„Itt nem történhet meg”

2018. április 18. 15:38

Mintha elfelejtenénk, hogyan kezdődnek a totalitárius társadalmak, hogyan kezdődnek a háborúk.

2018. április 18. 15:38
Farkas Balázs
Farkas Balázs blog

„Mintha elfelejtenénk, hogyan kezdődik.

Egy napilap egyik napról a másikra megszűnik. Egy nyíltan ellenzéki művész fellépését hirtelen lemondják. Az értelmiségiek szavait kiforgatják, nevetségessé teszik. A szomszédban valakinek a keze ökölbe szorul egy kétes újsághír hallatán. “Valaki lelőhetné ezeket,” morog egy ember a buszon; még ismered is, rendes, értelmes ismerősöd. Megjelennek a listák, bizonyos nevekről. Az utcában idegeneket látnak, “talál szólni kellene a rendőröknek”. Persze, nem kell félni.

A hatalom megvéd.

Mintha elfelejtenénk, hogyan kezdődnek a totalitárius társadalmak, hogyan kezdődnek a háborúk. Hogyan kezdődik a szabadság és a demokrácia vége. És a legszomorúbb játszmák nem a politikai csatatéren zajlanak, hanem az egyszerű emberek között, ahogy egymással bánunk, ahogy egymásra gyanakszunk, ahogy egymásra mutogatunk. Mintha elfelejtenénk, hogy mások kárán nem lehet boldogságot építeni.

Az írók emlékeznek csak. Őket ajánlom most, hogy az olvasók is emlékezzenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. április 27. 13:10
Oszt honnan tudnád hogyan kezdődik? Amikor valóban az volt te még egy erkölcstelen gondolat sem voltál fiam!!
luisbathhelena
2018. április 24. 14:00
"Egy napilap egyik napról a másikra megszűnik" Igen. A tulajdonos nem kívánta a további veszteségeket finanszírozni. Ezt a kapitalizmusban úgy hívják: önérdek, józan ész stb. Vedd meg, működtesd. Nem az állam zárta be, mert nem állami tulajdon.
catalina9
2018. április 19. 17:57
ezt az álságos dumát...
tango47
2018. április 19. 11:30
"Mintha elfelejtenénk, hogy mások kárán nem lehet boldogságot építeni." Persze. Sokkal jobb, ha saját kárunkból okulunk. Maaaaargit! Normáááááááális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik