Mindjárt itt az év vége: majd 300 ezer forint is ütheti markunkat

2023. november 23. 05:42

De új befektetési lehetőségek is adódnak.

2023. november 23. 05:42
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Év vége táján sokak kapnak levelet egészségpénztáraiktól, önkéntes nyugdíjpénztáraiktól. (A Magyar Nemzeti Bank [MNB] legutóbbi adatai szerint például több mint 1 millió magyar rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel.) Ezekben adóvisszatérítési lehetőségeikről kapnak tájékoztatást az ügyfelek.

Amint arra a Pénzcentrum.hu minap felhívta a figyelmet, a különböző pénztárak különböző adóvisszatérítési lehetőségeket kínálnak, de különböző limitek, cél szerinti felhasználások is meg vannak határozva. Idehaza jelenleg majd 300 ezer forintnyi adót igényelhetnek vissza a pénztártagok az államtól. Pénztáranként 150 ezret, azonban együttesen 280 ezer forint a felső korlát.

Mivel a megtakarítási szerződésekre befizetett összegek után 20 százalékos adóvisszatérítés lehetséges, 1 millió 400 ezer forintnyi befizetéssel lehetne elérni a maximális adóvisszatérítést”

– hívta fel a figyelmet a lap, jelezve, hogy bár csökkent a taglétszám a nyugdíjpénztárak esetében, a befizetett tagdíjak viszont nőttek. Hasonló trend látszik az egészségpénztáraknál is: itt is nőtt a munkáltatói befizetések összege.

Új befektetési lehetőség

Mindeközben, aki az év végéhez közeledve vágna befektetésbe, fontos bejelentés lehet számukra: az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, amely 2023. november 29-től vásárolható meg. Erről a Világgazdaság számolt be.

Mint írták, Az új sorozat az utolsó három évben magasabb kamatprémiumot fizet, ezzel ösztönözve a befektetőket az új PMÁP-sorozat lejáratig való megtartására. A PMÁP 2032/I sorozata 8 éves futamidővel, 9,9 százalék induló kamattal, majd 2025-től 0,5 százalék kamatprémiummal, az utolsó 3 évben pedig 1 százalék kamatprémiummal vásárolható.

A döntés hátterében az áll, hogy a fogyasztói árindex mértéke októberben ismét egyszámjegyűre csökkent, az MNB novemberben 11,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát, valamint a diszkontkincstárjegyek hozamai 8,5 százalék alá mérséklődtek, jegyezte meg a szaklap.

Nyitókép: Getty Images

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurica
2023. november 23. 23:06
Baromságot írt a pénzcentrum. A pénztárak összesen 150e max, nem külön-külön. NYESZ max 100e Ny bizt 130e és ez a így együtt max 280e. Pont.
Mocca08
2023. november 23. 08:11
Majd’ aposztroffal! A majd az kesőbbet jelent, a majd’ pedig majdnem. Baszki Mandi, helyesírást megtanulni nem kell szégyellnetek, jó lesz.
Akitlosz
2023. november 23. 06:02
Miért lenne jó ötlet kölcsönt adni olyasvalakinek, aki már így is végletesen el van adósodva és mégis csak tovább növeli az adósságát? Az állam sohasem fogja visszafizetni a hiteleit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!