Rétvári: „Érezhetően nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele”

2018. december 13. 12:20

Ezerrel is több hajléktalan veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat, mióta hatályba lépett a a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

2018. december 13. 12:20

Több mint 1300-zal több hajléktalan ember veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat, mint a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés két hónappal ezelőtti hatálybalépésekor – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban, köszönhetően a törvényi változásnak is, érezhető mértékben nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele: 1325-tel többen veszik most igénybe a hajléktalanszállókat, mint ahányan a jogszabály-módosítás október 15-ei hatálybalépésekor - mondta Rétvári Bence, hangsúlyozva: a hidegebb idő miatt egyre fontosabb, hogy akik közterületen vagy erdőkben élnek, szállásra kerüljenek.

Közölte: országosan 83 százalékos, Budapesten 81 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága.

Az október 15-én bevezetett rendelkezés célja, hogy többszörös segítséget nyújtsanak a kiszolgáltatott, a társadalom peremére szorult embereknek. A szállókon a hajléktalan emberek egészségügyi, szociális és munkakeresési segítséget is kapnak - mutatott rá Rétvári Bence.
Úgy fogalmazott: a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállókon kezdődik. Ha valaki ki akar törni a hajléktalanságból, el kell mennie szállóra, és ezután az állam számos lépéssel segítséget nyújt neki – mondta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy az említett a jogszabály hatálybalépése óta, ha a rendőröknek intézkedniük kell egy hajléktalan emberrel szemben, akkor ott van velük egy szociális munkás, aki segít a hajléktalannak abban, hogy igénybe tudja venni a számára szükséges ellátást.

Rétvári Bence elmondta azt is: ha az úgynevezett vörös kódot életbe léptetik, akkor minden szociális intézmény fogad majd hajléktalanokat. Ahogy az elmúlt években sem, úgy a jövőben sem fognak visszautasítani senkit a szállókon kapacitáshiány miatt – hangsúlyozta.

Közölte, összesen 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan emberek számára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakocka
2018. december 13. 13:28
Egyúttal nőtt a kiserdőkben a kunyhók száma is,ami hatalmas velőtrázó siker.
Pierre
2018. december 13. 12:59
es "erezhetoen nott" a halalra fagyottak szama is azok kozott, akik ugy elbujtak a zaklatasotok elol, hogy a civil szocialis gondozok sem talaltak tobbe rajuk.
végbélrepedés
2018. december 13. 12:52
Öljétek tovább a szegényeket!
exfahrenheit
2018. december 13. 12:30
mer nálunk a hajléktalanok is jobban teljesítenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik