Nyugdíjasokat nyugtat Bajnai

2010. január 21. 15:20

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált.

A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben hozzátette: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus rángatni akarja. Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett. Bajnai Gordon kitért arra, hogy a kényszerűen elvett 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte. (MTI)
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/3653

Beérkezett trackbackek

Rajcsányi Gellért
2010. január 21. 16:18
Hazánk deklaráltan ideiglenes kormányfőjéről el kell ismerni: a magyar politikusi átlaghoz képest visszafogottabban pengeti a populizmus húrjait. Igaz, teljesítménye kimerült abban, hogy a szakadék pereméről visszarántotta az államháztartást. Átmeneti politikusoktól nem is várjuk el, hogy több évtizedes stratégiákat vázoljanak a jellemzően másnapig tervező hallgatóságnak. Ennek ellenére nem örülünk annak, ha az ország vezetője a következő évtizedek legnyomasztóbb társadalmi kihívását egy pató páli ejj, ráérünkkel intézi el, miközben hátba veregeti saját magát az elmúlt szűk egy év tűzoltásáért. Naiv énünk vért, verítéket, könnyeket szeretne hallani a vezető politikusoktól, de mindig jön valaki, aki csirkefarháttal tömi be a hallójáratainkat.