Paraguay is felavatta jeruzsálemi nagykövetségét

2018. május 21. 16:09

Guatemala után Paraguay is követi az Egyesült Államok példáját, és Jeruzsálembe költözteti izraeli képviseletét.

2018. május 21. 16:09

Az Egyesült Államok és Guatemala után Paraguay is Jeruzsálembe helyezte át Tel-Avivból izreli nagykövetségét – jelentette a helyi média hétfőn. 

Horacio Cartes paraguayi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, külügyminiszter is részt vett az új nagykövetség hivatalos jeruzsálemi átadási ünnepségén. 
    
A követségnek, akárcsak a múlt szerdán átadott guatemalai külképviseletnek, a Malcha technológiai park biztosít otthont Jeruzsálemben. Este a külügyminisztériumban fogadást adnak az újabb – egy héten belül harmadik – költözés tiszteletére. 

Netanjahu a ceremónián mondott beszédében méltatta a Paraguay és Izrael közötti kiváló kapcsolatokat, emlékeztetett rá, hogy a dél-amerikai ország támogatta Izrael megszületését, és mellé állt a nemzetközi diplomáciában.

„Fogadják nem csak kormányunk, hanem Izrael népének mély háláját is. Emlékezünk a barátainkra, nincsenek Önöknél jobb barátaink” – mondta Netanjahu az ünnepségen, s hangsúlyozta, hogy Paraguay befogadott a nácik elől menekülő zsidókat is. 

„Szívem mélyéből értékelem ezt az országot, amely bátran védi a békés élethez fűződő jogát, és dicséretesen virágzó gazdaságú államot épít saját és gyermekei jövőjének biztosítására” – felelte Cartes.

A Palesztin Hatóság – válaszul Paraguay lépésére – arra kérte az arab és a muzulmán országokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Guatemalával és Paraguayjal – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja. 

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és múlt hétfőn hivatalosan áthelyezték az amerikai követségi épületüket a városba. Ez a döntés tiltakozást váltott ki a palesztinok körében, akik szintén Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. május 21. 23:54
"Guatemala után Paraguay is követi az Egyesült Államok példáját, és Jeruzsálembe költözteti izraeli képviseletét." Nyaloncok. Maguktól eszükbe nem jutott volna.
Burmin
2018. május 21. 20:51
Paraguayban rengeteg az egykori náci menekült.. és leszármazottaik...
Rugo
2018. május 21. 18:26
kibicnek semmi sem drága
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik