Holland kutatók: Oroszok lőtték le a maláj gépet

2018. május 24. 16:56

Holland vizsgálóbizottság vizsgálata szerint az orosz hadsereghez tartozó Buk-M1-es rakétarendszerrel semmisítették meg a malajziai légitársaság utasszállító gépét Kelet-Ukrajna felett 2014. július 17-én. 298-an vesztették életüket.

2018. május 24. 16:56

Egy orosz katonai egység rakétája lőtte le Ukrajna felett 2014 nyarán a malajziai légitársaság utasszállító gépét – közölték csütörtökön az MH17 járat tragédiája ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértők.

A vizsgálócsoport tagjai „arra a megállapításra jutottak, hogy az MH17 járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik” – jelentette be Wilbert Paulissen. „Az 53. dandár az orosz fegyveres erőkhöz tartozik” – tette hozzá a szakértő hollandiai sajtótájékoztatóján a vizsgálat köztes eredményeit ismertetve.

Elmondta, a Buk 9M38 típusú rakéta számos olyan egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyek egyfajta „ujjlenyomatot” jelentenek. A nemzetközi nyomozócsoport ezért a rendelkezésre álló fizikai bizonyítékok, fotók és videofelvételek vizsgálatát követően azt állapította meg, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. Mint közölte, a megállapítások felvetik a kérdést, hogy a dandár aktívan vett-e részt a repülőgép lelövésében. Telefonbeszélgetések alapján eddig két elkövető került a vizsgálócsoport látóterébe, de nyomozók jelenleg nem állnak készen arra, hogy megnevezzék az elkövetőket. 

A Malaysian Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét Kelet-Ukrajna felett lőtték le 2014. július 17-én. A fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas és legénység életét vesztette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. május 25. 13:36
ujjlenyomat az, baszod... es negy evig senkinek se jutott eszebe megnezni? ha mar hulyenek nezitek a nepet legalabb egy fokkal ugyesebben csinaljatok...
Kiscsillag
2018. május 25. 10:09
Nem lehet olyan sötét kegyetlenséget kitalálni amit az ruszkik ne tettek volna meg vagy meg akarnak tenni. A náci haláltábor kegyetlenségei eltörpültek a ruszki gulágok brutálitása mellett.
Kiscsillag
2018. május 25. 10:05
Aztán itt van a Szkipral és lánya idegméreg esete. Többszörös halális dózis
Kiscsillag
2018. május 25. 10:03
Nem ez az első utaaszállító amit a ruszkik lelőttek. A koreai gépet is vagy 25 évvel ezelőtt lerakétázták tele ártatlan utasokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik