Orbán ugyanazt indítja be az emberekben, mint Trump – Steve Bannon Budapesten

2018. május 23. 22:27

„Azt mondtam Trumpnak, hogy populista, nemzeti mozgalom élére kell állnia egy korrupt és inkompetens elittel szemben” – jelentette ki Steve Bannon amerikai üzletember, médiamogul és politikai stratéga, Donald Trump volt kampányfőnöke és főtanácsadója a budapesti Európa jövője című konferencián. Bannon Orbán Viktort ugyanazon mozgalomhoz sorolja, mint Trumpot, és szerinte a globális elitek okostojásai még mindig egyáltalán nem értik, mi történt. Az amerikai politikai guru beszélt a Trump-forradalom kezdeteiről, valamint arról is, hogy a számok helyett a nyugati civilizáció védelme a fontos.

2018. május 23. 22:27
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nemrég a BBC-nek adtam interjút Londonban, és az utolsó kérdés Orbán Viktorra vonatkozott” – mesélte nyitásként szerda esti, Budapesten tartott előadásában Steve Bannon, Donald Trump volt főtanácsadója és kampánystratégája. A riporternő azt kérdezte: „Orbán Viktor meg akarja védeni a keresztény civilizációt. Nincs veszélyben a liberális demokrácia?”

Bannon szerint majdnem szívinfarktust kapott a BBC munkatársa, így ő arra kérte: nyugodjon le. Talán ha csak annyiról van szó, hogy Orbán Viktor meg akarja védeni a kereszténységet, nincs is akkora baj. 

Steve Bannon, aki a visegrádi négyek magyar elnöksége alkalmából,  a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány által szervezett, Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első adott elő a Várkert Bazárban, megjegyezte azt is, hogy a BBC, akárcsak a CNN, a New York Times és más lapok, a baloldali ellenzékhez tartozik –

mivel szerinte az igazi ellenzék a média, nem a baloldali pártok. 

Mint az amerikai stratéga mondta: nyolc hónappal azelőtt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyerte a magyar választásokat, Donald Trump arra emlékeztette az amerikai népet: akaratra, bizalomra, bátorságra és tiszteletre van szükség, hogy megvédjük a civilizációnkat. Nyolc hónappal később a magyar nép választ adott a felvetésre – fejtegette Bannon.

Miután Donald Trump kampányfőnöke lett, Steve Bannon azt mondta az elnökjelöltnek: Amerika gerincét a fehér és hispán dolgozó munkásosztály alkotja, ők azok, akik visszaadhatják Amerika régi fényét, ha rá szavaznak. Hozzátette: „Fenébe az apró számokkal, statisztikákkal, igazából csak két szám fontos: a kétharmad és az egyharmad. Márpedig az amerikaiak 70 százaléka akkor úgy gondolta, annak ellenére, hogy Obama személyével nem volt bajuk, Amerika hanyatlik”. 

Bannon elmesélte: ő demokratákra szavazó ír munkáscsaládból jön, a lánya a West Point katonai akadémián végzett, fegyverrel az oldalán harcolt Irakban. A testvére pilóta, testvére felesége pedig kórházi nővér. 

Ezután Bannon felidézte a gazdasági világválság kezdeteit, mivel szerinte

ekkor kezdődött a Trump-forradalom, a lázadás a globális elitek ellen.

Ez a nap pedig 2008. szeptember 15. volt, amikor a Lehman Brothers csődöt jelentett a londoni Cityben, majd dollárszázmilliárdokat kértek délután ötig Bush elnöktől. Aztán a szenátustól. A szenátusban megmondták nekik, hogy ennyi pénz nincs, főleg nem ilyen rövid határidővel, erre ők azt válaszolták: akkor Amerika 72 órán belül, a világgazdaság pedig hat napon belül összeomlik.

Bannon szerint a magukat nagyon okosnak gondoló emberek megcsinálták azt, ami a Nyugat ellenségeinek sosem sikerült: a globális anarchiát. 

„Azt mondtam Trumpnak, hogy populista, nemzeti mozgalom élére kell állnia egy korrupt és inkompetens elittel szemben” – emlékezett Bannon, aki szerint a Lehmann megmentését az adófizetők pénzéből állták. A Lehmann egyik napról a másikra holdinggá alakult, amit kimentett a kormány. „Mikor tesznek ilyet a hétköznapi emberekkel?” – tette fel a kérdést Bannon, aki egykor maga is dolgozott befektetési bankárként, többek közt a Goldman Sachsnál.

Bannon leszögezte: ő kapitalistának tartja magát, de

a rendszer nem kapitalista, hanem szocialista,

ahol ha valaki „elkúrja”, akkor mások pénzéből kisegítik, és nem kell viselnie a felelősséget. 

Mint mondta, teljesen érthető az is, ha az üzletemberek olyan országokba, például Kínába viszik a cégeiket, ahol olcsóbb a munkaerő. De ez a kérdés elsősorban nem gazdasági kérdés, hanem ez a kérdés kicsit többről szól, mégpedig a polgári társadalomról. 

Bannon felidézte, mit mondott Barbra Streisand egy Hillary Clinton által rendezett eseményen: miszerint a Trump-szavazók fele hülye, a másik meg nem üdvözül. Bannon rámutatott: ezek a körök „gyűlölik, lenézik a dolgozó osztályt”. És „a davosi elit még jobban gyűlöli Trumpot, mert már vége van a játéknak”. Hillary Clinton ennek a globalista elitnek a személyes megtestesítője, szimbóluma. Bannon gunyorosan többször leszögezte: a globalista elitek, a sok okostojás egyszerűen még mindig nem érti a Trump-jelenséget, képtelen megérteni azt. 

Az embereket szerinte nem a gazdasági számok érdeklik, hanem az, hogy megmentsék a nyugati civilizációt,

csak ezt nem tudják ilyen szépen megfogalmazni. 

És Orbán Viktor ugyanazokat a reflexeket indítja be az emberekben, mint Trump; nem hiába védte meg a határokat, ami főben járó bűn az EU-ban, miközben ebben semmi különös nincs. 

Donald Trump győzelméről szólva a stratéga kifejtette: szerinte teljesen mellékes, hogy milyen szerepet játszott abban az amerikai választási szisztéma, azon belül is az elektori rendszer, mivel ha másmilyen lenne a választási rendszer, akkor másmilyen lett volna a kampány is. „Clintonnak sok millió dollárja volt, nekünk meg csak egy repülőgépünk.” Bannon szerint a Demokrata Párt amúgy is csak mankó a valódi ellenzék kezében, ami a média.

Megjegyezte:

az, hogy az oroszok nyerték volna meg a választást Trumpnak, viccnek se jó, komolytalan felvetés;

az ezt nyomozó vizsgálat pár Facebook-oldalt és honlapot talált, amit az oroszok pénzeltek, ennyi. 

Donald Trump Bannon szerint annyit tett, hogy üzletemberként belépett a nemzetközi liberális rend rendszerébe és feltette a kérdést: üzlet és biztonság együtt kezelendő, nem külön. Nem akarja lerombolni az eddigi eredményeket, csak új prioritásokat határoz meg. Ezt jelenti az, hogy „Amerika az első”. És azt, hogy „ha szövetségeseket akarunk, mi is szövetségesek leszünk”. És ennek jegyében Donald Trump előteremtette a NATO finanszírozására szükséges egymilliárd dollárt. Az amerikai elnök elve szerinte az, hogy nem beszélni kell a partnerségről, hanem cselekedni kell.

A világ ügyeiről szólva elmondta: szerinte Kína úgy viselkedik Afrikában, mint az egykori Kelet-Indiai Társaság. Ezért nagy bajban lesz Európa, ha véletlenül Egyiptom összeomlik. A globalista nagyokosok szerint Kína felemelkedésével semmit nem lehet kezdeni, pedig – állítja Bannon – Trump már ezen a téren is aktivizálta magát.

Amerika Trump alatt nem izolacionista, mivel összehoztak egy közel-keleti megállapodást és elpusztították az Iszlám Államot – amire persze az volt a válasz, hogy Obama kezdte el –, „hagyjatok békén” – gondolja minderről Bannon.

Hozzátette: Orbán Viktornak volt egy beszéde a keresztény Nyugat túléléséről. De miért nem beszélünk a keresztény Nyugat virágzásáról?

A jogaink Istentől származnak, nem a kormánytól, az államtól

– jelentette ki Steve Bannon.

Az amerikai médiamogul és kampánystratéga végül az angolszász konzervativizmus egyik fő alapítóját, Edmund Burke-öt idézte fel, aki szerint ugyanannyival tartozunk azoknak, akik előttünk jártak, mint az utánunk jövőknek. 

(fotó: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. május 24. 16:55
Ha Steve Bannon --úgymond--"félfasiszta", akkor én TELJESEN ÉS EGÉSZEN FASISZTA VAGYOK! És büszkén vagyok "az"...ohne zsineg!
ciprióta
2018. május 24. 14:51
ez a félfasiszta szarházi egyre jobban hasonlit magyar testvéreihez, főleg orbánhoz...lOL
istvánkeve
2018. május 24. 11:05
A megszállottáktól ments meg Uram engem!
tevevanegypupu
2018. május 24. 10:53
Nem hasonlítanám össze a két politikust..Először is Orbán egyetlen más országba nem akarta "elvinni a demokráciát"..amit Amerika, nyilván önös érdekből megtett, felbolygatva ezzel Észak-Afrikát és a Közel-Keletet, ezen belül Irakot, Szíriát..rászabadítva a világra az ISIS-t..Ilyet Orbán, még ha sokkan nagyobb hatalommal rendelkező ország lennénk, sem tenne.. Másrészt Amerika azt tesz amit akar, meg is teszik, Orbán keze eléggé meg van kötve..ennek ellenére próbál valami józanságot és következetességet politikájával..Európa érdekében is, nem csak Magyarországéban..Orbánnak ugyanis ez nagyon fontos.. Amerikának és egyetlen elnökének sem érdeke, hogy Európa erős, egységes és gazdag legyen..próbálkoznak is megakadályozni.. Amiben egyeznek, az az, hogy mindketten, Trump és Orbán is úgy gondolja, hogy először jön saját országuk, utána mindenki más.. Nálunk ráadásul az elszakított országrészek magyarjaira is gondolni kell - akár akarják akár nem - mert jár nekik az a jog, ami megillette őket, mikor még Magyarország része voltak..A magyar nyelv, a magyar kultura..és egy magyar kormány, ami képviseli őket mindenhol, ahol szükséges.. Igen, akkor is, ha éppen nem itt fizetnek adót..Megfizették azt az adót nagyon súlyosan dédszüleik, nagyszüleik és szüleik is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik