Kibertámadás

2019. november 05. 22:16

Az állami és állampolgári önrendelkezésre ma már a techóriások digitális túlhatalma jelenti a legnagyobb veszélyt.

2019. november 05. 22:16
null
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós

Egy ország határok nélkül nem is ország” – mondta néhány évvel ezelőtt Donald Trump a Mexikóból áramló migrációval szemben bevezetett szigorú intézkedésekről. Megjegyzése azonban egy általánosabb tartalomra is rámutat: egy állam ugyanis szuverenitás – valós önrendelkezési képesség – nélkül nem is állam. Ezt az önrendelkezési képességet napjainkban viszont számtalan felületen hívják ki a pástra, újabb és újabb, az állami szuverenitást próbára tevő tendencia eddig talán csak homályosnak látszó kontúrja rajzolódik ki a maga élességében. A „többrétegű alkotmányosság” nevében fellépő nemzetközi szervezetek és felmosóarcú csatolmányaik, illetve a fejlesztés-politikai forrásokhoz, segélyezéshez vagy mentőcsomagokhoz bújtatott ideológiai elvárásokat csatoló gazdasági és pénzügyi konglomerátumok mellett pedig egyre inkább érzékelhető a digitális technológiai behemótok intézményi és szellemi behatása.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!