RMDSZ elnöke helyett. „Szakítanunk kell a nézettel, hogy Magyarországról mondjuk meg, ki lehet az egyedüli jó képviselője az erdélyi magyaroknak. Vissza kell adnunk a döntés lehetőségét azoknak, akiket a mindennapjaikban érint, hogy Románia elnöke Kelemen Hunor, Klaus Iohannis vagy Dan Barna. Látszik, hogy az erdélyi magyarok nem igazán vevők az RMDSZ és a Fidesz politikájára ezen az elnökválasztáson. Az ő magyarságukat valamiért mégsem kérdőjelezik meg. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a korábbi RMDSZ-es jelöltekhez képest is rosszabbul áll a közvélemény-kutatásokban. Ugyanis időközben az erdélyi magyarok is elkezdték feltenni ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket a magyarországiak: Melyik jelölt alatt fog fejlődni Románia? Melyik jelölt alatt lesz Románia szabad, demokratikus, európai ország? Melyik jelölt tud békét teremteni Románia és Magyarország, az erdélyi magyar és román közösségek között?” – fejtette ki a politikus. A Barnát érintő korrupciós vádakról azt mondta: „Amíg a vádak nem nyernek bizonyítást, addig felesleges kommentálni. Amennyiben kiderülne az ellenkezője, természetesen felmondanánk vele az együttműködést.” Cioloş magyarellenes megnyilvánulásait úgy kommentálta: „Nem egyes személyekkel, hanem pártokkal, programokkal, eszmékkel kötünk szövetséget. Ezért nekünk az USR–PLUS a szövetségesünk, ami a Momentum. Egyre több erdélyi magyar választja őket a romániai választásokon. Az USR–PLUS elkötelezett a magyar kisebbség ügyei mellett; ha kormányra kerülnek, és nem tartják be az ígéreteiket, akkor vége van a kettőnk közötti kapcsolatnak.” A Dan Barna melletti kiállásáról azt nyilatkozta lapunknak: „Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel, de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román–magyar együttélés kérdéséről. Jövőre két választás lesz Romániában, és az USR–PLUS-nak jó esélye van arra, hogy kormányzó párttá váljon. Mi benne látjuk Románia jövőjét, ezért segíteni szeretnénk neki, hogy magyar szavazókat is meg tudjon győzni. Ezért álltam ki Kolozsváron az USR–PLUS mellett.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Kelemen Hunor RMDSZ-es elnökjelölt helyett Dan Barna román politikus mellett állt ki a romániai államfőválasztási kampány hajrájában Fekete-Győr András. A Momentum vezetője Dan Barna kolozsvári rendezvényén kifejtette: Romániának és benne az erdélyi magyarságnak „tiszta kezű, európai léptékű, haladó szellemű vezetőkre van szüksége. Olyan vezetőkre, akik megértik, hogy nemcsak a többség érdekeit kell védeni, hanem a kisebbségekét is”. Hozzátette: "a Momentum „nem fogja a magyar kisebbség képviselőit vazallusként, szegény alávetett rokonként kezelni.” Fekete-Győr Barnáék kisebbségvédelmi programját is méltatta, hogy aztán kiderüljön: ilyen program nem létezik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!