Horvát foci, magyar foci: már ennek is Orbán az oka?

2018. július 12. 11:10

Gazdasági és politikai megfontolások helyett amit el lehetne tanulni a horvátokról, az a lélekjelenlét.

2018. július 12. 11:10
Szilvay Gergely
Mandiner

A korrupciót okolja Hadházy Ákos azért, hogy míg a horvát válogatott világbajnoki döntőt játszik, addig a magyar válogatott sehol sincs. Facebook-szerte beindultak a vulgárelemzések, amelyek azt latolgatják, a létszámban a magyarhoz képest fele akkora, huszonöt éve még háborúzó, gazdaságilag nagyjából velünk egy szinten lévő déli szomszéd nemzet, akivel a magyarok amúgy mindig (de a rendszerváltás óta biztosan) szimpatizáltak, és akivel lehúztunk nyolcszáz évet egy perszonálunióban, miért ennyivel jobbak fociban nálunk. 

És hirtelen mindenki közgazdász meg politológus és sportszakértő lesz, kiderül, hogy a magyar gazdaság így, a magyar gazdaság úgy, az ok a korrupció, a stadionépítés, miegymás.

Majd nagyjából kiderül, hogy ennek Orbán Viktor, a Fidesz meg a jobboldal az oka.

Mintha a magyar foci válsága 2010-ben kezdődött volna, nem már a rendszerváltás előtt.

A horvátoknál egyébként az a hangulat uralkodik, dacára annak, hogy nagyjából ugyanazon az életszínvonalon élnek, mint mi vagy a térség több más állama, hogy mindenhol jobb Horvátországhoz képest.

Nos, a horvát játékosok nagy nyugati csapatokban játszanak, a jugoszláv foci pedig mindig erős volt. Kis túlzással még a délszláv háború is egy horvát-szerb meccsen robbant ki. A horvát foci jó volt a kilencvenes években is, emlékezzünk csak 1998-ra.

Még az is lehet, hogy a szörnyű háború áttételesen hozzájárult a horvát lélekjelenléthez, ami a vb-s meccseken is megnyilvánult, hiszen történelmi léptékkel mérve a háború tegnap volt, lélektani hatásai még komolyan jelen vannak a háborúzó felek társadalmaiban. A negatív hatások mellett pedig ennek lehet hatása a nemzeti érzésre, a dacra, a „csakazértis”-re. De lehet, hogy már ezzel is túlelemeztem. 

A horvátok egyszerűen jók maradtak fociban Jugoszlávia szétesése után is. Az okokat nem stadionokban, korrupcióban meg a gazdaságban kell keresni. Örök hiba mindenek origóját a gazdaságra visszavezetni.

A horvát foci egyszerűen jó, a magyarok meg elcseszték.

Az okokat inkább sportszakmai elemzésekben kellene keresni, leginkább pedig a jövőre kellene koncentrálni. És fel kellene mélységében térképezni a horvát focivilág működését.

Semmi sem tart örökké, minden futballnemzet életében vannak sikeres időszakok és hullámvölgyek. Reméljük, a magyarokéban az előző harminc év egy hosszú, mély hullámvölgy. De nem végzetszerű, nem kell örökké így maradnia, ki lehet mászni belőle. 

Gazdasági és politikai megfontolások helyett, első ránézésre, amit el lehetne tanulni a horvátokról, az a lélekjelenlét. 

Hajrá, Horvátország!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2018. július 15. 05:56
https://nemzetimemtar.tumblr.com/post/175843645287
abeille1976
2018. július 13. 16:22
Csak egy vélemény, szerintem a magyar foci helyzete nem annyira a stadion-játékos témákban áll, hanem a szakemberhiányban. Nincs pénz komoly edzőkre. Akik tényleg meg tudják csinálni. Vagyhát, csináltatni. Játékosok szerintem vannak/lennének, de szakember nincs. Ahhoz pedig, hogy legyen szakember, ahhoz kell szép stadion. Mert egy komoly szakember, nem megy csúnya stadionba. Ez van. Egyébként tényleg nem lett volna hülyeség a stadionpénzt egészségügybe tölteni inkább. Mindegy, meglátjuk, ebből még hosszútávon lehet komoly eredmény, de csak ha már lesz pénz szakemberre.
Kölpény
2018. július 13. 13:36
Egy kudarcos évszázad megfélemlített, hitéből kifordult, meggyalázott, elárult, kiherélt magyarsága ilyen oroszlánokat tud a foci arénába küldeni. A pipogya, elkényeztetett, femin alkatú, nyuszinak nevelt anyuci kedvencek így tudnak harcolni. Ebben egyhamar nem lesz változás. Ez az álmos, nyugdíjas tempó jellemzi a mai magyarságot. Ébresztő Árpád vérei!
syphax
2018. július 13. 11:52
Rögzitsük-szögezzük le: 1.) Minden, ami "jó" esetleg még van a magyar futball-ban, azt Dr.Orbán Viktornak IS(!) köszönhetjük. És: 2.) Minden ami rossz van a magyar fociban azt a kommunisták és a liberálgenyók okozták. KIZÁRÓLAG!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik