Feloldották a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának lezárását

2018. augusztus 15. 22:14

Egy legálisan szállított, sugárzó anyagot tartalmazó konténer repedt el, de egészségre ártalmas izotóp nem került a levegőbe.

2018. augusztus 15. 22:14

Feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát.

A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt – tette hozzá.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

A Zoom.hu információi szerint a lezárást az okozta, hogy a Turkish Airlines legálisan feladott tehercsomagjában sugárzó anyag volt, a szállításhoz használt ólomkonténer viszont megrepedt. A lap úgy tudja: irídium 192-es izotópról van szó, mellyel három ember is érintkezhetett.

Hozzátették: információik szerint az anyagot az Országos Sugárbiológiai Intézetnek szállították, mikor azonban azt lepakolták a gépről, az hirtelen melegedni kezdett, később pedig visszahűlt 35 fokra.

(Zoom.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libsimentes_övezet
2018. augusztus 15. 23:17
Lehet Vona itt is munkát vállalt.
még fokozza
2018. augusztus 15. 23:15
Elrepedt. A neutronokat nem fogja az ólom. Először lelassítják. Deutériummal, nehézvízzel. Sok hidrogéntartalmúval kell ütköztetni. Annak atommagmérete neutron szerű. Fermi amikor rájött a laborból levitte a szökőkútba, hogy megbizonyosodjon az elméletéről. Úgy értem ki is folyhatott valami. Pont ma gondolkodtam ilyesmin. Az atomhatalmak nagyon dezinformálhatnak. Hitleréknek nem centrifugára volt szükségük az atombombához, hanem nehézvízre. Azt gondolom a hasadóanyagot nem centrifugálják, hanem az atomot csak tenyésztik. De leginkább az alapokat begyűjtötték még a kísérleti robbantásokkor.
néhai Ch.Pilot
2018. augusztus 15. 23:11
"Egy legálisan szállított, sugárzó anyagot tartalmazó konténer repedt el, de egészségre ártalmas izotóp nem került a levegőbe." Az majd 20 év múlva derül ki, amikor az egyik ma épp ott lévőnek kétfejű gyereke születik.
3M..
2018. augusztus 15. 23:01
Migránsok nincsenek. Kötvényesek? Orbán három hete nyaral. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik