Nekrológ

2010. április 10. 14:35

Lech Kaczynski ellentmondásos alak volt, de jobboldalisága visszhangra lelt sok lengyel körében.

„Lech Kaczynski lengyel elnök a világ ellentmondásos alakja volt, de számos kérdésben megnyilvánuló jobboldali elköteleződése visszhangra talált sok lengyel, különösen a hagyományelvű és vidéki szavazók körében. Politikai karrierje során soha nem rettent vissza a populista nézetek hangoztatásától. Varsói polgármesterként két melegfelvonulást is betiltott, és szót emelt a halálbüntetés visszaállításáért is. A Jog és Igazságosság Párt jelöltjeként 2005-ben választották elnökké. A kampány alatt Kaczynski azt bizonygatta, a lengyeleknek olyan elnökre van szükségük, aki hajlandó kiállni érdekeik mellett. Azt hirdette, hogy a gyakran Harmadik Köztársaságnak nevezett posztkommunista Lengyelországnak szüksége volna gyökeresen átalakulnia egy társadalmi igazságosságon és erős államon alapuló Negyedik Köztársasággá. A Jog és Igazságosság Pártot 2001-ben alapította ikertestvérével, Jaroslaw-val, a párt erős hangsúlyt helyez a Római Katolikus Egyház hagyományos értékeire. Az ikrek azonban már korábban is szerepet játszottak Lengyelország kommunizmus utáni identitásának megformálásában. Az 1990-es elnökválasztáson kulcsfigurákként biztosították be a Szolidaritás vezetője, Lech Walesa győzelmét.

Hivatalban

Az 1949-ben született Lech Kaczynski a hetvenes évek végén csatlakozott - testvére után - az államellenes mozgalomhoz, az 1980-as gdanski hajógyári, Szolidaritás vezette tiltakozásokban már a sztrájkbizottság tanácsadója volt. A testvérek azonban Lech Walesával való összeveszésük után a kilencvenes évek elején a politika főáramán kívül találták magukat. Az utóbbi időben azonban megromlott a kapcsolat a kommunizmus ellen harcoló régi bajtársak közt. 2009-ben Walesa beperelte Kaczynski elnököt, amiért szerinte a hetvenes években a kommunista titkosszolgálatoknak kémkedett. A 2005-ös választások után mindkét Kaczynski politikai szerephez jutott. Lech elnökként, Jaroslaw pedig 2006-tól miniszterelnökként. 2007 óta viszont Kaczynski azzal a Donald Tuskkal dolgozott együtt, aki két évvel korábban az elnökválasztáson alulmaradt vele szemben. Tuskot kérte fel kormányalakításra pártja, a Civil Platform 2007. októberi választási győzelme után. A lengyel alkotmány értelmében az elnök kevesebb hatalommal rendelkezik, mint a miniszterelnök, azonban a külpolitikában meghatározó beleszólása van. Bonyolult kapcsolat volt a kettejüké. Kaczynski kritizálta Tusk liberális gazdasági lépéseit, és gyakran vétózott meg törvénytervezeteket.

Visszatekintve úgy tűnik, a Kaczynski-ikreket talán a végzet választotta ki - akárhol szerepeltek is. 12 évesen a „Két fiú, akik ellopták a Holdat” című filmmel váltak híressé 1962-ben. Édesapjuk világháborús ellenállás harcosa volt, a lengyelek hősiességéről szóló meséi hatása hívta életre Kaczynski nacionalizmusát.

Lech Kaczynski nős volt, egy lány édesapja.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/6442