Álszent módon tiltakozik az EU Trump berlini nagykövete ellen

2018. június 15. 11:52

A tiltakozás azokból a körökből jön, akik nem tartják kívánatosnak a megerősödő konzervativizmust, és kevésbé köszönhető annak az elvárásnak, hogy az amerikai kormány legyen semleges a politikai kérdésekben.

2018. június 15. 11:52
Bill Wirtz
American Conservative

Az Európai Unió politikusai kiakadtak Richard Grenell, Amerika németországi nagykövetének nyilatkozatán. Grenell azt mondta a Breitbartnak adott interjújában, hogy örül a konzervatív pártok európai erősödésének, és segíteni szeretné a jobboldali vezetőket. Az európai politikusok azonnal reagáltak, mondván, a nagykövet illegitim módon avatkozik be a helyi ügyekbe és próbálja befolyásolni a választásokat. (…)

Ne értsenek félre: Grenell megjegyzései nem voltak épp diplomatikusak, és a nagyköveteknek bizonyos korlátozással kell végezniük a munkájukat. Ugyanakkor jó pár országban – mint Ausztria, Lengyelország, Magyarország és Dánia – már most is konzervatív kormány van hatalmon, és nekik bizonyosan nincs ellenükre Grenell kijelentése. Szóval a tiltakozás azokból a körökből jön, akik nem tartják kívánatosnak a megerősödő konzervativizmust, és kevésbé köszönhető annak az elvárásnak, hogy az amerikai kormány legyen semleges a politikai kérdésekben. (…)

A legfontosabb viszont az, hogy ez nem az első alkalom, hogy az amerikai kormányzat beavatkozott az európai politikába. Ugyanazok, akik most felháborodnak Richard Grenell mondatain, valószínűleg csöndben maradtak, amikor Obama 2016 áprilisában véleményt mondott a Brexitről. Obama pedig nem pusztán csak a Brexit ellen foglalt állást, hanem világossá tette azt is, hogy ha Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, akkor egy esetleges brit-amerikai kereskedelmi megállapodás »nem köttetik meg a közeljövőben«, márpedig ez politikai fenyegetés volt, valamint közvetlen véleménynyilvánítás a Leave-kampányról. (Az események szerencsés fordulatainak következtében a brit szavazókat nem hatotta meg ez a retorika, és épp folynak a tárgyalások egy kereskedelmi megállapodásról Amerika és a Brexit utáni Nagy-Britannia közt.)

Obama azt is nyilvánvalóvá tette, hogy szerinte »a világnak szüksége van az egyesült Európára«, EU-küldötte pedig leszögezte, hogy Nigel Farage, a Brexit egyik prominens támogatója félrevezeti Donald Trumpot az EU-val kapcsolatban. Obama még a brit Daily Telegraph-ba is írt egy cikket, amiben leszögezte: »Az Európai Unió nem csökkenti a brit befolyást – hanem növeli. Egy erős Európa nem jelent fenyegetést Nagy-Britannia vezető szerepére a világpolitikában; hanem növeli.« Persze akkor nem volt tiltakozás Brüsszelben, amiért az amerikai elnök beavatkozott az EU belügyeibe.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. június 15. 17:48
Ez az igen enyhe beavatkozások közé tartozik. Ne felejtsük, hogy a legtöbb USA-n kívül működő NGO-ban erősen benne van a CIA keze is.
fogd a pénzt és kuss
2018. június 15. 13:26
szarom le az eu-t
bagoj
2018. június 15. 13:06
Álszent módon tiltakozik az EU Trump berlini nagykövete ellen...mert nem ő a *soros*.
Öreg
2018. június 15. 12:00
És az amerikai nagykövetség -még követi ranggal sem rendelkező senkijei - nem rendre beavatkoztak a magyar belpolitikába, a libsik támogatásával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik