Piszkos Fred barátsága

2018. június 15. 10:44

A hős nem Nagy Imre, hanem azok, akik életüket adták a nemzet függetlenségéért.

2018. június 15. 10:44
Maczkó Ú. Róbert
Mozgástér

„A »mártír miniszterelnök« sorsa remek párhuzam lehet a volt kommunisták számára. Ő a »megtisztult« kommunista, aki – végül – kivívta a megbocsájtást, a feloldozást a bűnei alól. Ehhez csak az kell, hogy ’56-os szerepét túlértékeljék. Nagy nem sok szerepet játszott az eseményekben. Minden cselekedete, nyilatkozata arra utal, hogy kullogott az események után. Még egy évvel a felkelés után sem tudta, hogy mit gondoljon az egészről. »Nem mondhatom másként [...], mint hogy forradalom volt. De ami történt, nem nevezhetem másként, mint ellenforradalom fasiszta elemekkel [...], ezt elmondhatom, de ugyanakkor forradalom is volt« − válaszolta roppant összefogottan, a Budapestről Romániába küldött Kállai Gyulával folytatott beszélgetése során arra a kérdésre, hogy forradalom volt-e 1956. Ugyanakkor ’45-től minden hazugságban és justizmordban zokszó nélkül vett részt és hazudott is, ahogyan azt a párt előírta. »Új országot teremtettünk és szabad, boldog életet a népnek« − jelentette ki például 1954. december 21-én az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának tízéves évfordulóján elmondott ünnepi beszédében. Ugyanakkor a halált emelt fővel, férfiként és hazafiként fogadta volt elvtársai kezéből.

Ezt a lehetőséget ragadja meg Gyurcsány. Ezt akarja/akarják kihasználni, a Fletótól megszokott kulisszahasogató melodramatikus jelenetekben. Sugallva, hogy Nagy, Losonczy, Gimes sorsával ők már lerótták a rájuk kiszabott penitenciát, hősöket adtak a nemzeti emlékezetnek és vajon mi lehet nagyobb tett egy politikai mozgalom számára, mint hősöket adni egy egész nemzet számára?

Csakhogy ez egyszerűen nem igaz. Nagy vezeklése Kádár gyilkossága. Azé a Kádáré, aki aztán vezette az országot, akinek szárnyai alatt felnőttek a maiak és örökölték is mindazon bűnöket melyeket elődeik elkövettek. A kultúrharc jelen állása szerint a felkelés kisajátítása, felhasználása teljes erővel folyik. Ezért azután ’56-ot nagyon nehéz feldolgozni, mert nekünk is meg vannak a mártírjaink ugyanebből az időből. A névtelenek, akik nem voltak kommunisták, nem vezekelve adták életüket a függetlenség ügyének. Mert független, szuverén országot akart a pesti utca, az kétségtelen, és amíg a kommunisták Moszkvába szaladgáltak segítségért és hatalmi harcaikat elintézni, az utca harcolt az oroszok ellen. A hős nem Nagy Imre, hanem azok, akik életüket adták a nemzet függetlenségéért. Ez az, ami mindannyiunkat ’56 követelései felé fordíthat, mert most sem lehet harc nélkül megőrizni a függetlenségünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. június 15. 18:08
Valóban! "A hős nem Nagy Imre, hanem azok, akik életüket adták a nemzet függetlenségéért." Ők viszont és az még életben lévő harcosok, meg csatlakozva hozzájuk az igazságoktól megfosztottak - az érdemek taglalása nélkül - arra várnak, egy kis elégtételként is, hogy a forradalomhoz semmiközű vaskefét tüntessük el, BONTSUK végre LE! Várom a jelzést, megyek és segítek!
Béna Géza
2018. június 15. 16:29
NO............ a helyzet az a hősök többnyire mind aluról szagolják az ibolyát, úgyhogy nem éri meg hősködni. A magyarok mindig hősködtek meg is kapták a magukét össze hoztak egy szárnyasbetétnyi országot amire nagyon büszkék hogy micsoda hőstettet vittek véghez önként mentek a vágóhídra
balbako_
2018. június 15. 14:55
Nagy Imre az életét adta egy nem szovjet típusú Magyarországért. Ha nem teszi egyike a moszkovita gazembereknek. De megtette ezért helyet kap azok közt akik szintén életüket, vagy szabadságukat adták ugyanezért.
marko11
2018. június 15. 13:38
Nagy Imre az életét adta. Holott vállalhatta volna az együttműködést a megszállókkal. Mit kellett volna még tennie, hogy Maczkó úr kedvében járjon?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik