„Patriarchális sztereotípiák” – a Sargentini-jelentés legabszurdabb sorai

2018. szeptember 08. 13:42

„Magyarországon továbbra is fennállnak patriarchális sztereotípiákon alapuló attitűdök” és a többiek. A Sargentini-jelentés tele van gumifogalmakkal, amelyek aligha alkotnak jogi kategóriát. Összegyűjtöttük a holland zöld EP-képviselő jelentésének legabszurdabb megjegyzéseit.

2018. szeptember 08. 13:42
Szilvay Gergely
Mandiner

Kedden tárgyalja és szavaz aztán az Európai Parlament a Judith Sargentini holland zöld EP-képviselő által összeállított jelentésről, amely a 7. cikkely szerinti eljárást kezdeményezi Magyarország ellen. Az EP ülésén hét percet kap Orbán Viktor magyar miniszterelnök a felszólalásra. 

Kicsemegéztem a jelentés legkülönösebb sorait: akik támogatják a Sargentini-jelentést a jelen formájában, azok egyben a következő megállapításokkal is egyet kell, hogy értsenek.

„Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának részleges választási megfigyelő missziója a 2018. április 9-én elfogadott előzetes megállapításaiban és következtetéseiben megállapítja, hogy a választások technikai lebonyolítása szakszerű és átlátható volt, az alapvető jogokat és szabadságokat összességében véve tiszteletben tartották, de a választásokra kedvezőtlen légkörben került sor. A választási szervek szakszerűen és átláthatóan tettek eleget megbízatásuknak, és az érintettek körében általános bizalmat élveztek. A kampány heves volt, ám az ellenséges és megfélemlítő kampányretorika korlátozott teret hagyott a lényegi vita számára, és csökkentette a szavazók arra való képességét, hogy tájékozott döntést hozzanak. A kampányfinanszírozás és a kampánykiadások felső határainak célja az esélyegyenlőség biztosítása valamennyi pályázó számára. A jelöltek egyenlő alapon való versengését azonban jelentős mértékben akadályozta, hogy a kormány túlzott mértékben költött a kormánykoalíció kampányüzenetét felerősítő nyilvános tájékoztató hirdetésekre.”

„Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a magyar hatóságoknak küldött 2014. július 9-i levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, a nem kormányzati szervezetek legitimitását megkérdőjelező politikusok megbélyegző retorikát alkalmaztak az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap működtetőiként és kedvezményezettjeiként működő nem kormányzati szervezetek vonatkozásában a magyar Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által végzett ellenőrzések kapcsán.”

Az új tankönyvek még mindig tartalmaznak nemi sztereotípiákat, a nőket elsősorban anyaként és feleségként, és egyes esetekben az anyákat az apáknál kevésbé intelligensként ábrázolva. Másrészről a munkacsoport elismerte a magyar kormány által a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének megerősítése érdekében tett erőfeszítéseket, amelyek keretében a családtámogatási rendszerben nagyvonalú intézkedéseket vezettek be a koragyermekkori neveléssel és gondozással kapcsolatban.”

„Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a 2018. április 5-i záró következtetéseiben üdvözölte az isztambuli egyezmény aláírását, ám aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon továbbra is fennállnak patriarchális sztereotípiákon alapuló attitűdök a nők társadalmi szerepét illetően (…).”

„Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a 2018. április 5-i záró következtetéseiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a diszkrimináció alkotmányos tilalma nem említi explicit módon a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetést, és hogy a család fogalmának alkotmány általi korlátozó meghatározása megkülönböztetéshez vezethet, mivel nem terjed ki bizonyos típusú családmodellekre, köztük az azonos nemű párokra. Az Emberi Jogi Bizottság amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy erőszakos cselekmények, negatív sztereotípiák és előítéletek sújtják a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyeket, különösen a foglalkoztatásban és az oktatásban.”

„A magyarországi látogatását követően 2014. december 16-én közzétett jelentésében az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, hogy aggasztónak tartja a rasszizmussal és az intoleranciával kapcsolatos magyarországi helyzet romlását, amelyen belül a cigányellenesség az intolerancia legkirívóbb formája, amiről a romákkal szembeni különösen durva, akár erőszakos cselekmények, félkatonai szervezetek felvonulásai, valamint a romák lakta falvakban tartott őrjáratai is tanúskodnak.”

„(…) kettőzzék meg az erőfeszítéseket azon hiányosságok felszámolása érdekében, amelyekkel a roma gyermekek az oktatás terén szembesülnek, biztosítsák a roma gyermekek esélyegyenlőségét a minőségi oktatás valamennyi szintjéhez való hozzáférés terén, valamint továbbra is hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek révén megelőzhető, hogy a gyermekeket indokolatlanul speciális iskolákban vagy osztályokban helyezzék el. A magyar kormány több jelentős intézkedést tett a romák integrációjának elősegítése céljából.”

A Jelentés szerint 

„Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.

Amennyiben valóban közös értékeinkről van szó, tartozunk magunknak annyival, hogy megvédjük ezeket minden olyan esetben, amikor veszélynek vannak kitéve. Az EU az EUSZ 7. cikke szerinti eljárás alkalmazásával tudja megvédeni a közös értékeinket. E cikk hatálya az uniós jogra vonatkozik, ám kiterjed azokra a területekre is, ahol a tagállamok önállóan járnak el.”

Ezért

„Az előadó számára iránymutatásként szolgált az Európai Bizottság (COM(2003)606) számú, az Unió alapértékeinek tiszteletben tartásáról és előmozdításáról szóló közleménye. Ebben a következőket mondja ki: »A 7. cikk hatálya nem korlátozódik az uniós jog hatálya alá eső területekre. Ez azt jelenti, hogy az Unió nem csak akkor léphet fel, ha a közös értékek megsértése e korlátozott hatókörön belül történt, hanem abban az esetben is, ha a közös értékek megsértésére olyan területen kerül sor, amelyen a tagállamok önálló hatáskörrel járnak el.« Majd így folytatja: »A 7. cikk tehát olyan intézkedési jogosultságot ad az Unió számára, amely erősen eltér attól a hatáskörétől, hogy biztosítsa az alapvető jogoknak az uniós jog tagállamok általi alkalmazása során történő tiszteletben tartását.«”

Kérdéseim: vajon milyen jogi eljárást kell indítani egy ország ellen azért, mert „továbbra is fennállnak a patriarchális sztereotípiákon alapuló attitűdök”? Milyen büntetést érdemlő kategória a „kedvezőtlen légkör”, a „túlzott költés”, a „megbélyegző retorika”, és mióta van joga eldönteni az EU-nak egy ország helyett, hogy családnak tekinti-e az azonos nemű párok kapcsolatát?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andre1bp
2018. szeptember 09. 12:23
"és mióta van joga eldönteni az EU-nak egy ország helyett, hogy családnak tekinti-e az azonos nemű párok kapcsolatát" amióta tagok vagyunk, ugyanis a joghézagok rendbetétele alapelv az Eu-ban, hogy ne legyen akkora kavarodás, mint pl. Romániában, ahol egy román férfi nem térhetett haza a saját Eu-s országába, mert nem engedték be a férjét, miközben az Eu elvileg biztosítja a szabad mozgást. A törvények nem különbözhetnek ennyire az emberek mindennapjaitól. Ráadásul a diszkrimináció tiltása is alapelv volt mindig is.
áfonya
2018. szeptember 09. 00:09
EP-cenzúra – Fletó nem verte cipővel az asztalt! Hallották, hogy Gyurcsány a cipőjével verte az asztalt – mint Hruscsov anno az ENSZ Közgyűlésben –, mert 7 percben korlátozták Orbán Viktor felszólalási idejét az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén? A magát a demokrácia egyik legfőbb őrének tartó kígyóbűvölő matekzseni így akart tiltakozni az EP elnökök értekezletének határozata ellen, amely szembe megy az Európai Unió Alapjogi Chartájának a 11. cikkével, véresre sértve a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot! Azt sem hallották, hogy a többi ellenzéki pártvezér – Tóth Bercitől Kunhalmi Ágicán át Keresztes Lászlóig – már szintén levették cipőjüket, hogy folytassák a palávert, ha Fletó elfáradna? Nem tudom, hogy vannak vele, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a messzi Brüsszelben nagyon be vannak tojva Orbántól. Keresik a fogást, hogy megakadályozzák a kibontakozását. Babrálnak a szavazatszámlálással, rövidítéssel cenzúrázzák a szövegét. Tisztában vannak vele, ha Orbán Viktor korlátozás nélkül beszélhet, könnyedén porrá zúzza a Sargenti politikai vádiratában foglalt hazug állításokat, elbizonytalanítva ezzel a szavazó képviselőket. Jaj-jaj, akkor pedig megbukhat az EU Soros-vezérelt liberális elit mesterterve. Horribile dictu máris kútba eshet az Európai Egyesült Államok régen dédelgetett, nemzetállam-ellenes összeesküvése, amit lélekben egyébként már amúgy is halálra ítéltek az európai polgárok. Lassan a testtel uraim! Az élet most is felkínálta az ellenzéknek, hogy kerüljenek közelebb a választók szívéhez. Hogy ha fogcsikorgatva ugyan, de próbálják velük elhitetni: szeretik a magyarokat, értük politizálnak. A Századvég friss felmérése ugyanis pontosan bemutatja a magyarok álláspontját. Kifejezi, hogy a társadalom többsége ellenzi a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést. Ám zsigeri gyűlöletüktől és önös globalista érdekeiktől vezérelve a választók nyilván most sem jutottak az ellenzék eszébe. Nemhogy még akár cipővel az asztalt verve harcolnának is értük.
pemete jakab
2018. szeptember 08. 20:11
"A Sargentini-jelentés tele van gumifogalmakkal, amelyek aligha alkotnak jogi kategóriát." A jog meg a gumiértelmezés kategóriája.
Tehetős Totó
2018. szeptember 08. 18:44
Akik megszavazzák ezt a habosított szart, magukra kenik örök időkre lemoshatatlanul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik