Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez

2018. június 15. 19:28

Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy a fenti elvek alapján tárgyaljon a Kormány képviselőivel.

2018. június 15. 19:28
MTA
Határozat

„Az Elnökség egyetért és támogatja a Vezetői Kollégium határozott álláspontját, miszerint az MTA ragaszkodik a Magyarország Alaptörvénye »Szabadság és felelősség« fejezetének X. cikkében foglalt jogok érvényesüléséhez, azaz a tudományos kutatás szabadságához és az MTA köztestület és intézményei közfeladat-ellátás során szükséges működésbeli függetlenségének megtartásához.

Az Elnökség egyetért az MTA elnöke által előterjesztett elvekkel, és támogatja azt, hogy: a 2019. évi költségvetési törvény és az MTAtv. módosításának előkészítése az Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért javasolja, hogy a konzultációra időt engedve a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés számára előterjesztésre; az intézethálózat fenntartására tervezett állandó, a kutatások témájától független (alapfeladatokkal kapcsolatos) bér- és működési költségek az Akadémiánál kell, hogy maradjanak; a felfedező (bottom-up) kutatások támogatása nem csökkenhet, ezeket az Akadémia egyik fő feladatának tekinti; az intézetek és kutatóközpontok kutatási témáinak meghatározásáról, ezek támogatási arányairól és formáiról, az intézetigazgatók, vezető kutatók kinevezéséről az Akadémián eddig is alkalmazott eljárás szerint kell, hogy döntés szülessen; elengedhetetlen, hogy a tudományos pályázatok értékelését és a döntéshozatalt a terület legjobb szakértőiből álló akadémiai bizottságok végezzék; a tudományos pályázatokon belül az alapkutatást segítő pályázatokat el kell különíteni a célzott (alkalmazott, top-down) pályázatoktól; az előbbieknél minden tudományterület kutatási témáit engedni kell pályázni, és a támogatás odaítélése során csak a nemzetközi mércével mért kiválóság számíthat.

Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy a fenti elvek alapján tárgyaljon a Kormány képviselőivel.

Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy ha az MTA érdekeit jelentősen csorbító kormányzati intézkedés vagy annak előkészítése történne, hívjon össze rendkívüli közgyűlést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. június 17. 10:26
Az a bajuk, hogy levesebbet lophatnak a professorius maximus urak?
néhai Ch.Pilot
2018. június 17. 10:25
"Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez" 1. Értsd: az Akadémia ragaszkodik a magyarellenességéhez. Tudjuk. Köszönjük. 2. És ha minden így marad, a hogy a kormány terve szól, akkor mit döntenek a rendkívüli közgyűlésen? Sztrájkba lépnek? Mindannyian emigrálnak? Elmennek lángossütőnek?
Hurka
2018. június 17. 07:44
Külön kell választani a mai napon is jelentősnek tartott tudósok megbecsülését, a kutatások támogatásától. Kapjanak kiegészítő támogatást rokkant vagy idős korukban, ha nyugdíjuk alacsonyabb egy meghatározott szintnél. A kutatások, kutatóintézetek támogatásában kelljen előzetesen javaslatot kérni a kormánynak az akadémiától, a költségvetés elkészítéséhez és beterjesztéséhez, de utána -ezek ismeretében, -a parlament dönt, mert ő a választott testület. Én soha nem szavaztam volna olyan , a beltenyészet által megválasztott-, akadémiai elnökre, aki "görbe lábú gyilkosoknak" nevezte a honfoglaló magyar elődeinket.
Peter8811
2018. június 17. 06:56
Valószínű ez a tudományos akadémia dolgozta ki a nyugdíjak 75 százalékos csökkentését 1996-ban, csak Bokros Lalyos panamai humanitásának, vagy humanai panamitásának köszönhetően csak 50 százalékkal csökkentette a nyugdíjakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik