Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. január 21. 15:20

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált.

A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben hozzátette: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus rángatni akarja. Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett. Bajnai Gordon kitért arra, hogy a kényszerűen elvett 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte. (MTI)
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/3653

Beérkezett trackbackekRajcsányi Gellért
2010. január 21. 16:18
Hazánk deklaráltan ideiglenes kormányfőjéről el kell ismerni: a magyar politikusi átlaghoz képest visszafogottabban pengeti a populizmus húrjait. Igaz, teljesítménye kimerült abban, hogy a szakadék pereméről visszarántotta az államháztartást. Átmeneti politikusoktól nem is várjuk el, hogy több évtizedes stratégiákat vázoljanak a jellemzően másnapig tervező hallgatóságnak. Ennek ellenére nem örülünk annak, ha az ország vezetője a következő évtizedek legnyomasztóbb társadalmi kihívását egy pató páli ejj, ráérünkkel intézi el, miközben hátba veregeti saját magát az elmúlt szűk egy év tűzoltásáért. Naiv énünk vért, verítéket, könnyeket szeretne hallani a vezető politikusoktól, de mindig jön valaki, aki csirkefarháttal tömi be a hallójáratainkat.

14 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"a koltsegvetes koszoni szepen, jol van"


néha úgy érzem, túlértékelik BG teljesítményét.
nagyon úgy néz ki, hogy a srác kottából játszik.
a szakadék széléről történő visszarángatás forgatókönyvét az IMF Sonderkommando szerintem ürgebőr iszákban hozta.

Válaszok:
Karcolt | 2010. január 21. 18:44

A gondolán olvastam egy adatsort a nyugdíjak reálértékének alakulásáról: Antall-kormány: -8,2%; Horn-kormány:-11,9%; Orbán-kormány: +22,2%; Medgyessy- és I. Gyurcsány-kormány: +19,6%; II. Gyurcsány-kormány (2007):–3,8%; 2008: +0,4%.


Igen, Bajnai nagyjából csak végrehajtott egy makrogazdasági intézkedés-sorozatot, különösebb kreativitás nélkül, még némi választási osztogatást is hagyott a költségvetésben. Nem biztos, hogy minden intézkedés helyes volt, nem biztos, hogy nem érdemes a választások után pótköltségvetést csinálni, de nem voltak flikk-flakkok, nem volt egy-két hetente újabb idegesítő ötletroham, mivel is lehetne elvinni ezeket a qrva magyarokat a Kánaánba, persze még kihasználja az utolsó hónapokat a slepp, de amikor tarthatatlanná volt, lefújtak szembetűnően kétes ügyeket. Szimplán kiszámítható volt: megmondták mi lesz, nagyjából az lett, (egyenlőre úgy tűnik), májusban nem a teljes elkúrás állapotában adják át az országot.

Ebből látszik, hogy nem olyan nehéz normálisnak tűnő kormányzást csinálni, csak ez valahogy nem sikerült az előtte levő 7 évben a szociknak.

Persze azért azt a legendás hírnevet nem fogja megérdemelni Bajnai, ami miatt 10 év múlva az MDF-et ismét átviszi az EU-parlamenti választások 5%-os küszöbén.

Válaszok:
drkovax | 2010. január 21. 19:10
adam | 2010. január 21. 21:29
megtaláltam | 2010. január 22. 03:44

"Ebből látszik, hogy nem olyan nehéz normálisnak tűnő kormányzást csinálni, csak ez valahogy nem sikerült az előtte levő 7 évben a szociknak."

Áprilisra meglesz a teljes engedélyezett hiány ... Nem nevezném elqrás mentesnek a szituációt.


Nincs szükség azonnali nyögdíjreformra... lassan mondom, hogy orbán is +értse... írásba adom... én, petru meghiesi személyesen garantálom... mintha már halltunk volna mink ilyent máskor is. Majd osztán kiderül, hogy mi is az az "azonnali", hogyan is kell asztat érteni, véreim. "Hány évre ígérjem meg? Húsz évre?!" - dühöngött anno a kódszámos spicli, a szakadék széliről az országot visszarántó libatolvaj 1ik méltó elődje. Úgyhogy ez is ér annyi, mint bármi, amit ezek eleddig mondtak. Mészárostamás úgyis elmagyarázza majd, hogy lám, eltelt 3 holnap amióta mondta, tehát semmiképp sem azonnali az a reform.


Ők már az ötéves adócsökkentési törvényt is elfogadták, és aztán azonmód visszavonták.
Hazugság az, hogy nem kell hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez, tudják ők is jól, de most a vesztes nyugalmával hazudhatnak. Bajnai sem különbözik semmiben a brancsától.
Meg kellene az IMF-t is kérdezni, szerintük is fenntartható a jelenlegi rendszer még vagy tíz évig, úgyis állandóan beleütik az orrukat mindenbe.

Válaszok:
drkovax | 2010. január 21. 19:51

Ma úgyis azt mondanák, hogy igen. Az ő véleményük is csak júniusra változik majd meg.

(A hiánnyal kapcsolatos kommunikációjuk is kimeríti már a választásokba való egyoldalú beavatkozást.)

Válaszok:
ÁrPi | 2010. január 22. 10:27

Szobrot neki íziben.

Költségvetés:
toljunk át mindent az önkormányzatokra, mi meg kezdjük egymás f...át sz...ni, hogy milyen ügyik vagyunk. (közben pislogjunk sűrűn)

Kezeljük ezt a nyolc évet úgy egyben. Nyilvánvaló, hogy merre billen.
Szétlopták eladósították az országot a végletekig, mindezt cinikus übermensch-i küldetéstudattal a demokrácia meg a nép nevében.

Porrázúzták a teáskészletet, de bajnai most egymás mellé tett két cserépdarabot és örül, hogy milyen szép a minta rajta, nincs is semmi baj. Hurrá.

mondom:
Szobrot neki íziben.


Ez egy elég jó hír lenne. Miért nem teszik közzé, hogy hogyan számoltak és mennyi időre? Enélkül ez így csak Mesterházy "becsületes" pártja.


"Ebből látszik, hogy nem olyan nehéz normálisnak tűnő kormányzást csinálni, csak ez valahogy nem sikerült az előtte levő 7 évben a szociknak."

És az előzőekben sem sikerült, ezért kell 5-10 éves ciklusokban folyton kiigazítani a tevékenységüket, és megszorítani. Soha nem sikerült még nekik működőképes gazdaságot összehozni.

Szerintem ennek köszönhető az a társadalmi jelenség, hogy mindenki fogyaszt, megtakarítások alig vannak, mert 2 évre előre nem lehet tervezni. Egyszer padlóig nyomják a gázt, utána meg a féket, amit adnak, azt egy évtizeden belül gyakran vissza is veszik. 1996-ban a társadalmi hatásokat szarták le nagy ívben, 2002-től meg a gazdaságiakat. Az egész MSZP olyan, mintha mániás-depressziós, bipoláris zavarban szenvedőkkel lenne tele. Vagy csak arányérzékük nincsen, vagy pedig egyszerűen túléltek egy rendszert, amit nem lett volna szabad túlélniük.


Kommentemmel nem tartozom egész szorosan az "Hazánk s az IMF" témához, de azért az IMF kommmunikációja akkor is szükségképpen nagyon kifinomult és szofisztikált kellett legyen (ismétlem: akkor is) amikor az európáért felelős helyettes (az 54 éves indiai Ashoka Mody közgáz prof) elleni fejbelövéses merényletet ""kommunikálták le"".

http://index.hu/kulfold/2010/0..

Pitiáner és bagatell volt a leszürődött kommunikáció szerint az a fejbelövés!!

Konteo blogosok hajrá ! :-)Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó