Elbukott a marosvásárhelyi iskola újraalapításáról szóló törvény

2018. március 19. 15:45

Alkotmányellenesnek minősítette a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt a román alkotmánybíróság. A testület elnöke azzal érvelt, hogy a parlament nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket.

2018. március 19. 15:45

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket.

A parlament nem fogadhat el olyan törvényt, amelynek egyetlen jogi személy számára vannak jogkövetkezményei, márpedig itt erről van szó. Nem a szülők, diákok, egyetemi hallgatók közötti viszonyt szabályozták, ott egy iskola megalapításáról van szó” – mondta az ülésről távozó Dorneanu, aki azonban nem volt hajlandó megállni, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire.

Az alkotmánybíróság később közleményben tudatta, hogy szavazattöbbséggel hozta meg döntését, amelyet arra alapozott, hogy a közoktatási tanintézeteket az önkormányzatok hozzák létre a tanfelügyelőségek láttamozása alapján, és a parlament beavatkozása az önkormányzatok hatáskörébe alkotmánysértő, mivel nem áll összhangban a törvényhozás általánosabb érvényű szabályozást célzó feladatával. A taláros testület leszögezte: a normakontroll során nem vizsgálták a kisebbségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz. A bukaresti szenátus február 7-én a szociálliberális kormánytöbbség és az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

Az előzetes normakontrollt két ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 50 és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 16 törvényhozója kérte. Az óvás előterjesztői úgy értékelték: sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép fel, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani. A panaszosok szerint ezzel a törvényhozás önkényesen elbitorolja a végrehajtó hatalom hatáskörét.

A jobbközép ellenzéki pártok a nyilvánosság előtt nem jogi érvekkel, hanem magyarellenes előítéletekre alapozva, nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót. Az alkotmányossági óvás beterjesztésekor Eugen Tomac, a PMP képviselőházi frakcióvezetője azt mondta: a törvény általi iskolaalapítás mögött Magyarország áll, amely „meg akarja alázni Romániát a centenárium évében”. Az RMDSZ azt követően terjesztett törvénytervezetet a parlament elé a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium alapításáról, hogy bebizonyosodott: az egymásra mutogató helyi hatóságoktól nem várható megoldás. A magyar érdekképviselet szerint az iskola törvény által történő létrehozása megakadályozná, hogy közigazgatási perrel lehetetlenítsék el az intézmény működését.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2018. március 19. 18:24
hogy is mondta a dagadt: ahol magyart bántanak, ott leszünk, és megvédjük őket? tessék, lehet bizonyítani.
madarasi.abel
2018. március 19. 17:49
akurvaéletbe, de tényleg.
A teremburáját
2018. március 19. 17:38
Kérdés, hogy ezután mit lép Szijjártó? Ugyanis a román kormánnyal egyezett meg a bojkott feloldásról az iskola alapításért! Amúgy, mindez Markó Bélának és vásárhelyi rmdsz-es bandájának köszönhető, mivel hagyták hogy a vásárhelyi Funar (Florea) kerüljön és maradjon hatalomban immár hosszú évek óta! A marha magyar vásárhelyiek sohasem mennek el elegen szavazni az önkormányzati választásokon és hagyják, hogy a politikailag megosztott románok 51%-al mindig megverjék a 49%-os magyarságot! S némán tűrik a megaláztatásokat!
lari fari mondta a feri
2018. március 19. 16:28
Semmi gond, a "civil" és "jogvédő" szervezetek majd segítenek, a TASZ, az A.I. és a többiek már fogalmazzák a tiltakozásaikat, és a nemzetközi fórumokon is minden segítséget megadnak, ja bocs, azt hittem a migránsokról vagy az LMBTQW vagy mi a fenékről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik