Duray Strasbourgig vinné Slotáékat

2009. december 14. 12:50

Magyarul kért bocsánatot a fasisztázásért, az SNS végrehajtó útján követeli ugyanezt szlovákul.

Duray Miklós ügyvédje útján megóvta egy pozsonyi bíróság döntését, amely végrehajtási utasítást adott ki ellene amiatt, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke magyarul kért bocsánatot a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), amiért egy budapesti rádióműsorban sértőnek minősített kijelentést tett rá.
 
Az érintett jogi képviselője útján a pozsonyi 3. kerületi járási bíróság megkapta az óvást a végrehajtási utasítás ellen – mondta Pavol Adamciak, a bíróság szóvivője a TASR hírügynökségnek. A bíróságnak most két hónapja van arra, hogy döntsön az óvásról. Bár a SNS ismét bírálta Durayt, az kijelentette: nem tett mást, mint élt állampolgári jogaival. A magyar politikus már korábban leszögezte: ha szükséges, akár Strasbourgba is elmegy.
 
A per tárgyát Duray Miklós az Inforádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint „a szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”. A bíróság az ügyben bocsánatkérésre kötelezte Durayt, aki ennek magyarul eleget is tett. Ján Slota pártja azonban szlovák nyelvű bocsánatkérést követel, s ezért végrehajtó útján akar elégtételt kapni. Amennyiben Duray ezt megtagadja, akár 30 ezer euró kifizetésére is kötelezhetik. A szlovákiai magyar politikus azt állítja: kijelentése egy vitában elhangzott vélemény volt.
 
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/2863