Orosz telefonbetyárok húzták csőbe Junckert

2018. július 20. 08:28

Jean-Claude Juncker személyes jó barátjának tartja Putyint, Trumpról pedig azt gondolja, nem érti a világot. Az Európai Bizottság elnöke ezt két orosz humoristának árulta el, akik sorozatosan húzzák csőbe telefonbetyárkodásaikkal a világ politikusait, Boris Johnsontól Erdoganig. Csak egyvalakivel nem viccelnek: Putyinnal, akit tisztelnek.

2018. július 20. 08:28
Illés Gergő

Két orosz telefonbetyár trollkodhatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frederica Mogherinivel, az unió külügyi felelősével.

A 10 illetve 12 percig tartó hívás májusban, Nikol Pasinjan új örmény miniszterelnök beiktatása után történt. A vonal másik végén azonban nem Pashinyan, hanem a két orosz humorista, Alekszej Sztoljarov és Vlagyimir Kuznyecov voltak – akiket Vovan és Lexus becenéven ismerhet a szélesebb közönség.

„Putyin a barátom, bármikor felhívhatom”

Sztoljarov és Kuznyeco az Európai Bizottság elnökével való beszélgetést május 9-én bonyolíthatta le, és a jelek szerint Junckernek nem voltak kétségei azzal kapcsolatban, hogy valóban az új örmény miniszterelnökkel beszél az országban zajló belpolitikai válság leforgása után.

Juncker sok sikert kívánt a vonal másik végén lévő Sztoljarovnak, és örömét fejezte ki, hogy a hatalomátvételi folyamat békésen zajlott fel. „Ma ünnepeljük Európa Napját. Ez ünnepnap a Bizottságban is, az enyémtől eltekintve pedig az összes iroda zárva van. Jó jel, hogy első ízben Európa Napján beszélgetünk, reméljük ezt majd továbbiak is követik” – mondta.

Pasinjan ezután elmondta, ígéretett tett az európai szabadkereskedelmi egyezmény aláírására és kész vízummentes övezetet létrehozni. Hozzátette: aggódik Trump az iráni atomegyezményből való kilépését illető döntése miatt. A bizottsági elnök erre azt felelte, a vízummentességről még korai lenne beszélni, miután egyes tagállamok, mint Franciaország és Hollandia még nem készek a vízumrendszer liberalizációjára.

Az iráni megállapodásról leszögezte: Trump szerinte súlyos hibát követett el a kilépéssel. „Mi, európaiak tartani fogjuk magunkat az iráni megállapodáshoz. Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, és az Európai Unió maga is maradni fog az egyezményben, nem akarjuk destabilizálni a régiót. Mivel Irán az önök szomszédja, leginkább az önök érdeke, hogy a régió stabil legyen, és mi eszerint fogunk dolgozni” – jelentette ki Juncker.

Juncker innentől kifejtette, hogy

Putyin az ő személyes jó barátja, Trump viszont nem érti, hogyan működik a világ.

Sztoljarov leszögezte, hogy szorosan együtt szeretne működni az Európai Unióval, mire Juncker úgy reagált: „És Oroszországgal is! Nem arra kérjük önöket, hogy szakítsák meg a kapcsolatot Oroszországgal. Ez fontos. Ha nem tévedek, lesz is egy találkozója Vlagyimir Putyinnal május 14-én. És ez így helyes. Ő személyes jó barátom, bármikor beszélhetek vele”.

Trumpról Juncker azt mondta: „El kell magyaráznunk Mr. Trumpnak, hogyan működik a világ. Nem érti, hogy mi történik”.

Juncker mindig örömmel beszélget zenéről és ételekről

Ezután Sztoljarov még Örményországba is meghívta Junckert: „remek örmény barbecue-t, saslikot tudunk csinálni!” – mondta, mire Juncker hangos nevetéssel felelt, hozzátéve, hogy 2019-ben lehetséges lesz egy látogatás. Természetesen a humoristák Juncker és az alkohol kapcsolatát sem hagyhatták ki a repertoárból: Sztoljarov elmondta, minden nap beszél Petro Porosenko ukrán elnökkel, aki azt javasolta neki, Junckernek vigyen örmény bort, mert azt nagyon szereti. „Jó ötlet, jó ötlet” – tette hozzá az ezen a ponton már kissé zavart Juncker.

Itt a telefonbetyárok még nem hagyták abba, a System of a Down nevű rockbanda egyik számát játszották be a bizottsági elnöknek, mivel az együttes énekese is örmény származású. Végszóként megjegyezték: a szintén örmény származású amerikai celeb, Kim Kardashian is szeretne részt venni az új kormány munkájában, a tervek szerint pedig a külügyminisztériumnál dolgozna.

Baráti pacsi.

Mogherini is elhitte

Nem Juncker volt az egyetlen áldozat: Federica Mogherini is kapott egy telefonhívást a két humoristától. Az EU külügyi főképviselője sem akart túlságosan konfrontálódni Oroszországgal. Kifejtette, legyen szó akár Törökország, Oroszország vagy Azerbajdzsán által helyezett nyomásról, Örményország számíthat az EU-ra.

„Nem egyszerű a helyzetük, de ránk mint barátra minden bizonnyal számíthatnak. Igaz, sok kihívást jelent ez a régió, és többféle nyomással is szembesülnek, de biztosan van mód arra, hogy elsimítsuk a konfliktusokat” – mondta Mogherini. Amellett is hitet tett, hogy Örményország egyszerre lehet az Európai Unió és Oroszország fontos partnere, a kettő nem zárja ki egymást.

A hívásra rábukkanó Euronews egyébként megkérdezte Juncker és Mogherini szóvivőit a felvételről, akik nem vonták kétségbe annak eredetiségét.

Juncker szóvivője azt mondta: „Az elnök imádja Örményországot. Akárki is hívja fel, még egy európai ünnepnapon is örömmel beszélget zenéről és ételekről”. Mogherini szóvivője kitérő választ adott, mondván, hogy a főképviselő épp múlt héten találkozott Pasinjannal a NATO-csúcs keretei között. „A telefonhívások lebonyolításával kapcsolatban azt tudjuk mondani, hogy világos procedúráink vannak erre vonatkozóan, és folyamatosan próbáljuk őket fejleszteni”.

A Kreml humoristái?

A jogász végzettségű Kuznyecov és a közgazdász Sztoljarov nem most kezdték a telefonbetyárkodást: már vagy egy évtizede akcióznak. Ez idő alatt csőbe húzták már többek között Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövetet, Boris Johnson volt brit külügyinisztert, Petro Porosenko ukrán elnököt és még Mihail Gorbacsovot is.

Egy a közös bennük: egyikük sem a Kreml és az orosz kormányzat kifejezetten nagy rajongója. Így a humoristákkal kapcsolatban kapcsolatban hamar felmerülhet a kérdés:

valóban függetlenül működnek, vagy szoros kapcsolatot ápolnak a Kremllel?

Sztoljarov az utóbbi vádakat tagadja: „Kormányzati megrendelések nélkül végezzük a munkánkat. Annak ellenére, hogy a kormányból sokan szeretik, amit csinálunk, magánszemélyekként és nem a Kreml pozíciójából dolgozunk. Sőt, páran még az ellenzékből is értékelik” – mutatott rá a telefonbetyár. Szerinte az sem helytálló, hogy csak a Kremllel nem baráti politikusokat szívatják meg: „Korábban orosz kormányzókkal, miniszterekkel is trollkodtunk...de a geopolitika érdekesebb” – mutatott rá Sztoljarov.

Azt azonban egy, a The Moscow Timesnak adott interjúban is elismerték, egyetlen ember van, akivel semmiképpen sem telefonbetyárkodnának: Vlagyimir Putyin. Azt mondják, „tisztelik az elnököt” és nem akarnak fegyverré válni Oroszország ellenségeinek kezében. Arra a kérdésre, hogy a Kreml fegyverei szívesebben lennének-e, Kuznyecov rávágta: „miért is ne, ha ez összhangban van azzal, amit gondolunk”.

Lexus és Vovan, a két telefonbetyár.

És hogy miért szívatja a duó napról napra a magas rangú politikusokat? Szerintük ez nem csupán a szórakoztatásról szól: „néha a nagyon fontos információk megszerzése szerepel a céljaink között. Néha pedig a szórakoztatás”. Olyan műfaj ez, melyet maga Sztoljarov „csíny-újságírásként” jellemez.

A tűzzel játszanak a telefonbetyárok

Vovan és Lexus saját bevallásuk szerint egy bizonyos vonalat sem lépnek át: ha a politikusok személyes titkokat osztanak meg velük, azokat nem publikálják, viszont ha a társadalmat érintő kérdésekről van szó, akkor nem látnak semmi problémát a beszélgetés közzétételében.

Azt, hogy az ilyen ártatlannak tűnő politikusi baklövések milyen nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek,

talán nem is kell sokat magyarázni: a magas pozícióban levő politikusok, mint például Boris Johnson, fontos nemzetbiztonsági adatokhoz férnek hozzá, és ha ezeket éppenséggel kikotyogják a telefonbetyároknak, a felvételek publikálása után abból nem sok jó sülhet ki.

Az Euronews Anthony Gleest, a Buckinghami Egyetem Biztonságpolitikai és Hírszerzési Tanulmányok szakának igazgatóját kereste meg: Glees elmondta, ami elsőre csak csínytevésnek tűnik, annak komoly következményei lehetnek: ha Johnson – például a Brexitről – titkos politikai stratégiákat oszt meg, akkor a már nem csupán csínytevésről beszélünk.

Szerinte az ilyen nemzetbiztonsági kockázat a legfelsőbb politikai körökben sem ritka: „Tudjuk, hogy Merkel privát mobilszámát ismeri az NSA, mivel biztonságpolitikai tanácsadói intelmei ellenére évek óta nem változtatta meg azt”. 

Azt Vovan és Lexus is megerősítették, hogy egyes politikusokat és elnököket kifejezetten könnyű elérni: karrierjük során beszéltek már Recep Tayyip Erdogannal, Alexander Lukasenka fehérorosz diktátor előtt Viktor Janukovics volt ukrán elnök fiának adták ki magukat, Nicolae Timofti volt moldovai elnököt pedig Mihail Szaakasviliként érték el. „Nem minden elnöknek van titkosított mobilszáma, sokszor az asszisztenseiktől és tanácsadóiktól kapunk segítséget” – magyarázza Kuznyecov, hozzátéve, hogy Timofti egy teljesen átlagos mobiltelefont használ, melynek a számát a szóvivőjétől sikerült megkapni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2018. július 21. 00:01
Az én kedvencem akkor is a Szanyikapitány vs. Lakatos Márió alias Tomcat szivatás marad..
illiberator
2018. július 20. 18:55
Miért a csőbe, miért nem a fára?
lynx
2018. július 20. 17:20
Mit mondott erre Putyin? "Én Istenem ments meg a barátaimtól, mert az ellenségeimmel elbírok magam is!"
tango47
2018. július 20. 16:26
Szargentini asszonyt is elszórakoztathatnák a fiúk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik