Krétára alig futja az oktatásban, KRÉTÁRA pedig szórják a pénzt

2018. szeptember 23. 15:50

A kormány oktatáspolitikája rossz és csődöt mondott.

2018. szeptember 23. 15:50
LMP
Közlemény

„1 milliárd forint, rossz fejlesztés, háborgó szülők, elégedetlen diákok, túlterhelt pedagógusok, követhetetlen közbeszerzések. A szinonimaszótárban akár ezeket a kifejezéseket is jelenthetné a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA), ismertebb nevén az e-napló.

Amikor tanárok csoportosan mondanak fel, országos szintű pedagógushiány van, az oktatásra évről évre kevesebb forrás jut, oktrojált tankönyvrendszer van érvényben, kormánypárti politikusok magániskolákba íratják gyermekeiket, akkor tulajdonképpen egy beismerő vallomásról beszélünk: a kormány oktatáspolitikája rossz és csődöt mondott. 

Az 1 milliárd forintból létrehozott e-napló pedig ennek a rossz gépezetnek egy rossz fogaskereke - hiszen a tanárok, szülők és a diákok is panaszkodnak a rendszer hibáiról. Nem gyerekbetegségek ezek, hiszen a KLIK már 2016-ban kísérletezett az e-naplóval, és azokat a hibákat azóta sem sikerült kijavítani, amelyek akkor felmerültek. Az LMP már korábban felhívta a figyelmet több közbeszerzési visszásságra, és arra a rendkívül aggályos körülményre is, hogy az e-napló bevezetése az egyetemek NEPTUN-programján milliárdokat kereső vállalkozónak hozott újabb állami pénzeket: az üzletember pedig 2014-ig Palkovics László miniszter üzlettársa volt. 

Álláspontunk szerint feleslegesen elszórt milliárdok helyett olyan rendszerre lenne szükség, amely a digitális kompetenciák fejlesztését mind a diákok, mind a pedagógusok vonatkozásában elő tudja segíteni, és ehhez megvan a megfelelő technikai és informatikai háttér is: tehát minden eszközzel elő kell segíteni azt, hogy az iskola szereplői rendszeresen használjanak infokommunikációs eszközöket. Ehhez persze első körben az oktatásra szánt állami források növelésére van szükség. Az LMP egy Jövő Alapot hozna létre, ugyanis a tudás a legkönnyebben és legfenntarthatóbb módon szaporítható, legértékesebb gazdasági erőforrás. Ehhez a GDP legalább 8%-át kell átfogóan az oktatásra, a jövőbe való befektetésre fordítani.”

(MTI-OS)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
frivol824@gmail.com
2018. szeptember 24. 21:35
Ügyes, csattanós cím!
Volo
2018. szeptember 24. 14:46
Krétára sem telik? Minek a kréta? Nem tudják használni a tanárok a digitális táblát? Vagy az LMP-ben nem tudják, hogy kijelzőre nem írunk krétával?
TAVIROZSA
2018. szeptember 24. 10:50
Korfu jobb mint Kréta !! :D :D
JMoflicheque
2018. szeptember 24. 10:33
igazi zsidesz beruházás. Szép elvek, jó alapötlet, amit a csókos haverok kedvéért tönkretesznek, sárba tipornak. Normál ember számára gusztustalanul nevetségessé tesznek. A szerző az lmp javaslataival javítana, aminél a kutyám is különbet hugyozik. Oktatás izrael jugend módra _ tragikomédia!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik