Rákóczi Szövetség: A magyar iskolaválasztást minden eszközzel elő kell segíteni

2018. szeptember 01. 16:21

Minden eszközzel elő kell segíteni a magyar iskolaválasztást a határon túl - hangzott el a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének tanévnyitó ünnepségén, szombaton Nagymegyeren.

2018. szeptember 01. 16:21

A magyar iskolaválasztást minden eszközzel elő kell segíteni, mert az a gyermek, amelyik magyarul kezdi tanulmányait, jó eséllyel évtizedek múlva is magyar ember lesz – jelentette ki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) tanévnyitó ünnepségén, szombaton Nagymegyeren.

A tanévnyitó ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Szent Miklós plébániatemplomban, amelyen részt vett a felvidéki magyar közélet és politikai érdekképviselet számos ismert képviselője. 

A Rákóczi Szövetség elnöke 57 kiselsősnek adta át a szervezet által 2004 óta minden évben kiosztott ösztöndíjat, amelyet azok az iskolakezdő gyerekek kapnak meg egyes külhoni területeken, akiket magyar iskolába írattak a szüleik. 

Csáky Csongor elmondta: az idei év hátralévő részében még vagy százötven felvidéki helyszínen adják át az általuk „magyar összefogás ösztöndíjaként” jellemzett támogatást a gyermekeiket magyar iskolába írató szülőknek. 

Ugyanakkor igyekeznek rámutatni arra is, hogy a magyar iskola, amellett, hogy a többlettudás záloga, a külhoni magyar közösségek megmaradásának szempontjából is kulcskérdés. Kérdésre felelve hozzátette: 2010 óta a magyar iskolába íratott gyerekek számának csökkenése a Felvidéken megállt, s több olyan év is volt amikor pozitív tendenciákat lehetett tapasztalni e tekintetben.

Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a tanévkezdés a megújulás napja is egyben, amelyen azt kell közvetíteni a pedagógusokon keresztül a gyermekek és családjaik felé, hogy a magyarok a Kárpát-medencében egy helyre tartoznak egy tőről fakadnak és egyazon álmokat élik meg, azért is, hogy egymást segíthessék úgy, mint eddig.

A tanévnyitón az azt szervező Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetség (SZMPSZ) nevében annak megbízott elnöke, Vörös Mária szólalt fel. Beszédében a szülők az iskolaválasztásban betöltött szerepének fontosságát és ebből adódó felelősségüket hangsúlyozta, rámutatva: az elmúlt években nőtt azoknak a felelős döntést hozó szülőknek a száma, akik magyar iskolába íratták gyermekeiket, s ez annak is köszönhető, hogy az érintett intézmények színvonala elismerésre méltó.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2018. szeptember 02. 10:31
Mit tesz a Nemzetpolitikai Államtitkárság ezügyben? Semmit?
Rugo
2018. szeptember 01. 17:43
"az idei év hátralévő részében még vagy százötven felvidéki helyszínen adják át az általuk „magyar összefogás ösztöndíjaként” jellemzett támogatást a gyermekeiket magyar iskolába írató szülőknek" *** Nagyon helyes! Erre mondja az áruló Bugár Béla, hogy "feleslegesen szórják a pénzt Budapestről".
még fokozza
2018. szeptember 01. 17:39
Nézzetek rá semjénre. https://m.blog.hu/ny/nyugatifeny/image/semjen-montazs.PNG Ő Orbán legközelebbi szellemi társa, valamint rábízta a külhoni magyarokat. Az elmeroggyant annyit tesz, hogy kihordja az adófizetők pénzét mint egy küldönc és szavazatokat vásárol a haveroktól. Ha egy bolond védi a testvéreinket létük ideje meg van számlálva, nincs megmaradás.
3M..
2018. szeptember 01. 16:31
Ezzel a kormánnyal? Még az erdélyi autonómia céldátumát is képtelenek meghatározni. Ezek csak a zsebüket tömik, csupán az EU-s pénzek lenyúlása érdekli őket. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik