Aggasztó az eredmény?

Megijedt az olasz választások után, lemondott az európai szocdem-vezér

2018. március 7. 15:25

Gianni Pittella szerint az olasz választások eredménye a migrációval kapcsolatos európai szolidaritás hiányának köszönhető.

Lemondott Gianni Pittella az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportjának frakcióvezetői posztjáról, miután a Demokrata Párt színeiben beválasztották az olasz törvényhozásba – jelentették be szerdán Brüsszelben.

„Biztos vagyok benne, hogy a frakció új vezetője is ki fog állni egy szociálisan igazságosabb és hatékonyabb Európa megteremtése mellett. Ez politikai és jogi kötelességünk. Minél tovább habozunk, annál nagyobb teret nyernek Európában a szélsőségesek, akik veszélybe sodorják az Európai Unió létét” – mondta Pittella.

„Olaszország és Európa jövője szempontjából is rendkívül aggasztó a választások eredménye, ami közvetlen következménye az éveken át tartó megszorító politikának és az európai szolidaritás hiányának a migrációs válság kezelésében. A szélsőséges és Európa-ellenes érzések szele már évek óta fúj a kontinens mindegyik államában” – fogalmazott.

A március eleji olasz választásokig a német Udo Bullman helyettesítette Pittellát a frakció élén. Ügyvivő elnökként szerdától Maria Joao Rodrigues alelnök fogja vezetni a csoportot.

A képviselőcsoport a tájékoztatás szerint várhatóan március 20-án választ új elnököt. Erre a szakértők Bullman mellett elsősorban a szlovén Tanja Fajont tartják esélyesnek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126218