Lesz-e önálló bunyevác kisebbség?

2010. február 02. 11:54

A horvátok részéről heves ellenállásra lehet számítani.

2010. február 02. 11:54
Önálló, törvényben elismert kisebbséggé szeretnének válni a bunyevácok, akiket az 1977-es Magyar Néprajzi Lexikon horvát etnikai csoportként definiál. Ahhoz, hogy új nemzetiséggel bővüljön az eddigi tizenhárom kisebbség, igazolni kell a népcsoport minimum százéves magyarországi működését, valamint csatolni kell legalább ezer aláírást. A végső szót aztán a Magyar Tudományos Akadémia mondja ki.

Az Országos Választási Bizottság engedélyezte az aláírásgyűjtés megkezdését és az MTA korábbi negatív véleménye is megváltozott. Pálinkás József a következőket írta a bunyevácoknak levélben: „Ha elfogadjuk, hogy a nemzeti(ségi) hovatartozás döntően attól függ, hogy a szóban forgó nyelvek (nyelvjárások) beszélői mely közösségekhez tartozónak vallják magukat, valamint ha tekintetbe vesszük a bunyevácok szerbiai helyzetét, nem láthatjuk akadályát az önálló nemzeti kisebbségi státusz elnyerésének.”

A magyarországi horvát kisebbség hallani sem akar a bunyevácok önállósági törekvéseiről. Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke szerint az önálló nemzetiséggé nyilvánítás egyenértékű lenne azzal, mintha valaki kétségbe vonná, hogy a székelyek vagy a csángók a magyarsághoz tartoznak-e. Hepp gondolni sem akar arra, milyen diplomáciai bonyodalmak adódhatnak Horvátországgal, ha a kisebbségi törvénybe bekerülnek a bunyevácok, ezért biztos, ami biztos alapon az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2010. február 03. 09:59
Jelen van egy habsburg-legitimista aki (különösen a 19.században a habsburgok által a Szentkorona országára nézve vitathatóan, sőt talán károsan alkalmazott) kisebbségi politikájában azt hangoztatja hogy a kisebb nagyobb nemzetiségi csoportok inkább nehogy egységesüljenek egy (ugyebár Egy) "politikai nemzetben" hanem ismerjük el minden nép-alkotó elemüket sőt tájszólásukat külön-külön önálló tán autonóm kisebbségekként / nemzetiségekként, és eme személy vagy személyek egyébként többé-kevésbbé következetesen mdf-szimpatizánsok lehetnek ha a habsburg trónörökös adott esetleges pártválasztására tekintünk.
zsanett-kúnrum
2010. február 02. 14:25
mint rum ehhez nem tudok hozzászolni
medve
2010. február 02. 14:06
Valaki elmondaná érzelemmentesen, hogy mi a különbség a bunyevác, a sokác és a horvát között?
crm114
2010. február 02. 13:40
Én támogatom a bunyevácok elismerését, egyidejűleg a vendekét is támogatom (vend =/= szlovén).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik