Közelebb kerültek a tudósok a Földön kívüli élethez

2023. július 15. 08:22

Egy elemzés során arra jutottak, hogy minden csillagrendszerben előfordul legalább egy olyan világ, amelyben így vagy úgy van folyékony víz.

2023. július 15. 08:22

„A Rutgers Egyetem csillagászcsapata Lujendra Ojha vezetésével készített elemzést arról, hogy mekkora esélye van folyékony víz előfordulásának Naprendszeren kívüli bolygókon – a Nature Communications hasábjain megjelent dolgozatuk végkövetkeztetése, hogy a tavak és óceánok előfordulása sokkal gyakoribb, mint eddig gondoltuk, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a felszín alatt is előfordulhat folyékony víz” – mutat rá szombati cikkében az Index.

A felfedezés lényege

„Korábban úgy becsülték, hogy száz csillagrendszerből egyben van olyan bolygó, amelyen előfordul folyékony víz. Az amerikai kutatók a felszín alatti vizet is számításba véve

arra jutottak, hogy minden csillagrendszerben előfordul legalább egy olyan világ, amelyben így vagy úgy van folyékony víz”

–mutat rá a portál. Mint a lap fogalmaz: a felfedezés „komoly adalék a Drake-egyenlethez”.

Drake-egyenlet

Az Index a formuláról szólva azt írja: intelligens idegen civilizációk esélyét latolgató formula, amelyben az emberiség létrejöttében döntő tényezőket (megfelelő csillag, folyékony víz, pár milliárd év a törzsfejlődéshez stb.) felszorozva vizsgálja, hogyan zuhannak az esélyek.

Hozzáteszik: egy nem túl régi számítás szerint az egyenlet alapján 36 civilizáció élhet a Tejút-rendszerben. Ráadásul, „ha földalatti vizek nem is borítják fel az értelmes élet esélyeit, két nullát biztosan lefaragnak annak valószínűségéből, hogy azért nem találkozunk soha földönkívüliekkel, mert az élet és a Földre jellemző körülmények végtelenül ritka dolgok”.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2023. július 15. 18:25
Ukik mennek, ufók jönnek.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 15. 15:01
Mindeközben egyesek egy paddal viaskodnak. 🤣🤣🤣
Felhasználo74
2023. július 15. 14:58
Szerintem ez szín tiszta fizika csak az a kérdés hogy mekkora roham tempót vesznek fel hogy kiirtsák magukat miután a fizikai tudás megvan, mivelhogy univerzum szerte azonosak a szabályok. Mi igen közel járunk és a tudás nem olyan régi valószínüleg vagy nagyon messze vannak vagy már nem is léteznek
Jancsipapa
2023. július 15. 13:37
Földönkívüli élet? Minimum Gagarin óta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!