Hollandok költöznek Magyarországra, hogy „úgy éljenek, mint az Isten”

2018. március 16. 21:25

Magyarországon az élet ritmusa sokkal kiegyensúlyozottabb, az árak pedig hihetetlenül alacsonyak – mondják holland bevándorlók a rotterdami Algemeen Dagbladnak. A lapnak nyilatkozó holland ingatlanos szerint kuncsaftjai „többé már nem bírják a tömeges muszlim bevándorlást, ami Hollandiában történik. Magyarországon megőrzik azt az Európát, amit megismertek, jólétével és normáival együtt”. A magyarok munkamoráljával azonban még vannak gondjaik.

2018. március 16. 21:25
Filemon Norbert

Egy gazda lánya vagyok. Egész életemben arról álmodtam, hogy a természet közelében élhessek. Sosem találtam volna olyan helyet Hollandiában, amit itt találtunk” – mondja egy holland az Algemeen Dagblad riporterének. Ezt követően abba az irányba mutat, ahol a földjük található. Anita, Ria nevű barátjával 2011-ben érkezett a magyarországi Csemő faluba, ami egy órára található Budapesttől. „Egyáltalán nem az elsők között érkeztünk. Akkor már negyven holland élt itt.” 

Azóta mintegy kétszázötven holland él Csemőn a lap szerint. Lehet, hogy Lianne and Ries van Terheijden is hamarosan csatlakozik hozzájuk. Négy házat néznek meg Vincent Eggermond ingatlanközvetítővel. Kíváncsian sétálnak be egy kobalt-kék redőnyös fehér házba. „Tisztának tűnik. Nem lesz sok munka vele.” Három hektár földdel együtt 50 ezer euróba kerül. A pár már hozzászokott az alacsony árakhoz. „Azért még mindig mosolyt csal az arcomra”, kacsint Ries. Ismernek néhány hollandot, akik már korábban meghozták ezt a döntést,

és nagyon elégedetten élnek egy magyar faluban. 

Hihetetlen árak

Vincent Eggermond ingatlanközvetítő úgy látja, hogy évről évre növekszik az érdeklődők száma. „A hollandok gyakran nem hiszik el nekem, hogy milyen árak vannak itt. Már 40 ezer euróért szép házat és egy nagy darab földet lehet kapni.” Sorolni kezdi Magyarország előnyeit: „A holland nyugdíjakat nem adóztatják meg, az egészségügyi ellátás olcsó, az építési engedély könnyen megszerezhető, az étel jó.  És különösen kedvező, hogy minden sokkal olcsóbb mint Hollandiában. A legalacsonyabb holland nyugdíjjal nagyszerű életet élhetsz itt”.

Erre figyelt fel az Algemeen Dagblad riportja szerint Lammi Luten és férje, aki cowboykalapban jelent meg a kertben. A pár eladta a kocsmáját és Magyarországra költözött. Egy gyönyörű hagyományos házat vásároltak egy erdő közepén. „Egy ilyen házat sosem engedhettünk meg volna magunknak Hollandiában.” Büszkén mutatja az ivóhelyet, amit az őzeknek létesített. „Éppen most jöttek inni.” Nyaranta vendégeknek adják ki a házat. 

Nem érez honvágyat. „Megőrjítettek a rohanó utcák. Amikor autóval átlépem Hollandia határát, azonnal izgatottan érzem magam.” Szerinte

Magyarországon az élet ritmusa sokkal kiegyensúlyozottabb.

Ugyanakkor még meg kell szoknom a magyarok szerződési stílusát. Ha egy ezermester megígéri, hogy holnap reggel jönni fog, nem biztos, hogy megérkezik.

Az igazi menekültek

Az Algemeen Dagblad riportja szerint Orbán Viktor miniszterelnök örömmel látja a hollandokat, belgákat, franciákat és németeket, ahogy egy parlamenti beszédében az év elején megfogalmazta. Őket valódi menekülteknek hívja. Azért kellett elhagyni a hazájukat, hogy megtalálják azt az Európát, amit hazájukban már elvesztettek. Számukra Magyarország kapui nyitva állnak.

A rotterdami lap azt írja: a magyar kormánynak nagyon szigorú a menekültekkel kapcsolatos politikája. Nem ért egyet az EU-s tagállamok közötti kötelező elosztási kvótával. Továbbá kerítést épített a határra, hogy megakadályozza a migránsok és menekültek beáramlását. Eggermond szerint ez a szigorú migrációs politika az egyik oka annak, hogy a hollandok Magyarországot választják: „Többé már nem bírják a tömeges muszlim bevándorlást, ami Hollandiában történik. Magyarországon megőrzik azt az Európát, amit megismertek, jólétével és normáival együtt.”

Lakos Roland polgármester szerint

a falu lakói örülnek a hollandok érkezésnek.

Megtöltik az üres házakat és munkát adnak. Már egyre jobban érti, hogy miért választják ilyen nagy számban a települést. „Mindent maguknak intéznek, megtalálják egymást az interneten. Semmi dolgunk ezzel, ugyanakkor a község honlapját hollandul is elérhetővé kell tennünk.” Büszkén mondja, hogy Csemőt a „virágos faluként” ismerik. „A levegő itt tiszta, sok erdő van a környéken. Megértem, hogy minket választanak a hollandok.” 

A holland Algemeen Dagblad novemberi riportjának szemléje.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2018. március 18. 08:15
A hollandusok menekülnek az iszlám hordák elöl, nálunk meg a baloldali politikusok arra búzdítanak, hogy a választók tegyék lehetővé győzelmüket mert a jövő azoké akik beengedték a sokak által nem kivánatos iszlám emberáradatot.
kiss.istvan770
2018. március 17. 16:09
Inkább ők, mint a muzulmán invázió. Probléma azért akad. Ha földet tudnak vásárolni, akkor valami gond még mindig van a törvényeinkkel!!! A föld csak magyar tulajdonban van jó helyen!
VakzKommondor
2018. március 17. 15:32
Biztos vagyon benne hogy minden szava igaz
Kossava
2018. március 17. 14:24
Mi ez a marhaság? 90 óta jönnek ide holland (német, svájci,francia) nyuggerek jampiskodni a holland nyugdíjból, falvakat felvásárolva pl a Mecsekben. Kis bibi, hogy macskaszarnyit sem tesznek hozzá a gazdaság növekedéséhez (kizárólag a vásárlásaik áfáját), tovább öregítik az országot, és basszus szűlni sem szűlnek :) Az, hogy a migráncsok miatt jönnek meg jó duma, amit ehetnek a narancsbarmok de megnyugtatok mindenkit aki ennek tapsol, igazából egy holland titeket csak keleti koldus szolgának tart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik